Fender Acoustasonic Jazzmaster

Fender Acousasonic Jazzmaster Ron Thorn

Fenders første Acoustasonic modell dukket opp på NAMM i Anaheim i januar 2019, og da med en form hentet fra Telecaster. Absolutt et interessant bekjentskap, som både lød og spilte svært godt. Som navnet antyder er det et instrument som henter elementer fra akustiske gitarer, samtidig som de blander dette godt med en del godt kjente elektriske egenskaper. Resultatet ble et på alle måter svært så anvendelig instrument. Akkurat hvor god mottakelsen ble må Fender svare på, men det må ha vært interessant siden de året etterpå introduserte en modell med klare tråder tilbake til Stratocaster.

I år bygger de videre på denne ideen ved å introdusere en modell som henter inspirasjon fra Jazzmaster-modellen. Konstruksjonen deler elementer med både den som kom ut av Telecaster og den med tråder tilbake til Stratocaster, med en del viktige forskjeller. Acoustasonic Jazzmaster kommer med en Mod kontroll som gir deg valg mellom ti ulike settinger, og den er dessuten utstyrt med en pickup hentet fra Jazzmaster-tradisjonen, nemlig en P-90 variant. Alt dette er med på å gi Acoustasonic Jazzmaster en litt annen vei inn i dette landskapet, og en vei mange nok vil finne svært så interessant om man skulle havne i en situasjon hvor man forsøker seg på en slik modell.

Fender Acousasonic Jazzmaster Ron Thorn

At en Acoustasonic henter inspirasjon fra den akustiske verden ser man meget godt når man først tar en titt på disse gitarene. Den aktuelle modellen som er avbildet her er en modell bygget av en av mesterbyggerne hos Fender, i deres Custom Shop, Ron Thorn. Den er resultatet av noen utvalgte stykker av tre som han personlig hadde samlet inn og lagt beslag på for påkommende tilfeller. Når Acoustasonic Jazzmaster så dukket opp i produksjon hos Fender foreslo han at han kunne bygge et instrument som gjorde nytte av de materialene han satt på. Resultatet av det er hva du finner på de bildene som er inkludert her. Mer informasjon om akkurat denne modellen finner du her – http://www.fendercustomshop.com/series/prestige/2021-ron-thorn-masterbuilt-prestige-acoustasonic-nos-ebony-fingerboard-violin-burst/#specs – og der vil du også finne ut av den ble kjøpt opp av Thomann i Tyskland, og om den fortsatt er tilgjengelig vil man finne ut ved å søke Acoustasonic Jazzmaster hos det firmaet. De vanlige modellene har de i alle fall, og de kommer da også til en helt annen pris enn denne aktuelle modellen. Dette er et instrument som kun er produsert en enkelt av.

Fender Acousasonic Jazzmaster Ron Thorn

Akkurat denne modellen har fått kallenavnet «The Tree», et navn som helt klart peker tilbake til de materialene Rob Thorn hadde liggende, og som han ble inspirert til å ta fram når tegningene på Acoustasonic Jazzmaster dukket opp i systemet hos Fender. Det han her valgte å bruke var hva han beskrev som Stradivarius gran for kroppen, lappeteppe (Quilted) mahogni for toppen hentet fra «The Tree» og en hals av synkemahogni. Innleggene i gripbrettet er formet som fallende løv. Ron Thorn har gitt uttrykk at han følte det som svært så ærerikt å kunne ta på seg et prosjekt som dette.

«»The Tree» er høydepunktet i min karriere,» sier Ron Thorn. «Et spesielt instrument som jeg vet at eieren vil sette pris på, og det ikke minst på grunn av hvor vakker denne gitaren er, tonen og dens bruk av materialer med en historie.»

Fender Acousasonic Jazzmaster Ron Thorn

Toppen, eller lokket om man vil, på denne gitaren er hentet fra det som ble kalt «The Tree», og det er en historie til nettopp dette materialet. Det er et stykke mahogni, som har blitt skåret opp og åpnet opp som en bok for et symmetrisk og svært så vakkert resultat. Materialet kommer fra et mahognitre som ramlet overende i 1965. Det havnet i en ravine, noe som gjorde det vanskelig å få det opp. Det skjedde først noen år seinere når en eier av en sagmølle delte treet opp i mindre stykker og fikk det opp på det viset.

«Gjennom åtti- og nittitallet begynte et lite utvalg av eksklusive gitarbyggere å benytte seg av dette treet, og ved årtusenskiftet hadde «The Tree», som det da ble kalt, oppnådd mytologisk status for både utseende og tone,» forklarer Ron Thorn.

Fender Acousasonic Jazzmaster Ron Thorn

Han klarte å få tak i noe av dette treet for sin egen del, og han hadde gjemt det bort i to år, før dette prosjektet dukket opp. Halsen kommer fra hans personlige lager med tonetre, og han valgte ut et kvartskåret stykke av mahogni som hadde blitt liggende å vente på sin tid i spotlyset i femten år. Halsen er med på å bygge den 25,5 tommer lange skalaen på denne modellen, som jo er standard lengde for det meste Fender. Gripbrettet er gjort av ibenholt med innlegg av blader gjort av ulike typer eksotisk tre, inkludert fra «The Tree».

All dekor på denne gitaren er gjort av tre, inkludert det man finner rundt toppen av kroppen og lydhullet. Det er også gjort et lokk av tre over pickupen, en bakplate av mahogni. Til og med Fender-logoen på hodet er gjort av tre, og i dette tilfellet er det snakk om gran.

Et utvalg Fender Acousasonic Jazzmaster

Som sagt er ikke denne modellen særlig tilgjengelig, og om det var det ville det være til en pris som mest sannsynlig vil utelukke de fleste. Den ordinære modellen, derimot, er greit tilgjengelig, og det til en litt annen pris. Konstruksjonen er den samme i begge tilfeller, og det gjelder også de soniske kvalitetene. Dette er instrumenter fra Fender det er vel verdt å ta en nærmere titt på, og også prøve ut for egen del. De har en hel del å levere for de som tar dem opp det er det ingen tvil om.

Legg inn en kommentar