National Reso-Phonic Guitars

Fra National Reso-Phonic Guitars
Fra National Reso-Phonic Guitars
Fra National Reso-Phonic Guitars

Tar en rask tur innom National Reso-Phonic Guitars i dag. Dette er den moderne versjonen av National, etablert i 1989, og fullstendig uten rot i eller noen som helt kontakt med det originale firmaet. Det originale National String Instrument Corporation ble etablert i 1930, og litt seinere ble det slått sammen med Dobro for å bli National Dobro Company. I 1968 ble det et varemerke eid av Valco, fram til det hele ble stengt i 1968. De som sto bak det opprinnelige firmaet var personer som George Beuchamp, en steelgitarist og husmaler som slo seg sammen med oppfinneren John Dopyera, som hadde bakgrunn som fiolinist og instrumentbygger.

Fra National Reso-Phonic Guitars
Fra National Reso-Phonic Guitars
Fra National Reso-Phonic Guitars

Det nye firmaet, hvor bildene er hentet fra, ble som sagt etablert i 1989 av Don Young og McGregor Gaines i garasje i California, noe som har vært skjebnen til så mange firmaer i USA. Det er utgangpunktet som var i stand til å gi dem grunnlag nok til å etablere noe mer permanent, basert på de instrumentene de da hadde bygget under firmanavnet National Reso-Phonic Guitars

Fra National Reso-Phonic Guitars
Fra National Reso-Phonic Guitars
Fra National Reso-Phonic Guitars

Fra 1990 har fabrikken vært lokalisert til San Luis Osbispo i California. Det er en relativt liten by som befinner seg omtrent midtveis mellom Los Angeles og San Fransisco, og det er faktisk også den plassen i staten California som opplever flest jordskjelv i løpet av et år. Det er alltid en hel del slik i den staten. De er ikke ofte av det kraftige slaget. Akkurat det er hva de aller fleste venter på i den staten, og skulle det komme kan det virkelig gå galt temmelig raskt, men det er jo en helt annen historie. Noe annet man finner i nærheten av den byen er statens Men’s Colony, og når jeg passert gjennom i den tida var det en viss Ike Turner som tilbrakte en del tid på den plassen.

Fra National Reso-Phonic Guitars
Fra National Reso-Phonic Guitars
Fra National Reso-Phonic Guitars

Firmaet produserer mer enn tusen instrumenter hvert år, gjennom mer enn femti ulike modeller. Firmaet er også satt opp til å reparere omtrent enhver vintage National gitar til original tilstand. Så sjøl om de ikke hadde noen som helst tråder tilbake til det originale firmaet så hadde det virkelig gjort hjemmeleksa si når det kom til å produsere disse instrumentene. Akkurat det får man et lite inntrykk av når man besøker firmaets hjemmeside – https://www.nationalguitars.com/ – hvor det nå er National Guitars som gjelder.

Hjemmesida til National Reso-Phonic Guitars

I 2008 kjøpte Don Young og Eric Smith, en ansatt i firmaet siden 1991, ut McGregor Gaines. I 2012 ble Smith eier til 50 prosent av firmaet, og i 2014 ble han sittende med hele firmaet på egenhånd. National Reso-Phonic Guitars modeller inkluderer ikke bare tricone og biscuit mekanismene, slik de ble anvendt på de originale National gitarene, men også den inverterte konedesignen som ble brukt i Dobro. National bygger og gjør klar mindre deler for andre gitarbyggere i Nord-Amerika.

Fra National Reso-Phonic Guitars
Fra National Reso-Phonic Guitars
Fra National Reso-Phonic Guitars

Her er noen inntrykk fra noen år tilbake, på reise gjennom San Luis Osbispo, hvor jeg gjerne velger meg Moro Bay som base, og også som et sted for å senke skuldrene en del etter besøk i San Francisco eller Los Angeles. Det er en liten landsby liggende ved Moro Rock, som er en karakteristisk klippe i havet like utenfor den byen. Det er et trangt løp inn til havna mellom den klippen og resten av landskapet, eller moloen om du vil, og der oppstår det en malstrøm for hver gang tidevannet skifter. Det har blitt rapportert noen ulykker i den forbindelsen, men mellom skiftene er det like rolig der som det er i Saltstrømmen i Norge – som er en langt mer omfattende malstrøm uansett.

Legg inn en kommentar