Gibson – Chuck Berry & B.B. King

Chuck Berry, foto: Danny Clinch

Gibson kan presentere to nye modeller i forlengelsen av den kontaktene de hadde med et par ikoner innenfor musikken gjennom svært mange år, og med svært god synlighet. De man snakker om i denne omgang er Chuck Berry og B.B. King, og de får hver sin signaturmodell. For Chuck Berrys del er det en modell hentet fra hans Gibson ES-355, men med B. B: King velger man å presentere en modell via Epiphone – men en Lucille like fullt. Der hvor modellen gjort etter Chuck Berrys gitar vil bli produsert i kun hundre eksemplarer, for hele verden, har det ikke blitt annonsert noen begrensninger når det gjelder B.B. Kings Lucille. Prisen på disse modellene for Norge er ukjent, men vi snakker om at en Gibson Chuck Berry 1978 ES-355 i kirsebærrød vil havne i området rundt 70.000, mens en B.B. King Lucille fra Epiphone vil havne rundt 10.000. Hva endelig pris blir må den enkelte ta med sin handler.

Det er bare noen får år siden Gibson lanserte en Chuck Berry ES-350. det skjedde i forbindelse med det første NAMM-showet de kom tilbake til etter å ha ramlet ut i kjølvannet av den krisa det firmaet havnet i under den tidligere ledelsen. De hadde et ønske om å slå på stortromma, og det gjorde de til gangs. De hadde brakt inn familien etter Chuck Berry for å sørge for presentasjonen, sønn av Chuck og sønnesønn. Det ble et skikkelig fint øyeblikk, og helt klart noe som hjalp Gibson med den første starten – noe som ble en gjengang gjennom hele den tilstedeværelsen de hadde det året. (Dette er dekket i tidligere blogger fra min side, for de som måtte ha et ønske om å få med seg det.)

«Av alle de gitarene faren min spilte på, var hans 1970 ES-355 den han alltid dro fram. Den gitaren reiste med faren min over hele verden i mer enn 36 år», sier Charles Berry Jr. (Chucks sønn). «Hans siste album «Chuck» og det live konsertalbumet «Live From Blueberry Hill» ble spilt inn med han på hans vinrøde ES-355. Den var en skikkelig sliter på veien med han, og Gibson har gjort en brilliant jobb gjennom denne produksjonen av disse gitarene med deres store kropp. Som hans originale så er resonansen i disse nye så kraftige at du kan føle dem synge. De er noen skikkelige tonemonstre! Tom Murphys gærne vitenskapsmenn i hans Murphy Lab har sørget for å gjøre dem «gamle» på et fantastisk vis. Så sett på deg kapteinshatten, koble til krafta (om du tør), skru den opp til 11 og la det stå til!»

Gibson Chuck Berry 1978 ES 355

I ære til arven etter Chuck Berry, har Gibson Custom Shop sørget for at alle sider rundt konstruksjonen og egenskapene er historisk korrekte, inkludert aldret forgylt isenkram, en Maestro Vibrola, Grover mekanikk og en Varitone bryter, samt det spesielle delte diamantsymbolet på hodets framside – et kjennetegn man finner i mange av de ypperste modellene Gibson har produsert. Også finishen har blitt gitt behandling gjennom Murphy Lab, hvor den har blitt gitt en god del ekstra alder, noe som gir den det samme utseendet og følelsen som man for i den originale fra 1978.

Det vil som sagt kun bli produsert hundre eksemplarer av Chuck Berry 70-talls ES-355, og disse vil bli bygget av de beste gitarbyggerne og håndverkerne Gibson har i sin stab ved Gibson Custom Shop, som del av en meget begrenset produksjon. Gibson strakk seg svært langt for å finne fram til kilden når det gjaldt den kapteinshatten Chuck Berry hadde som sin favoritt. Han bar den både på scenen og privat i hverdagene også. Den hatten blir inkludert i den spesialbygde kofferten som gitaren blir levert i, sammen med hans innovative finger-holder – en elektrisk koblingsreim – som gjorde det mulig for han å spille sin ES-355 over og bak hodet hans.

Sønnen hans, Charles Berry Jr., har dette å si om denne gitaren i dette intervjuet som fant sted i hjembyen til Chuck Berry, St. Louis i Missouri, på den velkjente klubben i den byen, Blueberry Hill.

Chuck Berry spilte mer enn 200 konserter gjennom et spesielt opphold på Blueberry Hill i St. Louis, og det nye livealbumet, «Chuck Berry: Live From Blueberry Hill», vil ha noen av høydepunktene for første gang for et større publikum. På det albumet vil man finne sanger som «Roll Over Beethoven», «Rock And Roll Music», «Johnny B. Goode» og en hel del flere. Bandet han benyttet seg av i forbindelse med denne innspillingen besto av Chuck Berry sjøl på vokal og gitar, Charles Berry Jr. På gitar, datter av Chuck, Ingrid Berry på munnspill, Robert Lohr på piano, Jimmy Marsala på bass og Keith Robinson på trommer. Albumet vil bli sluppet på CD og digitalt 17. desember og 15. april neste år kommer den på vinyl via selskapet Dualtone Records. Du kan lytte til sangene «Carol/Little Queenie» allerede nå via – https://www.dualtonestore.com/collections/chuck-berry – hvor all infoen om det albumet ligger.

