NAMM Preview Day 2023

Da er man på plass i Anaheim, en bydel like sør om Los Angeles Downtown. Litt tid tar det å kjøre fram her, ikke minst takket være en hel del trafikk i det store Los Angeles-området. For en som har vært her noen ganger er det virkelig interessant å oppleve hvordan ikke minst lufta oppleves når man nå befinner seg i denne delen av verden. Jeg har ingen problemer med å huske hvor tung lufta var av alt av gasser når jeg først kom inn i januar 1986, og det varte noen år helt klart. Nå merker man ikke noe til det, og det må man nok først og fremst tilskrive de bilene som har dukket opp siden den gangen. Trafikken er helt klart ikke mindre, men den merkes overhodet ikke, og her har det ingenting å gjøre med elektriske biler da de er svært sjeldne å se på disse veiene. Akkurat det inntrykket vil ikke komme fram verken gjennom ord, bilder eller videoer, og det er jo hva denne bloggen handler om. Dette er den første hele dagen her, og godt hjulpet av jetlag var man oppe like etter klokka fem. Da kunne man trygt vente på en soloppgang av vanlig type her i California, men det skjedde ikke denne dagen – her var det solid overskyet, og faktisk også litt regn i lufta. Ikke helt varmt heller, men en god del mildere enn i Norge tross alt. Været er uansett ikke hva man vil merke mest til her borte vanligvis.

Dette er den første dagen med en del NAMM, og det er en dag før alt åpner for alvor. NAMM har under de siste årene innført noe de beskriver som en Preview Day, hvor ulike firmaer, store og små, får anledning til å vise fram nyheter eller ting de har som de sjøl helt klart finner spennende. Det er hva denne første dagen handler om herfra, så kommer alt annet videre utover i tid. Man skal jo også treffe en hel del folk på denne plassen. Etter såpass mange år med dette vet man utmerket godt at det er hva som kommer først. Gjør en litt rolig start med denne oversikten fra den første dagen her i Anaheim dette året.

1V/Oct – er et firma som leverer en del modulære synthmoduler til et marked som har fått en hel del kandidater under tida. For de som har et ønske om å jobbe med lyder av alle slag kan det være greit å ta en titt på. The Centre var den enheten som hadde blitt startet opp i forbindelse med sin markering denne dagen. Hva de leverer, og hva de enkelte enhetene kan gjøre finner du på deres nettsider – https://iv-oct.com – for med The Centre har du tilgang på wavetables og oscillatorer, samplinger og trommerack, LFOer og modulasjonsformer. Her er det også LoFi ekko og LoFi romklang, og en hel del mer, som firelydutganger også.

3DVARIUS – som navnet indikerer er dette et firma som skaper instrumenter ved hjelp av 3-D utskrifter. Det i seg sjøl er ikke unikt, men de instrumentene som de kommer med er jo det. I denne sammenhengen er det snakk om fioliner, og etter å ha dukket opp på NAMM i fjor er de i gang med å få det hele til å komme i gang på et så godt vis som mulig. Firmaet er fransk, og de finner du her – https://www.3d-varius.com– og Laurent kan nok utmerket godt informere om både priser og alle andre detaljer.

AEA Ribbon Mics Inc. – dukket opp dette året også, med et par av sine godt kjente mikrofoner, båndmikrofoner som har trukket med det beste fra RCA klassiske modeller, og som har blitt et fast innslag hos svært mange under den tida Wes Dooley har vært opptatt med å gjøre disse. Det nye de hadde med seg var et par forforsterkere, og dette var mer oppgraderinger av noen produkter de har hatt ute på markedet en stund allerede. Det hadde blitt gjort en god del endringer internt med elektronikken – http://www.AEAribbonmics.com– for å løfte kvaliteten ved et produkt som allerede var mer enn bare bra – nå er det om mulig nok en grad bedre.

Antelope Audio – årets nyhet fra dette firmaet var en aktiv monitor, hvor man hadde lånt med en del egenskaper som er hentet fra andre produkter de allerede har ute på markedet. Vil komme tilbake til dem litt lenger ut i dette oppholdet. Under tida er det mulig å sjekke dem ut via – https://www.antelopeaudio.com– og der finner en alt om deres produkter.

