Gibson med gammelt nytt!

Gibson Certified Vintage – her ved 1957 ES-225T, 1961 Les Paul SG Standard, 1959 Les Paul Standard sunburst, 1959 ES-355 Mono og 1956 Les Paul Junior

Noe nytt fra Gibson for dette året. Skjønt særlig nytt er det egentlig ikke, men det er såpass spesielt at det helt klart må nevnes, fro det som kommer er rent faktisk skikkelig gammelt i de fleste tilfellene. Alt sammen griper fatt i den historien som er Gibson, og hvor ikke minst det arbeidet de har gjort med å gjenskape mange av de gamle modellene sine fra ulike epoker. Det har ført til at de har fått tilgang på en hel del originale Gibson-modeller fra femti- og sekstitallet. Disse ønsker de nå å gjøre tilgjengelige via Gibson Garage i Nashville, for de som er interessert i noen av disse. Det første man da må gjøre er å dra over til Nashville, for ingen av disse sendes ut av USA. Det sies ingenting om prisene, men at de blir omfattende bør man ikke tviler mye på. Her må du enten sitte på en solid formue, eller ha vunnet jackpotten i Eurolotto, eller noe lignende.

1959 Gibson Les Paul Standard sunburst

Det er i denne omgang snakk om et lite utvalg gitarer som blir gjort tilgjengelige. Alle disse gitarene har blitt grundig gjennomgått av Gibsons beste folk på slike ting, og de kommer da også med alle mulige sertifikater rundt ekthet. Dette er virkelig smart av Gibson siden det er så mye tvilsomt som til tider gjerne dukker opp, og hvor til og med svært erfarne folk har problemer med å skille klinten fra hveten, for å si det på det viset. I denne omgang er det premiere for Gibson Certified Vintage med følgende modeller – 1982 Gibson Moderne, 1961 Gibson Les Paul SG Standard, 1956 Gibson Les Paul Junior, 1959 ES-355 Mono og et utrolig eksemplar av en 1959 Gibson Les Paul Standard sunburst. Dette er gitarer som er sertifisert av Gibson og de kommer med en livstidsgaranti og et sertifikat som bekrefter vintage autensitet. Dette er gitarer som vil bli solgt gjennom Gibson Garage i Nashville, Tennessee. Det er mulig å ringe dem for avtale via (615) 933-6000, og de er alle tilgjengelig via https://www.gibson.com/en-US/CertifiedVintage

1959 Gibson Les Paul Standard sunburst

Det er første gang Gibson velger å gå denne veien, og framfor å bruke så mye tid på å skrive en hel del om dette vil jeg la de enkelte modellene fortelle det meste gjennom de bildene Gibson har gjort tilgjengelig for nettopp et formålet. Så om man ikke kan gjøre noe annet, kan man i det minste glede seg litt over litt historie. Dette er et initiativ fra Gibson som kommer til å inkludere en del flere modeller over tid, så det er bare å følge med på nettsidene til Gibson hvor all den informasjonen ligger.

1959 Gibson Les Paul Standard sunburst

«Denne dagen markerer en milestein for alle oss hos Gibson, og med lanseringen av Gibson Certified Vintage så vil vi endre alt rundt det å samle på vintage gitarer for alltid,» sier Cecar Gueikian, direktør for Gibson Brand. «Vi kontaktes daglig av kjøpere og selgere av vintage Gibson-gitarer for å sertifisere autensiteten av de gitarene de kjøper og selger. Som en samler av vintage gitarer, og da spesielt Gibson, ville jeg ha elsket å ha en slik service tilgjengelig fra Gibson som forsikring og fred i minnet, slik at man kan kjøpe med full sikkerhet. Ved å lansere vårt helt eget Gibson Certified Vintage program så har vi løst dette problemet en gang for alltid og samlere vil oppleve et absolutt nivå av sikkerhet når de kjøper direkte fra Gibson Certified Vintage.»

1959 Gibson Les Paul Standard sunburst

«Vi er spente når vi nå annonserer dette verdens første initiativ fra Gibson Certified Vintage, hvor vi lanserer det hele med disse fem sjeldne gitarene,» sier Mark Agnesi, direktør for Brand Experience, Gibson. «Gibson Certified Vintage vil oppleve et Gibson som kontinuerlig vil kurere og eksklusivt slippe et utvalg verdsatte vintage instrumenter, solgt direkte gjennom Gibson Garage, og tilbudt med sertifikat som bekrefter autensitet, en ny livstids garanti og en del andre interessante godsaker i kofferten.»