Gibson ES 355 hode

Chuck Berry hadde en solid framtoning på de scenene han dukket opp på i løpet av en karriere som varte gjennom 64 år. Charles Edward Anderson Berry, eller Chuck Berry som vi kjenner han som, hadde en helt unik tiltrekning. Han var sjarmerende, med en rolig tone i stemmen hele tida, og helt klart en formidabel vilje til å lykkes i en verden som på ingen måte var snill med sorte artister. En må huske på at når han først slo gjennom var det i et marked hvor segregasjon var regelen, og den var meget brutal. Han var bestemt, og meget klar over hvor han ønsket å gå. Han var ikke en mann man kunne pile på nesen. Noe Keith Richards merket når han plukket litt på Chuck Berrys ES-355 der den lå i garderoben og ventet på han. Chuck ga han en rett i fleisen med en gang, og så var det ferdige med det. Hans første store hit var «Maybellene», som kom ut gjennom plateselskapet Chess i Chicago, og med den sangen skapte han det som gjerne har blitt kalt Cross-Over. Musikken hans tok tuen innom flere sjangre i den låta alene, og mye av det han gjorde i den ble en sentral del av hans varemerke under resten av hans karriere.

Det som tidlig skilte Chuck Berry fra sine samtidige var det faktum at han skrev sine egne sanger. Ikke minst tekstene var små fortellinger som gikk rett hjem hos folk. Bob Dylan beskrev Chuck Berry som rockens svar på Shakespeare, og John Lennon sa ganske enkelt at – om man ikke hadde kalt det rock and roll kunne man kalt det Chuck Berry. Alt dette ble godt støttet opp av et gitarspill som ble trendsettende, hvor han med sine dobbelstopp og bending av flere strenger samtidig ble et både et solid varemerke for hans egen del, og et svært viktig element i forbindelse med sangene. Chuck Berry er for alltid en del av vårt DNA, for å se det på det viset.

Gitaren det er snakk om, en Gibson Chuck Berry 1978 ES-355 i Cherry Red kommer med de spesifikasjonene man kjenner igjen fra den modellen. Topp, rygg og sider er gjort at laminert lønn forsterket med et stykke lettvektig lønn som løper gjennom senter av gitaren, og gir den solid med heng. Støttene inne i kroppen er gjort av rød gran. Halsen er bygd opp av tre stykker lønn for styrke og stabilitet, og gripbrettet er av ibenholt med de rektangulære innleggene man er vant på fra Gibsons toppmodeller. Alt det ser dere av bildene. Pickupene er 68 Custombucker Alnico 5. Den er utstyrt med Varitone-svitsj, men den går til en monoutgang i motsetning til mange av disse som hadde stereoutgang. Den er satt opp med ,010 strenger, og den kommer som sagt med en kopi av den kapteinshatten Chuck Berry sjøl bar – og all korrekt dokumentasjon.

B.B. King med sin Lucille

B.B. King Lucille in Ebony er en modell som har blitt lagt til modellutvalget til Epiphone som en hyldest til B.B. King på det som ville blitt hans 96. fødselsdag. Denne modellen har kommet som et resultat av et samarbeid med B.B. King Music Company, hvor formålet var å skape en best mulig kopi av hans originale Lucille. Gitaren var tilgjengelig fra 19. oktober 2021, så det er mulig å etterlyse den hos din musikkhandler. Gitaren kommer med en topp, rygg og sider av fem-lags lønn med støtter av gran. Halsen er gjort av lønn, og den er utstyrt med gripbrett av ibenholt, og dekor som man kjenner igjen fra hans egen modell. Pickupene er Alnico Classic Pro. Det er også en Varitone-svitsj på denne modellen. Denne modellen kan tilby både stereo og mono utganger, for de som ønsker å ta i bruk de mulighetene som det kan gi. Den er satt opp med ,010 strenger og kommer i en EpiLite koffert.

Epiphone B.B. King Lucille

«Det var vært en fryd å jobbe med Gibsons team under utviklingen av den nye B.B. King Signature Lucille gitaren», sier Vassal Benford, direktør og styreformann hos B.B. King Music Company. «Jeg er spesielt stolt av den nye Epiphone gitaren som leverer et mesterverk som vil være svært så tilgjengelig, og som man gjenskaper B.B. Kings liv og arv gjennom, til beste for nye artister. Gibson er en fantastisk partner og da har demonstrert en fantastisk tilpassing med vår misjon for ikke bare å bevare arven etter B.B. King, men å fortsette og bygge varemerket B.B. King og eksponere han for en ny generasjon med fans og artister gjennom hans musikk.»

Epiphone Lucille hode

B.B. King bar tittelen «The King of Blues” med en viss tyngde, og det var en posisjon han befestet gjennom en lang karriere. Katalogen hans består av mer enn femti album. Mine egne favoritter er de han gjorde framfor publikum innenfor fengselsmurene i USA. Det første av disse jeg ble eksponert for var «Live at Cooks County Jail», et fengsel et lite stykke sør for Chicago. Dette var et miljø som fikk han til å levere litt ekstra. Han hadde ingen problemer med å identifisere seg med de som befant seg på innsida, og at kontakten satt fra første øyeblikk merker man når man hører på det albumet. Det samme gjelder for albumet «Live at San Quentin», og har man ikke vært eksponert for B.B: King kan det være en god plass å starte. Han vant dessuten Grammy hele femten ganger samt at han også mottok «The Recording Academy Lifetime Achievement Award», og en hel del flere priser og anerkjennelser. Han når stadig nye publikummere til musikken sin, og strømming av musikken hans ligger i snitt på nitti millioner per år.

Legg inn en kommentar