Gibson på messe i Kina

Gibson mannskapet klare for nye tak

De store samlingene innenfor musikk, lyd og andre områder døde helt ut internasjonalt omtrent umiddelbart etter at NAMM hadde blitt gjennomført og avsluttet i Anaheim i California i januar. Siden har det vært stille, men dog ikke helt – for i Kina har man så smått begynt å riste støvet av det hele på et omfattende vis. Mye av det som har blitt arrangert der i form av utstillinger og annet var tilbake igjen i høst, og en som benyttet den anledningen til å gjøre seg sjøl synlige var Gibson. Anledningen var Music China 2020 – https://music-china.hk.messefrankfurt.com/shanghai/en.html – det er et show som arrangeres med hjelp og bistand fra Messe Frankfurt. Det er det største showet av sitt slag i Asia, og det har foregått en del år allerede. Det er et show som ser ut til å vokse. Sånn sett skiller det seg ikke vesentlig ut fra hva tilfellet er i Kina, og store deler av Asia for tilfellet. Det ble arrangert helt i enden av oktober i år. Neste år, som man vil finne ut av om man klikker på lenken, vil det hele foregå fra 13. oktober og gjennom 16. oktober. Det for de som ønsker å sette et merke i kalenderen sin. Det hele foregår i Shanghai New International Expo Centre. Music China er vært I operasjon gjennom de siste atten årene. Det er tegn som tyder på at det kan komme til å vare en god del lenger enn det. Vel verdt å merke seg helt klart. I år hadde de også et virtuelt show gående for de som ikke var i stand til å besøke utstillingen, noe faktisk 177.845 publikummere faktisk gjorde i Kina, hvor som sagt restriksjonene ikke lenger var på plass slik vi opplever det i vår del av verden.

James «JC» Curleigh, direktøren hos Gibson

2020 var første gangen en direktør fra Gibson besøkte Kina på et tiår, og James «JC» Curleigh benyttet anledningen til å hamre inn sine varemerker overfor de som kom til utstillingen, enten i fysisk forstand eller via Nettet. De hadde dessuten også sørget for at det ble forestillinger med mange av Gibsons egne artister underveis i arrangementet, noe som tydeligvis ble meget høyt verdsatt av de som opplevde det. Noe nytt hadde han da også med seg, skjønt ikke akkurat nytt i den forstand, mer at de nå vekker til live igjen noe av det Gibson har vært opptatt av underveis. Nytt nå er at Gibson har vekket til live Kramer som varemerke igjen, og de benyttet anledningen i Shanghai til å presentere det utvalg av det de kalte Kramer Original Collection, hvor man kunne finne modeller som Icon, Baretta, Pacer, Focus, The 84 og SM-1, mens den Modern Collection presenterte modeller som Tracii Gun «Gunstar Voyager», Charlie Parrs «Vanguard» og Dave Sabo «Snake-Baretta», og de lovte at de ville komme med mer i løpet av 2021 og videre.

Et utvalg Epiphone inspired by Gibson

De benyttet også anledningen til å presentere nye Epiphone Originals og Epiphone Inspired by Gibson samlingene. Med disse seriene lover de å gi musikere akkurat hva de måtte ønske, og Epiphone har jo vært med siden rocken dukket opp, og også vært en viktig del av folk og blues også. Den første bølgen av Epiphone Original Collection presenterer nye og klassiske akustiske og elektriske instrumenter som fans av Epiphone over hele verden nok vil ønske å sjekke ut.

Epiphone Made in USA Texan

Epiphone har, for første gangen på flere tiår, lansert Epiphone Made in USA med modeller som Texan, en modell som blir håndbygd i Gibson Acoustic fabrikken i Bozeman i Montana, og det er de beste byggerne hos Gibson som har fått oppgaven. Siden 1988 har Texan vært valget for svært mange store artister som Paul McCartney og Peter Frampton. Den er gjort av massivt tre, med X-stag og en skalalengde på 25,5 tommer for en mest mulig kraftfull tone i følge Epiphone. Den er tilgjengelig enten i Antique Natural eller Vintage Sunburst.

Epiphone Masterbuilt

Epiphone har også trukket med seg noen av de mer kjente modellene sine fra sekstitallet og utover via modeller i deres Epiphone Masterbuilt Original Collection. Der finner man modeller som Texan, Frontier og Excellente gitarer.

Epiphone SG Special Pelham blå

Epiphone Inspired by Gibson tilbyr musikere klassiske elektriske Gibson-modeller som Les Paul, SG og ES-335, og alt til en meget tilgjengelig pris. Alle disse er produsert på grunnlag av originale tegninger hos Gibson. Dette er modeller som inkluderer en Kalamazoo hodefasong, oppgradert elektronikk og finisher gjennom modeller som Les Paul Junior, Les Paul Special, SG Special, Les Paul Standard 50-tall, Les Paul Standard 60-tall, SG Standard 61, SG Standard m/Maestro, Designer Collection Flying V, Explorer, Firebird så vel som nye varianter av Les Paul Studio og Les Paul Modern.

Epiphone Inspired by Gibson ES-335

Andre elektriske debuter inkluderer Epiphone UpTown Cat og ES Collection, hvor den siste serien er en serie Epiphone allerede har mottatt en hel del anerkjennelse for. Det er også en Muse Collection som inkluderer modeller som Les Paul og SG, og som er rettet inn mot både begynnere og avanserte musikere. De kommer i nye finisher med moderne egenskaper som, ifølge Gibson, vil appellere til alle kjønn.

