Gibson Repair & Restauration – om teamet

Følger opp litt med Gibson Repair & Restoration Shop, med noen ord fra Jonathan Blocker, som er sjef for det som blir kalt for Aftermarket Services hos Gibson Brands – om alt det som gjøres med det som har gått ut av dørene og til markedet.

Hva er formålet og oppgaven til Gibson R&R Service?

«Gibson R&R er ment å betjene en musikers behov gjennom hele instrumentets levetid. Vi vil anstrenge oss for å være den fremste autoriteten når det kommer til service på Gibson instrumenter, uansett hva det måtte gjelde. Vår rolle er å ta vare på musikere først og fremst, fulgt opp med førsteklasses stell av våre instrumenter med en gang de er i hendene til våre fans.»

Hvor er Gibson R&R lokalisert?

«Gibson R&R har lokaler i Nashville, Tenneesse, som også er hvor hovedkvarteret vårt befinner seg, men vi tilbyr gratis frakt og forsikring for alle instrumenter som sendes oss fra andre stater. Sjøl om musikeren ikke er i Nashville kan de nyte fordel av vår service.» (Er man fra utenfor USA må man ta dette i hvert enkelt tilfelle, om man da ikke finner en adresse i USA man kan ta det gjennom, Red.)

Hva er forskjellen mellom reparasjons- og restaureringsoppgavene, om noen?

«En reparasjon er vanligvis et akutt tilfelle, som retting av halsen og skifte av båndene. Restaurasjon skjer typisk med gamle gitarer som har blitt funnet, eller neglisjert, gitarer som trenger til å bli brakt tilbake til livet av en eller annen grunn.»

Hvor mange folk er det som jobber hos Gibson R&R? Hva slags kvalifikasjoner, bakgrunner og erfaring har de?

«Gibson R&R er i sannhet en unik plass. Våre teknikere har vært hos Gibson R&R i flere tiår og kommer fra både Gibson USA fabrikken og Gibson Custom Shop. Mange av våre teknikere er fra firmaer fra hele verden, og noen har bygd sine egne gitarer i mange år. Det er mange ulike bakgrunner og metoder, det gjør Gibson R&R unike er at vårt lederteam utfordrer alle til å lære av hverandre og på det viset adoptere de beste arbeidsmetodene for reparasjoner. Vi har ti personer som jobber full tid på konsumentgitarer, og så har vi 15-20 personer som gjør i stand gitarer gjennom vår Gibson Demo Shop på Reverb – https://reverb.com/shop/gibsondemoshop. Det er ikke enkelt å bli med, og vi håndplukker hele staben vår gjennom en grundig intervjuprosess. En typisk Gibson R&R tekniker vil ha en omfattende erfaring i det å reparere gitar, noe som er veldig ulikt det å bygge en gitar. Gibson R&R teknikere har typisk jobbet i denne industrien gjennom mer enn ti år og de kjenner sin vei rundt nye og vintage instrumenter. Et typisk kunnskapssett går lenger enn båndjusteringer og dressing, eller pro-oppsett. De fleste av våre teammedlemmer har solid kunnskap når det kommer til fulle og kompliserte restaurasjoner, halsresetter, et knekt hode (ja, det er enkelt å fikse) , full strukturell reparasjon på akustiske gitarer og karbonfiber – alt dette håndteres av vårt team.»

Er reparasjoner fra Gibson R&R garanterte? Følger det garanti med jobben?

«Ja, alle reparasjonene fra Gibson R&R er dekket for hele livslengden til gitaren. Vi er i ferd med å slippe et spesielt kort som vil følge med ut med alle våre Gibson R&R reparasjoner som slår fast nettopp dette, og vi vil alltid garantere vårt arbeid ved Gibson R&R.»

Hvilke spesifikke punkter er med i prosessen når håndverkerne fra Gibson R&R analyserer og reparerer instrumenter?

«For det første vil vi avgjøre størrelsen og omfanget på reparasjonen. Vi hjelper til med å føre musikere gjennom hva de neste stegene vil være for deres instrument. Noen ganger vil kostnaden være større enn verdien på gitaren, men i de fleste tilfeller er det et reelt behov for en reparasjon. Uansett, vi sørger for at kunden er fullt ut informert før de sender avgårde instrumentet. Når vi mottar instrumentet, vil vi foreta en grundig inspeksjon av hva den enkelte gitaren virkelig trenger. Gibson R&R gjennomfører en inspeksjon med 30-35 ulike punkter for å være sikker på at vi fanger alt. Vi bruker den samme prosessen med punkter også på Gibson Demo Shop på Reverb.»

