Gibson søker historien sin

Gibson 1959 60-års jubileums modeller fra 1919.

Nå er vel ikke sjansen stor for at noe slikt skal dukke opp i Norge, og med Covid-19 fortsatt meget aktiv i USA så er det heller ikke veldig sannsynlig at man kan ta turen over i et forsøk på å lete fram et gammelt dokument. Dokumentet det er snakk om er fra 1959 og 1960, og det er, for de som etterlyser det, svært viktig. Så viktig at de er villig til å gange 59 med tusen dollar for riktig å melde noe om betydninga av dette dokumentet.

Cesar Gueikian og James Curleigh

Det er snakk om produksjonsdata fra året 1959 og 1960 for Gibson, og de som kan ørlite av historie rundt Gibson vet noe om hvilken betydning dette året har for det firmaet. Ikke minst er det to meget viktige år når det gjelder Gibson Les Paul Standard, og de som har en godt holdt 1959-60 modell i dag kan forvente å få en god del penger for den modellen, om man skulle ha planer om å selge. Det snakkes om summer rundt en halv million dollar, nok til å skaffe seg et solid hus med andre ord. Nå er det ikke mange av disse i sirkulasjon, og de som finnes har nok ikke eierne noe stort behov for å omsette virker det som. For Gibson er dette viktig siden dette er dokumenter som inneholder all viktig informasjon om hvert eneste instrument som ble produsert av dem under de årene.

Dette er fra et tilsvarende dokument for året 1952

Dette er dokumenter som forsvant fra arkivet til Gibson for rundt tretti år siden, og det er veldig sannsynlig at de ikke har blitt med på lasset når firmaet flyttet ut fra Kalamazoo i Michigan og til der hvor deres hovedkvarter nå ligger, i Nashville, Tennessee. De som måtte komme opp med informasjon som leder til at disse dokumentene dukker opp igjen vil ved retur av disse motta 59.000 dollar kontant, og det uten at noen spørsmål vil bli stilt

Dette er fra et tilsvarende dokument for året 1952

Gibson er dessuten også på jakt etter dokumenter fra før 1970, som konstruksjonstegninger og en del unike historiske gjenstander av betydning for Gibson. Gibson er villig til å evaluere relevante gjenstander og vil tilby en kompensasjon per enhet. Det kan bety kontante oppgjør, gavekort fra Gibson, instrumenter og opplevelser.

Dette er fra et tilsvarende dokument for året 1952

Det følgende er den trestegs prosessen som følger alle gjenstandene: Nummer 1 er at man sender en validaliseringsforespørsel til enten 59Ledger@gibson.com eller Ledger@gibson.com. Eposter må inkludere: A – en skrevet beskrivelse. B – fotos og/eller video av gjenstandene. C – epost og telefonnummer for kontakt. Nummer 2 – validasjonseposten vil bli gjennomgått av Gibson innen femten dager av Gibson Historical Commitee (GHC i kortform) som er satt sammen av Cesar Gueikian, Mat Koehler (leder av avdelingen for produktutvikling), Mark Agnesi (sjef for merkesopplevelse) og Jason Davidson (leder for konsumentservice). Nummer 3 – basert på GHCs analyse vil den som tar kontakt bli kontaktet med instruksjoner om de neste stegene.

Rick Nielsen, Cheap Trick, med sine to originale Gibson Les Paul Standard fra 1959

«Det er ikke til å undres over at for de siste 62 årene har mange topp musikere, samlere og drømmere beskrevet de originale Les Paul gitarene, produsert i Kalamazoo, Michigan, av noen av tidenes beste instrumentmakere, som «den hellige gralen» når det gjelder gitarer,» sier Rick Nielsen, gitarist i Cheap Trick, og dessuten også en meget ivrig samler av gitarer. «Den kom med en uforlignelig verdi allerede på det tidspunktet med en prislapp på 245 dollar, og i dag er verdien tusen ganger mer enn det og i noen tilfeller en hel del mer enn det – pengemessig, historisk, artistisk og som det viktigste – musikalsk kul.»

Det ble i 1959 bygget 643 stykker av Gibson Les Paul Standard, med flammet topp av lønn. Det har vært et viktig instrument for mange gitarister, og noen nevnes her: Jimmy Page, Keith Richards, George Harrison, Paul McCartney, Eric Clapton, Jeff Beck, Duane Allman, Peter Green, Gary Moore, Mike Bloomfield, Billy Gibbons, Joe Perry, Slash, Rick Nielsen, Joe Bonamassa, Don Felder, Joe Walsh, Kirk Hammett, Mike McCready, Brian Ray, Dave Amato, John Shanks og som den ferskeste Jason Isbell. Og ifølge Gibson er det stadig plass til mange flere på den lista.

Slash med sin 1958 kopi. Foto av Kat Benzova.

1958 og 1960 modellene var temmelig identiske med 1959 modellen, med små ulikheter i detaljene, og hvert eneste år er solid verdsatt. En 1959 med tydelig tigerstripet lønn på fronten kan ofte starte på 500.000 dollar når de bringes fram til markedet. Med andre ord noe for de færreste sjølsagt. Det fine er at Gibson har vært veldig gode til å slippe nye modeller som låner svært mange av de samme kvalitetene som man kunne finne i de gamle originalene. De er så langt kloner som det er mulig å få dem. Dimensjonene er målt med laser og de ulike variantene av sunburst er brakt tilbake med en sjelden grad av perfeksjon, og det til en pris som er langt mer overkommelig for de fleste. De har kloner av 1958, 1959 og de ulike modellene som kom stegvis gjennom 1960 (med tre helt ulike halsprofiler hvor den første startet temmelig lik 1959 modellen mens de andre to blir gradvis tynnere. Hva Gibson kan tilby av Les Paul Standard i dag finner dere her – https://www.gibson.com/Guitar/CUS9IM458/1959-Les-Paul-Standard-Reissue/Washed-Cherry-Sunburst – hvor også resten av utvalget til Gibson kan finnes, samt en hel del andre virkelig fine ressurser.

Legg inn en kommentar