Audeze – kunne dette året presentere nok en hodetelefon utviklet i samarbeid med en lydtekniker noen kanskje kjenner igjen, Manny Marroquin. De har jobbet sammen med han tidligere, og nå er de aktuelle med nok en variant med hans signatur på produktet. Om dette , og alle deres produkter ser du her –http://www.audeze.com– og det de kan levere er hodetelefoner som helt klart kommer med kvaliteter. De har også en pris som sørger for at man vil ta dem i bruk når man først har investert i en slik.

Augspurger – immersive audio også fra denne leverandørens side, og Augspurger er et solid navn innenfor monitorer. Nå var det ikke temaet for denne dagen, men det var noe de helt klart annonserte som sentralt for sin regulære stand. Det de visste denne dagen var et monitorsystem bestående av to subber med to tilhørende høyttalere for de øvre frekvenser. MX serien er hva det systemet har blitt navngitt. Augspurger har levert omfattende monitorer for mange av de større studioene. Mer om dette firmaet finner du her – www.augspurger.com – i det tilfellet man ønsker å vite noe mer om Augspurger.

Beyerdynamic – Det mest interessante dette året er den nye designen Beyerdynamic har gjort med sine mikrofoner. Det så faktisk veldig bra ut, og det beste er jo at ingenting har blitt gjort med innmaten, så der får man ut akkurat det man måtte ønske. Dette gjelder en klassisker som M-160, en båndmikrofon som har vært et viktig innslag i arsenalet til svært mange lydteknikere gjennom lang tid. Denne har kardioid karakteristikk, mens den noe mer kompakte M-130 kommer med et åttetallsmønster, og skulle man gå for to vil man få en meget kompakt Blumlein-løsning, der hvor man ville ønske noe slikt. Mer her – https://www.beyerdynamic-usa.com– vel verdt å notere seg, om mikrofoner er viktig i din hverdag.

Chapman Guitars – er nok en produsent av gitarer, med et utvalg modeller som ble presentert for NAMM på denne Preview Day dette året. Mr. Chapman var sjøl til stede for å presentere og prate med de som stoppet opp ved dem med spørsmål om hva det var han kunne presentere. Du finner dem her – https://www.chapmanguitars.co.uk– og som du kan se av adressen er det snakk om en firma med utgangspunkt i England, nærmere bestemt Brighton

Dingwall Guitars – presenterte en ny signaturmodell, denne gang for John Taylor, med alle de egenskapene man gjerne forventer fra Dingwall. Det man kjenner det igjen på er den utspredte gripbrettet, hvor de enkelte strengene får en helt annen karakter siden man legger til mer mat i de lave strengene, samtidig som man får litt mer fokus i toppen siden de strengene er vesentlig kortere. Lee Sklar er en av de sentrale advokatene for Dingwall, og har er ofte nok innom disse instrumentene på sin YouTube kanal, for de som gjerne ønsker å sjekke det hele ut i en litt annen detalj. På Nettet finner du dem her – https://www.dingwallguitars.comhttps://www.dingwallguitars.com– og der finner du alle detaljer om Dingwall og deres instrumenter.

Donner LLC – er et firma fra Kina som har kastet seg ut på markedet med en rekke produkter. De dukket opp på NAMM for første gang i fjor, og dette året hadde de noen nye produkter med seg. På denne dagen viste de fram to rimelig kompakte gitarer, og som både kan fraktes med seg stort sett overalt hvor man måtte bringe med seg en koffert og som også er fullt ut spillbare. Produktene deres kommer i den rimelige enden, og kan jo være greit å sjekke ut i det minste – www.donnermusic.com – og der får man i det minste et aldri så lite inntrykk av hva de tilbyr nå.

Eventide Inc. – er et firma som har annonsert at de vil sette et litt mer omfattende avtrykk etter seg på NAMM dette året. Deres nye H-90 effektprosessor er noe av det sentrale i så måte. H-90 er en gulvpedal som går fint inn i et pedalbrett, og den springer ut av deres egen 9000 enhet, som er en rackenhet som har funnet plass hos svært mange musikere, produsenter og studioer siden den kom ut på markedet. Alt rundt produkter og firmaet finner du her – http://www.eventideaudio.com– og det er en historie det også.