Er de fleste av kundene berømte musikere, eller er det snakk om vanlige musikere?

«Jeg betrakter alle som musikere. Og ja, de fleste av våre kunder er musikere. Vi har noen få berømte som kommer inn jevnlig, og så har vi en og annen samler som ønsker å få justert sin 1959 Gibson Les Paul justert en smule. Vårt team er vant med å håndtere alle nivåer av instrumenter, fra en høyt verdsatt gitar i 100.000 dollar pluss kategorien til Les Paul Studio fra 2015.»

Har noen berømte gitarer gått gjennom Gibson R&R?

«Ja, vi mottar berømte instrumenter. Vi fikk arbeid for Garth Brooks med en Gibson som han lærte på som guttunge. Når faren hans døde fikk han denne gitaren fra sin mor. Vi har også jobbet på Jason Aldeans gitar som hadde blitt stående på scenen i en ukes tid etter den fryktelige skyteepisoden i Las Vegas.»

Hvilke er eksemplene på noen av de mer utfordrende prosjektene Gibson R&R har jobbet med? Hvordan taklet dere disse problemene?

«Splintrede akustiske gitarer er alltid en utfordring. Noen av teammedlemmene er trent opp til fullt ut å dekonstruere vintage akustiske instrumenter og så sette dem sammen igjen ved hjelp av spesialiserte systemer som vi har bygd opp gjennom årenes løp. Gitarer som kommer inn med skuddskaper er alltid interessant, så vel alt som krever av oss at vi må bygge opp igjen en struktur der hvor den ikke lenger eksisterer. Alt er mulig med Gibson R&R.»

Ser du noen ganger forfalskninger komme gjennom Gibson R&R – instrumenter som eierne trodde var ekte Gibson gitarer, men som viste seg å være falske? Hvordan håndterer du slike situasjoner?

«Vi gjør det av og til, men det er veldig sjelden. De fleste av våre kunder vet om deres instrumenter er ekte, og de virkelig gode forfalskningene er ikke så vanlige som folk gjerne tror. Vi tilbyr service for å identifisere og sertifisere ekte Gibson instrumenter. Vi forstår at mange ganger kan våre fans kjøpe instrumenter som ikke har et sertifikat som forteller noe om autensitet og at det da trenger å bli sertifisert, så vi tilbyr den servicen når det måtte være behov for den.»

Forstår at dere også tilbyr autentifikasjons- og verdisettingsservice. Er den servicen vanligvis påkrevd for forsikringsformål, eller sørger potensielle kunder for å få instrumenter autentisert relativt ofte?

«Et sertifikat for autensitet er typisk brukt for å øke verdien på instrumentet for slag og/eller forsikring. Denne servicen er relativt ny å tilby for vår del å tilby som en ekstern service, men vi er godt vant med det siden vi har verktøy tilgjengelig som de fleste verksteder ikke en gang kjenner til. For å autentifisere og vurdere vil vi se på alder, tilstand, byggekvalitet og hvilke materialer som har blitt benyttet i forhold til gitarens tidsepoke.»

Hva slags instrumenter jobber du med, og hva slags typer reparasjoner kan du håndtere? Jobber du med instrumenter fra andre produsenter utenfor familien til Gibson Brands?

«Alle typer gitarer er velkommen. Gitarer, basser, banjoer, Dobroer og mandoliner – alle typer, elektrisk og akustisk og alle merker, ikke bare Gibson. Vi kan håndtere enhver reparasjon som kommer vår vei inkludert halsresetting, full restaurasjon, finishbehov og knekte hoder (karbonfiber). Vi kan gjøre omtrent hva som helst. Du vil bli overrasket over hvor mange gitarer vi reparerer som har blitt utsatt for skudd fra ulike våpen. Vi tilbyr den samme prisen og raten for ikke-Gibson produkter. Det er opplagt at vi gjerne ønsker at våre fans bruker våre instrumenter, men vi støtter det håndverket som går inn i det å spille gitar først og fremst.»

Har du service og erstatninger av elektronikkomponenter, gjør skifte av bånd, nye gripbrett, halsresetter, reparasjon av hoder og lakk/finish?

