C.F. Martin & Co Custom Shop D-28 og OOO-18 1937

C.F. Martin & Co, har gjennom sin Custom Shop vært i stand til å tilby et utvalg av sine modeller hvor kunden i hvert tilfelle spesifiserer de ønskede detaljene. For de som har en ganske grei ide om hva det er de ønsker, og ikke minst hva slags resultat man kan forvente at valgene vil gi, er det en rimelig enkel oppgave å sette opp de egne preferansene. Når man gjør et valg dukker grunnprisen opp på en liste, og for hver endring du gjør bygges det på den lista. Det du til slutt sitter igjen med er en kassalapp som i detalj fortelle hvilke valg du har gjort, og ikke minst hva den endelige prisen vil bli. Den lista blir til slutt generert som et PDF-dokument slik at du har all nødvendig dokumentasjon tilgjengelig når det hele går i produksjon. Så sjøl om det instrumentet du til slutt mottar er hentet ut fra de malene Martin opererer med, vil det i enden være preget av de valgene du gjør og gitaren vil være unik for deg – inkludert merkelappen inne i gitaren, om du så skulle ønske.

Martin OOO-28 EC

Nytt nå er at de har inkludert et par «nye» modeller til poolen slik at mulighetene for valg utvides. De to modellene som nå kommer med, er Custom Shop D-28 1937 og Custom Shop OOO-28 1937. med disse modellene vil du få alle de samme valgene, men hvor konstruksjonen av gitaren henter inspirasjon fra de modellene som ble bygget i 1937, og som har fått en meget spesiell plass i Martins historie. Det var instrumenter som blir betraktet som hjørnesteiner når det kommer til hva de er i stand til å yte når man setter seg ned med dem for å spille på dem. De satt standarden for instrumenter som har blitt bygd i generasjoner etterpå. Disse modellene kommer med et stagsystem som helt klart har bevist sin gyldighet gjennom alle disse årene, gjennom bruk av hudlim og striper av stoff i forbindelse med konstruksjonen. De kommer riktignok med en justerbar truss rod som er en nødvendighet for dagens gitarister som reiser en hel del mer mellom ulike klimaer enn i tidligere tider. Det gjør at man kan foreta alle nødvendige justeringer av gitaren, når det måtte være behov for det, alt med det formål å holde det så spillbart og vellydende som overhodet mulig. C.F. Martin & Co mener at med disse helt nye Custom Shop D-28 og OOO-28 1937-modeller, har stjernene nok en gang plassert seg korrekt.

Martin D-28 Modern

Dette er to modeller som trekker fordel av Martins egen Vintage Low Gloss prosess med et utvalg finisher påført av håndverkere som virkelig kan sitt fag. Begge modellene er tilgengelige i en naturlig eller en Ambertone burstfinish og ditt foretrukne valg av enten deres Low Gloss eller deres nye Stage 1 Lightly Aged finish. Fraværet av kraftig slitasje og merker man gjerne finner på et mye brukt instrument, vil oppleve at Stage 1 Lightly Aged finishen med sine tynne sprekker og krakelering er inspirert av de sjeldne vintage instrumentene som ganske enkelt ble forlatt i kofferten sin og gjemt vekk i flere tiår. Martins Stage 1 finish bærer merket av tida, men ikke de merkene som gjerne dukker opp når man kjemper slagene med gitaren.

Dette er modeller som kun er tilgjengelig gjennom C.F. Martin & Cos nettverk av Custom Shop Expert forhandlere, og den lista finner man på sidene til Martin på nettet, om man virkelig skulle være nysgjerrig.

Her et eksempel på en OOO/OM-28 type via Martins Custom Shop

Det hindrer deg dog ikke i å sette opp en bestilling på en egen gitar for deg via Martins Custom Shop. Det er ting den norske distributøren helt klart kan hjelpe deg gjennom, og om du skulle være aldri så lite usikker på hva du ønsker og hvorfor, kan du alltids assosiere deg med noen som kan slike ting. Det finnes noen av disse i Norge også helt klart. Der kan du gå inn å bygge varianter rundt svært mange av Martins ulike modeller, og opsjonene er rimelig omfattende. Svært mye av det vil påvirke sluttresultatet når det kommer til lyden, så det å ha en klar ide om hva som gjør hva vil som sagt være en stor fordel.

Her starter prosessen med å bygge en Custom Shop modell

De to modellene som navnes i dag har noen bestemte rammer som blir fulgt av C.F. Martin & Co, og det ikke minst fordi de henter lest fra noen helt bestemte instrumenter fra en bestemt tidsperiode. Andre modeller står du langt friere med når det gjelder individuelle valg. Når det er sagt så kan det jo sies at både D-28 og OOO-18 er modeller som på alle mulige måter har bevist til plass i musikkhistorien. D-28 har vært brukt av artister som Hank Williams (hvor Neil Young i dag eier den Hank Williams spilte på i sin tid), Beatles, Johhny Cash og Bob Dylan. Min første skikkelig solide kobling mot en Martin OOO-18 kom når jeg opplevde Bert Jansch, først gjennom Pentangle og så ved å plukke opp både hans soloutgivelser og de duoplatene han gjorde sammen med John Renbourn. Bert Jansch benyttet en OOO-18 under alle disse innspillingene. Da han seinere kom tilbake var det uten den gitaren siden den hadde blitt stjålet fra han underveis – Bert Jansch låt som Bert Jansch uansett fram til han døde 5. oktober 2011.

Én kommentar

  1. Her må jeg trå til med sterk honnør . Ikke bare for Martin gitarer men at artister som Bert Jansch trekkes inn. Jeg så han flere ganger med sin Martin gitar. Og ble i grunn ganske påvirket av hans stil. Mvh Roar Olsen.

Legg inn en kommentar