FENDER AUDIO – som firma er ikke Fender til stede i all sin prakt, men de har i alle fall en divisjon som har meldt sin tilstedeværelse på NAMM. Det de dukket opp med denne dagen var RIFF, som er en portabel Bluetooth høyttaler og forsterker. Siden det er snakk om Fender er dette også en enhet som kommer med muligheter for å koble til en gitar via en inngang med gain boost. Volum og tone blir stilt inn via skyvbare flater på oversida av enheten, mens alle andre egenskaper vil bli styrt via en dertil tilhørende App. Den kommer med en 60 watt klasse-D forsterker. Den er utstyrt med lading via en USB C-port, og fulladet vil den kunne spille i opp til tretti timer. Den virker med både gitar og bass. HTTPS://fenderaudio.com

Magneto Guitars (Lyon & Healy Corporation) – også en produsent av gitarer med noe å vise fram. Lyon & Healy er firmaet – http://www.lyonhealycorporation.com– og her ser du hva de kan tilby.

Paoletti Guitars (Lyon & Healy Corporation) – en annen produsent under paraplyen til Lyon & Healey – http://www.lyonhealycorporation.com– og der kan du som sagt lete fram det de kan tilby.

Peavey Electronics – dukket opp med en gjenutgivelse av sin 6505 forsterker, en modell som fant en hel del brukere i sin tid, om den tida kan gjentas er en helt annen sak. Mer om denne generasjonen finner du her – http://www.peavey.com– og alt annet i forbindelse med Peavey, et firma som har slitt litt under de siste årene har man inntrykk av. 

Positive Grid – de er på plass med et nytt, spennende produkt. Det er ikke stort, men det tar det igjen på andre måter. Dette fortsetter en trend de satt i fjor, og årets modell er et stykke med kompakt. Mer her – https://www.positivegrid.com– og Positive Grid Spark GO er en liten sak som kan gi en hel del både nytte og moro om man skulle velge å gå den veien.

Shure Incorporated – En gammel traver gir seg aldri, og det de hadde med seg dette året var en ny rimelig løsning på det trådløse markedet. GLXD og 5,8 GHz – https://www.shure.com – hvor alt blir presentert.

SoundFlow – Bounce Factory er en nyhet fra deres side, og det er snakk om hva de kaller en first-og-its-kind automation plattform for en mest mulig profesjonell arbeidsflyt når det kommer til lyd. Andrew Scheps, som ikke minst er kjent for sitt arbeid med artister somRed Hot Chili Peppers, Adele, Jay Z, Ziggy Marley, Black Sabbath, Metallica og mange flere, er en sentral person i utviklingen av dette. Her – https://www.antelopeaudio.com– Soundflow ApS er et dansk firma, og jeg kommer tilbake til dette også.

Terry Reid – dukket opp med en reproduksjon av en Telecaster han i sin tid hadde eid. Han hadde solgt sin til Joe Bonamassa, og når han hadde gjort det begynte abstinensen å melde seg. Han valgte til slutt å få bygd fem reproduksjoner som han ville gjøre tilgjengelig for de som ville føle seg fristet av en slik gitar. Pickupene som sitter på disse, er en P-90 i halsposisjonen og en Seymour Duncan Quarter Pounder i stolposisjonen. Der hvor den også skiller seg fra en vanlig Telecaster har med strengefestet på baksida av gitaren å gjøre. Der hadde han lagt inn et stykke av massiv messing som holdt strengene til kroppen, noe som han mente var med på å gi en helt annen soliditet over de tonene denne gitaren.

Universium Guitars (True Temperament) – det som ble vist fram denne dagen var en serie med gitarer som hadde blitt bygd i Ukraina, og som hadde blitt utstyrt med bånd med True Temperament, som jo blir ivaretatt av et svensk firma som vil ta seg av alt som har med slag og distribusjon av disse gitarene. Hele historien kan du se her – https://www.truetemperament.com– og der er det mer om hvor du kan få tak i disse gitarene.

Yamaha – dukket opp med et par av sine håndbygde akustiske gitarer – FG9 var den aktuelle modellen denne dagen. Og Yamaha finner du her – https://yamahaguitargroup.com– hvor du får en oversikt over gitarer som Yamaha har i sitt program i dag.Zylia – er et firma som tidlig posisjonerte seg for opptak ved bruk av et omfattende antall mikrofoner, noe som jo fint går inn i alt det som nå ser ut til å være en trend i lydverden. Produktet er en klode som er satt opp med et antall mikrofoner, alt for å fange et rom og det som foregår i det på et så godt vis som mulig. http://www.zylia.co– er hvor du finner dem på Nettet. Ikke veldig dyr, og solid støttet opp

Legg inn en kommentar