1959 Gibson Les Paul Standard sunburst
1959 Gibson Les Paul Standard sunburst
1959 Gibson Les Paul Standard sunburst
1959 Gibson Les Paul Standard sunburst
1959 Gibson Les Paul Standard sunburst
1959 Gibson Les Paul Standard sunburst
1959 Gibson Les Paul Standard sunburst
1959 Gibson Les Paul Standard sunburst

Det er ingen andre elektriske gitarer som oppnår de prisene som en original Gibson Les Paul Standard fra gullalderen, og denne 1959 sunburst varianten er ikke noe unntak i så måte – mest sannsynlig. Denne aktuelle modellen ble først solgt av den originale eieren ved en auksjon hos Christie’s Auction i New York i oktober 2005. Den oppnådde da en rekordsum for en gitar som ikke hadde vært i eie av en kjendis. Den ble da kjøpt av Dave Davidson, og så utstilt ved Songbirds Guitar Museum i Chattanooga, TN, før den ble kjøpt opp av Gibson og deretter plassert i Gibson Vault hos Gibson Garage. Den har blitt spilt på av et solid antall kjente musikere og har også blitt benyttet som en referanse i det programmet i regi av Murphy Labs kalt Gibson Custom’s Historic reissue. Den bærer serienummeret 9 0871, og ble sendt ut av fabrikken i 1959 med spesifikasjonene fra det året med deler og kosmetikk fra 1959 og en 1959-halsprofil. Bildene taler for seg sjøl.

1959 Gibson ES-355 Mono
1959 Gibson ES-355 Mono
1959 Gibson ES-355 Mono
1959 Gibson ES-355 Mono
1959 Gibson ES-355 Mono
1959 Gibson ES-355 Mono
1959 Gibson ES-355 Mono

Den neste, en ES-355 Mono fra 1959, noe som betyr at den kom med monokobling og med fravær av Varitone-kretsen. Det gikk ut ti eksemplarer i 1958, men Gibson grandiose ES-355 ble ikke offisielt sluppet før i 1959, som deres da flaggskipsmodell i deres halvakustiske serie. Elektronikken i denne aktuelle modellen består av to PAF pickuper, og disse har ikke blitt loddet fra siden de ble plassert i gitaren i 1959.

1961 Gibson Les Paul SG Standard
1961 Gibson Les Paul SG Standard
1961 Gibson Les Paul SG Standard
1961 Gibson Les Paul SG Standard
1961 Gibson Les Paul SG Standard
1961 Gibson Les Paul SG Standard

Det er også en 1961 Les Paul SG Standard i dette programmet. Dette er en gitar som er den tidligste varianten av denne serien, en modell som seinere kun ville bli navngitt SG etter at Les Paul hoppet av. Denne kommer med sideveis fungerende Vibrola og med Les Paul på truss rod dekselet. Denne er også utstyrt med PAF-pickuper. Den kommer i sin originale koffert fra 1961 en sort Lifton-koffert med gule striper. Den vil nok uansett kunne gjøre seg godt i enhver samling.

1956 Les Paul Junior
1956 Les Paul Junior
1956 Les Paul Junior
1956 Les Paul Junior
1956 Les Paul Junior
1956 Les Paul Junior

Her er det også en hundre prosent original 1956 Gibson Les Paul Junior, og at den har vært satt pris på og også blitt godt brukt bærer den gitaren helt klart preg av. De er få gitarer som er tøffere enn en Gibson Les Paul Junior, og det er mange nok musikere som har satt solide spor med en slik gitar. Dette var en modell fra Gibson som, med sin åpenbare enkelhet holdt en veldig spesiell appell når den kom, og det gjør den da også den dag og dag. Denne kommer med en enkel P-90 pickup, og fullt åpen låter den kuler og krutt, og ruller du volumet litt tilbake så vil den skimre og kime som en akustisk gitar. Den kommer komplett med en «Alligator» koffert. Dette er en gitar som fortsatt har tiår med moro i seg, for den som vil ta den lags den ruta. Det er få modeller fra Gibson som det er så mange mysterier forbundet til som en Moderne. Den ble designet av Ted McCarthy i 1957, og patentert det følgende året. Produksjon av den modellen skjedde ikke før i 1982-83, hvor 143 eksemplarer forlot fabrikken sammen med Flying V og Explorer som del av Korina Heritage serien. De fleste av disse modellene kom med naturlig finish, kun en håndfull ble gjort i hvit og sort.

Legg inn en kommentar