C. F. Martin & Co – lederskifte

Chir Martin fra et besøk i Oslo i 1985, omtrent når han overtok rollen som direktør. Til venstre for Cola-reklamen, David Becker til høyre og lengst til høyre Trond Tufte, som med sitt Guitar Workshop representerte Martin i Norge på det tidspunktet i historien

Det har vært et skifte av lederskap hos C.F. Martin & Co nå, og det er ikke noe som skjer særlig ofte, spesielt ikke at en fra familien velger å fratre den øverste posisjonen i drifta av firmaet. Ingenting har foregått når det gjelder eierskapet, firmaet er fortsatt i familiens eie, som et av de eneste av en viss størrelse i denne bransjen. Det er hva som har vært tilfellet helt siden etableringen i 1833. C. F. Står for Christian Frederick, som var navnet på den som opprinnelig startet det hele. Det er også navnet på den som nå slipper taket i den daglige drifta, Christian Frederick Martin IV, som representerte den fjerde med det navnet som hadde hatt tak i roret. Han slipper jo på ingen måte helt taket i det hele, men har trer ned som direktør, samtidig som han går inn i rollen som utøvende styreformann i firmaet. Det betyr jo med enkle ord at han fortsatt er den som har den endelige kontrollen over firmaet, for de som skulle være engstelig for familiens rolle i det hele.

Fra 14. juni 2021 var Thomas Ripsam utnevnt som direktør for C.F. Martin & Co. Han har omfattende erfaring som vekststrategiker og leder, samtidig som han også har en dyp pasjon for firmaer med en sterk historie og arv. Han er en betrodd veileder og forretningspartner, som har veiledet mange styrer og lederteam med å forme deres strategi og å levere resultater. Han ekspertise i strategiutvikling, anvendelse av digitalteknologi og kontinuerlige forbedringer vil være med på å sikre videre vekst for det 188 år gamle firmaet.

Etter 35 år som direktør hos C.F. Martin & Co, velger Chris Martin å ta steget over til sin lederrolle som utøvende styreformann. Gjennom sin tid som direktør har C.F: Martin ledet gjennom oppganger og kriser, og legger igjen etter seg en historie med vekst og utsøkte produksjonskvaliteter. Dette skiftet kommer i en tid hvor firmaet opplever en etterspørsel etter sine produkter uten sammenligning med tidligere tider.

«Først ønsker jeg å takke alle i musikkinstrumentbransjen for deres støtte gjennom min 35 års karriere som direktør i familieforretningen. Det har vært litt av en reise!» så Chris Martin. «Jeg blir ferdig med min runde som styreformann for NAMM i forbindelse med denne sommerens NAMM i Nashville i juli, og jeg har tenkt mye på det å pensjonere meg gjennom flere år, så dette føltes som det rette øyeblikket. Jeg ser fram til overgangen til rollen som utøvende styreformann hos Martin Guitars hvor jeg vil fortsette som tilhenger av varemerket Martin. Jeg er spent på det å kunne jobbe med Thomas etter hvert som han lærer seg å bli kjent med oss alle sammen, og samtidig også deler den kjærligheten vi alle har for gitar.»

Chris Martin legger tøylene over i hendene til Thomas Ripsam, som, gjennom en karriere på mer enn 25 år, først hos Booz Allen & Hamilton, og mest nylig som partner hos PriceWaterhouseCoopers, tok på seg ansvaret for firmaenes vekst, utvikle tjenestetilbudet og styre team. Han har jobbet med firmaer innenfor konsumentbransjen, spesialforhandlere, leverandører av teknologiløsninger, Fortune 50 firmaer og familieeide forretninger, hvor han har bidratt til å utvikle lønnsom vekst, forbedre digital kapasitet, forbedre kundeopplevelsen og engasjement og også generere hundrede av millioner i forbedret verdi for sine klienter.

Han er en ivrig gitarist på fritida, og han er en samler av vintage instrumenter. Han tok seg et hvileår i 2019 for å jobbe sammen med en gitarbygger for å lære seg mer om prosessen med å bygge gitarer – og da gitarer i stilen til Martin. Han har en MBA når det gjelder strategi og finans, noe han hentet inn fra Columbia Business School. Han har en BA når det gjelder forretningsadministrasjon og styring fra Reutlingen Universitet i Tyskland og Middlesex Universitet i London.

«Jeg har beundret Martin-gitarer siden jeg var en tenåring,» sier Ripsam. «Min første skikkelige akustiske gitar var en Martin, og den har vært en god følgesvenn hele veien siden. Martin har alltid vært en ikonisk bygger av instrumenter med bånd, og jeg har en dyp anerkjennelse av firmaets fortsatt fokus på kvalitet, håndverk og innovasjon, så vel som dets unike kultur og historie. Jeg er beæret og ydmyk når jeg nå blir med Martin-familien og for å bære videre arven etter Chris Martin og alle de som gikk før han.»

Sjøl har jeg kjent Chis Martin gjennom svært mange år. Han har alltid vært svært imøtekommende og en person med begge beina solid plantet på jorda. Han har vært fullstendig fri for mange av de nykkene man har vært i stand til å opparbeide under noen år. Han har hatt et spesielt fokus gjennom hele sin tid som direktør hos Martin Guitars, og det startet sjølsagt ikke den dagen han gikk inn i den rollen. Før den tida hadde han gått gradene på fabrikken, hvor han lærte alt hva en Martin-gitar var, i tillegg til alt det andre som er en del av det å være i denne bransjen. Det skal bli spennende å se hva slags form Martin får i de årene som nå kommer. De har lenge vært i en veldig god periode, noe som ikke minst er en refleksjon av alt det Chris Martin har representert. Han er dypt respektert i både den egne enden av denne bransjen, men også fullt ut hos hele spekteret – og at det er et svært så sammensatt miljø har man helt klart dannet seg et godt bilde av under de årene man sjøl har vært med på det hele.

Legg inn en kommentar