Mesa/Boogie & Gibson

Fra venstre Cesar Gueikian, Rnadall Smith og James J.C. Curleigh. Foto: Gibson

Man skulle kanskje tro at Gibson nå ville være mer opptatt av konsolidering av de ressursene de tross alt sitter på -når beskjeden dukker opp at de har kjøpt opp Mesa-Boogie. Det er to smått ikoniske firmaer som nå slår seg sammen, og hvor ikke minst nettverket og distribusjonen til Gibson nok vil være en viktig faktor i det å løfte Mesa-Boogie litt høyere opp og inn i det store markedet. Hvor mye det vil slå ut i forhold til produkter gjenstår å se, men med de musklene som Gibson tross alt har er det ikke umulig at det kan dukke opp en del overraskelser underveis.

Mesa/Boogie ble etablert for 51 år siden av Randy Smith, og han er den som har vært ansvarlig for å ha skapt de kretsene som har drevet en del av de mest innflytelsesrike lydene i vår tid. Randy vil slutte seg til Gibson i rollen som sjefsdesigner og pioner hos Mesa/Boogie og videre. I sin nye rolle vil han fortsette sin pasjon for rørteknologi og hans visjon for å bygge håndbygde forsterkere med høy ytelse, som forsetter å redefinere hvordan vi opplever lyd når det gjelder Mesa/Boogie og Gibson.

Randall Smith under arbeid med en Mesa/Boogie under yngre år. Foto: Gibson

Det hele startet i en ombygd hundekennel under redwoodtrær i den nordlige delen av California. Randy Smith var opptatt med å jobbe med forsterkere for alle de kjente bandene i San Francisco og området rundt for mer enn femti år siden, den tida da alt som minnet om vintage var temmelig nytt både som begrep og fenomen. Det å være så tett innpå så mange kjente gitarister, fra Mike Bloomfield til Santana og Rolling Stones., lærte Randy Smith en hel del om mangler ved den tidas utstyr noe som startet opp en periode med innovasjoner som varer fram til denne tid. Mesa/Boogie, firmaet som Randy Smith startet, var det første firmaet i kategorien Boutique-byggere, og med det firmaet revolusjonerte han ytelsene i en gitarforsterker, på et vis som påvirket musikk over hele verden. Samtidig som han holdt den aller høyeste respekt for de som hadde gått før han søkte han å forbedre de vintage klassikerne som han hadde vokst opp med. Randy Smith, gjennom Mesa/Boogie, var den som var den store pioneren når det gjaldt å finne opp forsterkere med mye gain.

«Hos Gibson er vi alle opptatt av å ivareta arven fra fortida så vel som å lene oss godt inn i den innovative framtida, en oppgave som startet for mer enn hundre år siden via vår grunnlegger, Orville Gibson,» sier Jamnes «JC» Curleigh, president og CEO hos Gibson i dag. «I dag fortsetter denne oppgaven når vi legger til Mesa/Boogie til de varemerkene som er en del av Gibson-familien, sammen med lederskapet til Randy Smith og hans team som, for under de siste femti årene har skapt et ikonisk og legendarisk varemerke som har tålt tidens tann meget godt. Dette er det perfekte partnerskapet basert på vår kollektive profesjonelle erfaring og pasjon for lyd.»

«Jeg er 75 år nå, og er fortsatt på jobb hver eneste dag,» sier Randy Smith grunnleggeren av Mesa/Boogie. «Dette er min kunst, og mange i dette firmaet har jobbet ved siden av meg i tretti til førti år. Slik vi så hvordan JC og Cesar transformere Gibson, så vi gjensidige sjeler som delte felles verdier og en voldsom dedikasjon til kvalitet. Gibsons gitarer i dag er de beste de noensinne har levert og når de spurte oss om vi kunne tenke oss å bli Gibsons Custom Shop for forsterkere så vi med en gang for oss et perfekt samarbeid som ville utvide vår rekkevidde samtidig som det ville bevare vår historie utover min tid. Gibson er klar over den unike kvaliteten av alt det vi til sammen har bygd, og dette nye kapitelet i historien til Mesa/Boogie er en fortsettelse av den drømmen. Jeg er så glad for dette samarbeidet med det nye Gibson etter å ha jobbet i mer enn femti år med noe jeg elsker å holde på med. Det har vært mitt livs reise…og det er ikke over ennå!»

