Carl Martin – Octaswitch og DC Factory

Carl Martin Octaswitch «The Strip»

Så em tur bare ørlite sør for oss, nemlig Danmark. De har noen aktører der som har vært god posisjonert med solide produkter gjennom en rekke år, og en av disse er Carl Martin. Vanligvis meget godt kjent for sine ulike pedaler for i all hovedsak alle formål for en gitarist eller andre med behov for å få løftet lyden en smule på et eller annet vis. Denne gangen er det ikke snakk om effekter, mer nyttegjenstander som vil være med på å gjøre hverdagen langt enklere, og ikke minst være med på å løse en god del problemer i samme moment. Det er snakk om den siste generasjonen av deres Octaswitch og en ny strømforsyning kalt DC Factory.

Carl Martin Octaswitch «The Strip»

Octaswitchen kjenner jeg til siden jeg hadde den forrige modellen sjøl. Jeg sier hadde, og det ikke fordi jeg kvittet meg med den – den ble frastjålet meg for halvannet år siden sånn omtrent. Litt trist siden det var en solid enhet som gjorde det den skulle gjøre uten problemer av noen slag. Den nye modellen fortsetter lags det samme sporet, men kommer med en hel ny design og en kraftig, og svært så nyttig oppgradering av det rent funksjonelle, ting som er med på å skape et langt mer potent produkt. Styrken ligger langt på vei i det enkle ved denne enheten, noe som ikke minst er med på å garantere at den er i stand til å levere det den lover. Dette er den tredje omgangen i evolusjonen av Octaswitch, og noe som vil være til stor nytte for de som velger å ta den i bruk. Det beste med det hele er at dette er en helt ut analog enhet når det kommer til håndtering av lyd, og med en betjening som langt på vei er selvforklarende. Dette er den fjerde versjonen, og den blir av Carl Martin populært kalt «The Strip». Det er den minste og mest avanserte av disse svitsjene så langt.

Carl Martin Octaswitch «The Strip»

Ved første øyekast ser man en hel del av hva den siste Octaswitch er i stand til å tilby, og navnet gir jo en grei indikasjon også. Octa, og tallene langs fronten, sier med en gang at tallet åtte er den sentrale her. Svitsjen kommer med åtte effektsløyfer som kan programmeres til åtte banker. Alle sløyfene er True-Bypass, impedansefrie gullbelagte releer som gjør det er mulig for deg å kjøre alle dine pedalen, gamle som nye, uten problemer av noen slag. Hovedinngangen kan være enten True-Bypass, eller man kan velge å engasjere en bufferkrets via en svitsj for store scener eller lange kabler. På frontpanelet er det åtte blå LED lamper som indikerer hvilke av de enkelte sløyfene som er i bruk, og åtte grønne som forteller hvilken bank som er i bruk.

Carl Martin Octaswitch «The Strip»

Det som skiller denne fra tidligere modeller er hvordan bankene for bruken av de enkelte effektene settes opp. Tidligere måtte man sette opp en rekke med dipsvitsjer for rekkefølgen for hver enkelte bank. Nå har det blitt flyttet opp til de samme bryterne som velger mellom banker eller sløyfer. Med denne nye svitsjen er det enkelt å sette opp ens egen Octaswitch ved hjelp av foten, og siden alt blir formidlet tilbake gjennom klare LED indikatorer har man full kontroll hele veien. Deretter velger man enkelt ut hvilke effekter man ønsker å bringe inn for hver enkelt posisjon i hver enkelt bank. Med en gang det er lagret, som kun er et trykk på en bryter i enden, er man klar for spillejobben. Det er dessuten også mulig å programmere Octaswitch til å styre kanalvalg på forsterkeren din, og så koble dette sammen med valg av banker for å tilpasse de enkelte effektene på et slikt vis at man får maksimalt ut av dem til enhver tid. Det er også mulig å kjøre posisjonene 6, 7 og 8 blant sløyfene gjennom effektsløyfen på din forsterker. Det er spesielt i de tilfellene hvor det er ønskelig å legge effektene inn etter gainstegene i forsterkeren, for forsterkere som enten kun brukes rene eller som kommer uten effektsløyfe vil gainepedalene normalt bli plassert foran de våte effektene. Sjølve svitsjen drives av en strømforsyning på 9 VDC på 600 mA. Det er først når du tar noe slikt i bruk at du merker hva du har savnet, så effektivt vil en svitsj være – uansett hvor den måtte komme fram. Carl Martin har en som både er enkel i bruk, svært solid og som leverer det du forventer av en svitsj.

Carl Martin DC Factory

Carl Martins DC Factory er, som navnet indikerer, en strømforsyning. Siden det er snakk om en fabrikk så forventes jo en viss produksjonskapasitet, og det kan den levere. Den er i stand til å forsyne opp til 2.500 mA over ti utganger, hvor de fire første parene er på 9 VDC hver, mens det siste paret levere ut to ganger 12 VDC. Det er naturlig nok snakk om isolerte utganger, noe som er en garanti for at man vil få tilnærmet null problemer når man tar den i bruk på et pedalbrett. Den er rimelig lett der den treffer vekta på like under 700 gram. Årsaken til det ligger langt på vei i det faktum at Carl Martin har designet en fullt ut digital svitsj-mode strømforsyning til DC Factory. Man har lykkes med å redusere både vekt og størrelse på det viset, samtidig som det ikke er noen form for radiering med brum til Wah-pedaler og noen analoge drivepedaler.

Carl Martin DC Factory

Designideen er enkel nok. På innsida av det grå anodiserte huset er det fem, 100 prosent isolerte og separerte utganger som yter 500 mA hver. Fire, som nevnt, med to 9 VDC utganger og en med to 12 VDC utganger. De fleste digitale pedaler vil kreve rundt 300-400 mA, mens de fleste standard analoge pedaler vil trekke et sted mellom 20-50 mA, noe som gjør det fullt ut mulig for deg å kjøre fem analoge og fem digitale pedaler samtidig – i påkommende tilfeller. På toppen av det kan du dessuten også, ved å bruke en Volt Doubler Cable fra Carl Martin, koble deg inn på to utganger for 18 VDC ut.

Carl Martin DC Factory

DC Factory kan enkelt monteres til et pedalbrett, og det er kompatibel med PedalTrain PT-VDL-MK monteringsbraketter, om det skulle være hva du bruker. Formatet på DC Factory er 150 x 85 x 45 millimeter, for bredde, dybde og høyde. Alt dette er produkter som leveres i dag, og de er som sagt ikke veldig langt unna for vår del.

Legg inn en kommentar