Ja, elektronikk kan bli mer komplisert enn de fleste forestiller seg, spesielt på en dobbelthalset modell med fire pickuper, to svitsjer, to toner, to volumer og en blanding – ja, vi har hatt inn en. Vi har flere Gibson R&R teknikere som spesialiserer i reparasjon av elektronikk. Nye bånd, nye gripbrett, hoder og tilbakestilling av halser er veldig vanlig. Vi har en egen separat finish og lakkeringsservice og vi kan matche ulike typer ekte fabrikkfinisher og periodekorrekte nitrocellulose sprayer avhengig av gitarens alder.»

Har du noen gang tapt eller ødelagt et instrument som var hos Gibson R&R?

«Gibson R&R har aldri mistet en gitar. Instrumenter kan lett bli skadet under transport viss de ikke er pakket korrekt, derfor tilbyr vi en omfattende instruksjon om hvordan pakke instrumentet før det sendes inn, pluss om musikeren ønsker det kan vi forsyne vedkommende med det korrekte pakkemateriellet før sending. Det er noe som vil koste rundt femti dollar. Men, all sending til og fra vår fabrikk er gratis (gjelder i USA alene – ønsker man dette fra for eksempel Norge må man sjekke prisen i forkant, det kan bli dyrt), og når kunden sender ved hjelp av vår service, så er de også forsikret gjennom vår forsikring. Dermed kan de ta det helt rolig, vel vitende om at deres gitar er i gode hender.»

Hvorfor besluttet Gibson å skape en reparasjons- og restaureringsavdeling, og hva var det som lå bak beslutningen om å åpne Gibson R&R for alle merker?

«Gibson har alltid anerkjent at vi trengte til å ha en service for alle de som har kjøpt instrumenter fra oss. Rundt 2020 besluttet vi å investere og utvide R&R servicen vår med kapital, og en visjon for framtida. Gibson er mer enn en produsent av vakre instrumenter, vi er ansvarlige for den erfaringen våre kunder har med våre instrumenter, og vi er de ansvarlige for kvaliteten til våre instrumenter gjennom hele deres levetid. Gibson hadde ikke vært klarne når det kom til den posisjonen tidligere.»

Hva er den mest typiske skaden på instrumenter som du ser, og hva kan eiere gjøre for å hindre skader?

«Knekte hoder er temmelig vanlig, sammen med finish og miljøpåvirkede skader. Mitt fremste råd er å sørge for å ha jevnlig service på instrumentet ditt, spesielt når det ikke blir spilt på særlig ofte. Vær klar over miljøet du oppbevarer instrumentet ditt i, spesielt akustiske instrumenter. Og pass på å støtte hodet når du transporterer instrumentet ditt, eller har det liggende i kofferten. Noen sier at de stemmer instrumentet ned når de frakter det for å være på den sikre sida, og det er en god ide når man er på reise, men hodet kan likefullt knekke viss det ikke har tilstrekkelig beskyttelse.»

Hvor lenge har Gibson drevet med R&R?

«Den nåværende versjonen av Gibson R&R har vært tilgjengelig siden 2002. men, det originale reparasjonsverkstedet var tilgjengelig fra tidlig nittitall med fokus først og fremst på garantireparasjoner. Alle garantireparasjoner (konsument og forhandler) kommer gjennom denne bygningen. Garantireparasjoner for konsumenter går gjennom de ti Gibson R&R teknikerne. Men, for å starte en garantireparasjon så må kunden først ha vært i kontakt med Gibsons kundeservice.»

Har kundene vært fornøyde med sluttresultatene?

«Kunder er fornøyde når forventningene er ivaretatt korrekt. Viss du har en akustisk gitar fra 1959 som har vært utsatt for en flom, eller har vært utsatt for sol i ti år, må du ikke forvente å få den fabrikkny igjen for en rimelig pris. Men, vi kan få tilbake til livet og få instrumentet til å spille bra igjen, og klar for å gå i arv videre gjennom nye generasjoner.»

Hva er det mest tilfredsstillende aspektet med det arbeidet du gjør for Gibson R&R?

«Jeg ér bare en teamleder, så jeg kan ikke spekulere på hvordan det er å jobbe med instrumentene. Som leder er det velig, veldig sjelden å jobbe på et team med folk som elsker det de gjør så mye som dette teamet. Jeg har hatt æren av å bygge et team fra bare seks personer og opp til de mer enn tjuefem vi har her nå. Hver person i Gibson R&R teamet spiser, lever og puster gitarperfeksjon og utmerkelse. Det er utrolig å se effektiviteten i en gruppe med så mye talent.»

Legg inn en kommentar