Boogie og Les Paul Standard. Foto: Gibson

«Mesa/Boogie, ledet av Randy, har vært i lydens tjeneste uten kompromisser helt siden starten, og det er en perfekt løsning for vår del,» legger Cesar Gueikian fra Gibson Brands til. «Vi ser fram til å bli den beste ivaretakeren av Mesa/Boogies ikoniske arv som vi bare kan, og på samme tid også en tjener for firmaets framtid. Vi er beæret over det faktum at Randy Smith og teamet hos Mesa/Boogie har vært villige til å stole på oss for å lede Mesa/Boogie inn i framtida. Sammen, vil vi fortsette med å presse vår musikalske oppgave for lyd, kvalitet og håndverk og for å stadig skyve grensene for hvordan gitarlyd blir levert og opplevd.»

«Dette er veldig spennende, jeg kan ikke tenke meg et bedre firma til å bære Mesa/Boogie fakkelen, og jeg kan ikke vente på å se hva vi kan gjøre sammen,» sier Adam Jones, gitarist i bandet Tool. «Jeg har brukt Mesa/Boogie forsterkere og kabinetter i lang tid. Jeg bruker dem hjemme, i studio når jeg spiller inn og på scenen når jeg spiller live, de dekker alle mine behov.»

«Jeg har brukt Gibson gitarer sammen med Mesa/Boogie forsterkere på scenen med Roots for mer enn ti år,» sier Captain Kirk Douglas, gitarist i hip-hop gruppa The Roots. «I det siste har jeg gjort en god del innspillinger hjemme med mine Mesa/Boogie forsterkere. Det er spennende å se disse to varemerkene slå seg sammen på dette viset.»

Randall Smith har virkelig lagt en hel del historie bak seg siden han først begynte arbeidet med det som til slutt endte opp som et Mesa/Boogie produkt. Barry Melton, gitaristen i Country Joe and the Fish var den som startet det hele langt på vei, når han lurte på om Randall Smith hadde en mulighet for å kunne gjøre hans Fender Princetone litt kraftigere på alle mulige måter. Det lykkes Randy Smith med, og en ide var født. Problemet var tilgangen på disse små forsterkerne, et problem som ble løst ved å introdusere en egen modell. Firmaet til Randall Smith ble etablert i Petaluma i 1969. Petaluma er en liten by som ligger en times tids kjøring nord for San Francisco. Det hele begynte som et rent verksted for gitarforsterkere, og utviklet seg videre derfra.

Det var når Santana fikk anledning til å prøve en av forsterkerne til Randall Smith at ting virkelig begynte å ta av, for ikke bare ble Santana begeistret, han ble også en av de sentrale tidlige brukerne av disse forsterkerne. I følge Randall Smith var det Santana som ga forsterkerne navnet de har båret siden. Han snudde rundt etter å ha spilt på den en stund, og så sa han – «This amp really boogies!» Med det hadde MESA Engineering varemerket til sitt produkt, nemlig Mesa/Boogie. Når så både Ron Wood og Keith Richards i Rolling Stones også begynte å bruke disse på de scenene de spilte på var starten mer eller mindre gitt. Annonsene som dukket opp i Guitar Player gjorde dessuten noen og enhver nysgjerrig, inkludert undertegnede. Jeg kjøpte min første Mesa/Boogie i 1979. Den ble bestilt som en Mark I, men mens man ventet på leveransen dukket det opp et brev som fortalte at man hadde videreutviklet modellen, som nå gikk under betegnelsen Mark II. Om man ikke svarte ville de oppfatte det som en bekreftelse på at man holdt på ordren, viss ikke fikk man anledning til å kansellere og få pengene tilbake. Jeg valgte å holde på den ordren, og forsterkeren dukket opp på enden av 1979. den skuffet overhodet ikke. Det skal bli spennende å se hvordan Gibson vil ta vare på Mesa/Boogie i den tida som ligger framfor oss. Slik Gibson er organisert i dag ser det ut som det vil fungere helt utmerket.

Legg inn en kommentar