Les Paul Standard 60-talls som 59-modeller i Royal Burst, Factory Burst og Kindred Burst

Forøvrig hadde Gibson også med seg det de hadde presentert på NAMM i januar, for en første anledning til å gi det hele en samlet visning i Asia. Hvor mye av et marked de har i Kina spesielt skal jeg ikke si så mye om, annet enn at det er folk nok der, og at økonomien og det sosiale blant dem er bedre enn den man finner i USA. Nå er ikke Kina spesielt kjent for musikk i retning av rock and roll, men hva som gis på gateplan der må man vel dit for å oppleve regner jeg med. Gibson har lenge hatt en hel del produksjon gående i Kina, og i en del andre asiatiske land, hvor ikke minst Epiphone har vært et merke som gjerne har kommet derfra.

Les Paul Standard 60-talls som 59-modell i Cherry Teaburst

Nå var det for å vise fram sin 60-talls Les Paul Standard, som jo kommer i tre versjoner med litt ulik halsprofil i hvert tilfelle – noe som er en gjenskaping av det som også fant sted i det aktuelle året for seksti år siden nå. V1 har den samme profilen som den man fant på 1959 modellen, V2 gir en tynnere halsprofil, andre knotter og klarere farger mens V3 kommer med en enda tynnere halsprofil. De viste også fram sin Historic Reissue ES Collection, komplett med sanne historiske deler, dimensjoner og konturer som har blitt skannet fra vintage originaler. Her finner man modeller som 1959 ES-335, 1961 ES-335 og en 1964 ES-335. Custom Shop viste dessuten også et begrenset opplag av historiske modeller i en regnbue av farger, modeller som 1963 og 1964 Firebird V, 1964 SG Standard, 1965 Non-Reverse Firebird V, 1967 Mahogni Flying V, alle med Maestro Vibrola. 1963 SG Special og Les Paul Modern Double Cut.

Tony Iommi Sg 1964 Special, med årsaken til at den kalles «Monkey» – en fiolinspillende apekatt

De hadde også brakt med seg signaturmodeller som Tony Iommis «Monkey» 1964 SG Special og en Trini Lopez Standard. Det nylige samarbeidet med The Tools Adam Jones ble også markert med det første produktet ut av det samarbeidet så langt, nemlig hans 1979 Les Paul Custom Silverburst.

Et knippe J-45 modeller fra Gibson

Den nylig opprettede Gibson Acoustic Custom Shop, basert i Bozeman i staten Montana bringer tilbake alle de akustiske ikonene fra Gibson i sin sanne historiske form gjennom det de kaller Historic Collection og de tar også et skritt inn i framtida med sin Modern Collection. Historic Collection inkluderer 1942 Banner J-45, 1942 Banner Southern Jumbo, 1934 Jumbo, 1936 Advanced Jumbo, 1952 J-185, 1957 SJ-200, 1960 Hummingbird, en førkrigs SJ-200 og en god del mer. Modern Collection kommer med en del nye modeller som tar høyde for den utviklingen som har skjedd på alle områder når det gjelder akustiske gitarer, med en noe mer moderne lyd, mer lettspilte halsprofiler og en flatere radius på gripbrettet. Den serien inkluderer en J-45 Deluxe Rosewood, Songwriter Chroma med lappeteppe lønn, en Hummingbird med Custom Koa og mange flere.

Slash J-45

Gibson har samarbeidet med en del artister dette året også, noe som har resultert i en J-45 som er en del av Gibsons Slash Collection, og som kan leveres i November Burst og Vermillion Burst. Sammen med Sheryl Crow har de utviklet Sheryl Crow Country Western Supreme, en modell som er basert på hennes egen Country Western og hvor gitaren er utstyrt med Gibsons eget stagsystem fra 1930, Advanced Bracing som det mønsteret ble kalt på den tida. Gibson har også jobbet tett sammen med gitaristen Frank Hannon, gitarist, låtskriver og en av de som startet gruppa Tesla, noe som har brakt fram «Love» Dove for å feire utgivelsen av sangen «Love Song». Utover det er en signatur Kazuyoshi Saito J-45 tilgjengelig i Japan.

Gibson Les Paul Standard Slash-modellen

Slash samlingen ble presentert i forbindelse med NAMM i Anaheim i januar, noe man kan finne en noe mer omfattende beskrivelse av via det innlegget på denne bloggen fra det arrangementet. Samlingen består av fire Les Paul Standard modeller, og de to overfor nevnte J-45 modellene. Les Paul Standard modellene kommer med en topp utført i AAA flammelønn, kropp av massiv mahogni, en C-type halsprofil etter Slash eget ønske, Gibson Custom BurstBucker™ Alnico 2 pickuper. Eksklusivt for disse modellene er en Slash «Scully» illustrasjon på baksida av hodet og signaturen hans på truss rod dekselet. Du kan velge mellom November Burst, Appetite Burst, Vermillion Burst og Anaconda Burst.

Gibson – Carton Cases kofferter

Gibson har dessuten også annonsert et samarbeid med Carlton Cases, en produsent av kofferter gjennom mange år. Dette aktuelle prosjektet bærer betegnelsen Gibson Signature Series of guitar cases, powered by Carlton Cases. For å se hva det er snakk om kan du gå til – https://www.calton-cases.com/gibson-signature-series/?ref=gibsonguitars0 – hvor disse koffertene blir grundig presentert. Det er kofferter som kommer med litt ekstra ettertanke, og med en del egenskaper som vil sørge for at nettopp ditt instrument både vil reise og trives bedre sammen med deg til enhver tid. Prisene blir det ikke sagt noe om for Norges del, men en koffert for en Les Paul vil koste deg i utgangspunktet 1.215 dollar i USA – på det må du regne med å legge på  tigangen minst.

Legg inn en kommentar