Winter NAMM 2020 – SCGC & Turner Guitars

Rick Turner til venstre og Richard Hoover, med gitarene i bakgrunnen

Det var strengt tatt Heartbreaker Guitars i Las Vegas som fikk ideen, men når den først dukket opp var det to ute i Santa Cruz i California som hoppet på sjansen med en gang. Den ene var Richard Hoover hos Santa Cruz Guitar Company – https://santacruzguitar.com/ – og den andre var Rick Turner hos Turner Guitars – http://rickturnerguitars.com/  – sammen er de legender blant gitarbyggere i dagens verden. Den første for sine akustiske gitarer, men den andre i all hovedsak har holdt seg på det elektriske området (ikke for det han gjør en rekke meget interessante akustiske instrumenter også). De tok utfordringen på strak arm.

Rick Turner til venstre og Richard Hoover, med gitarene i bakgrunnen

Utfordringen var noe Heartbreaker Guitars i Las Vegas ga tittelen «Legends in Lutherie», et prosjekt som gikk ut på at de to firmaene hver for seg produserte en serie på ti gitarer som skulle selges som sett i enden. Det prosjektet er nå godt igang, og resultatet av det samarbeidet ble synliggjort på standene til Santa Cruz Guitar Company og Turner Guitars i forbindelse med Winter NAMM 2020, samt et sett som ble utstilt på et annet område på showet. Så langt har Heartbreaker Guitars solgt tre sett av disse, og til en pris av 18.995,- dollar per sett så er det jo en liten strekk for noen og enhver. Ønsker man noe slikt er det dog den eneste plassen hvor man får kjøpt disse settene. Om noen skulle være forbi Las Vegas ved anledning så er det fullt ut mulig å se disse instrumentene i butikken deres – så får en heller håpe at man skulle være så heldig ved slotmaskinene eller spillebordene at man kan ta noe slikt med seg hjem.

Identisk innlegg ved tolvte bånd på begge modellene

Bakgrunnen for hele prosjektet er enkelt nok, men det tok noen år å komme fram til det endelige resultatet. Heartbreaker Guitars hadde opprettet kontakt med Turner Guitars, og i forbindelse med en middag under NAMM i 2013 dukket ideen opp. Problemet da var at Heartbreaker Guitars på det tidspunktet ikke hadde noen avtale med Santa Cruz Guitar Company. Turner Guitars hadde designet noen modeller eksklusivt for Heartbreaker Guitars i noen år allerede, så den delen hadde de allerede fått etablert. Et par seinere hadde de også truffet en avtale med Santa Cruz Guitar Company om også å representere dem i Las Vegas, og ideen ble fremmet umiddelbart overfor Richard Hoover. Akkurat da passet det ikke helt godt, men når man så kom fram til 2018 dukket det opp en mulighet som med en gang gjorde det meste av dette langt mer mulig, og de kunne begynne å legge planer. Det som da hadde dukket opp var noe treverk som så ut til å passe som hånd i hanske for et prosjekt som dette. Det ville gi det både karakter, innhold og mening, noe alle parter raskt ble enige om. Dermed kunne arbeidet starte. For Rick Turner var det enkelt å fokusere på hans modell 1 gitar som mal for hans del til prosjektet. Richard Hoover utviklet en variant basert på det beste blant de modellen som fantes i katalogen til Santa Cruz Guitar Company. Treet de hadde landet på ble hentet inn fra nasjonalparken Yosemite, og det kom fra en bro som ble bygget op 1920-tallet. Broen hadde blitt kraftig skadet i forbindelse med en brann i 2013 og måtte bygges opp på nytt igjen. Den hadde blitt bygd opp av redwood fra området rundt Yosemite, og dette var det treverket som Rick og Richard tok utgangspunkt for å bygge denne serien med gitarer for Heartbreaker Guitars. Richard Hoover var i stand til å få tak i noe av dette, og når han viste det fram for Rick og Brendan Smyht, Heartbreaker Guitars, så fant de raskt fram til enighet om akkurat den delen av prosjektet. Med det hadde de funnet materiale for lokk og front for begge disse modellene – det ble enkelt og greit døpt «Yosemite Redwood» for dette prosjektet. Rick og Richard ble så enige om å bruke mahogni fra Honduras for sider og rygg for innsatsen fra Santa Cruz Guitar Company og det samme for baksiden til Turner Guitars Model 1.

De to modellene i dette prosjektet

Når de så var i gang tok det dem sju måneder å gjennomføre dette prosjektet, og for de som ikke fikk oppleve disse instrumentene på Winter NAMM 2020 så er det som sagt mulig å få dem med seg ved en tur innom Heartbreaker Guitars i Las Vegas – https://heartbreakerguitars.com/ – hvor hele serien på to sett skal innom for salg siden dette er en eksklusiv avtale mellom Turner Guitars, Santa Cruz Guitar Company og Heartbreaker Guitars.

Richard Hoover i arbeid på verkstedet i Santa Cruz, ca 1990

Man kan trygt beskrive Richard Hoover og Rick Turner som legender i denne industrien. De har dessuten kjent hverandre gjennom femti år. Richard har alltid hatt hovedkvarter i Santa Cruz, en by som også huser en del andre byggere av instrumenter og et ganske så levende musikkmiljø. Motivasjonen til Richard dukket opp etter at han hadde blitt frastjålet en Martin D-28 i sin tid. Naturlig nok var han interessert i å få den gitaren tilbake, men i det forsøket snublet han over en person ved navn Bruce McGuire. Han befant seg på det lånekontoret Richard var innom, og han hadde allerede gjort noen egne forsøk på å bygge gitarer. Nærmest ved en tilfeldighet nevnte han at Richard kanskje burde vurdere å ta det opp for egen del i stedet for å lete etter en ferdig gitar – da ville han dessuten ha den beste kilden for gitarer for egen del for all tid framover. Det var gjennom Richards besluttsomhet og nettverket til Bruce at de sammen i løpet av en periode på ti år med forsøk og feiling fikk etablert Santa Cruz Guitar Company. SCGC er i dag et meget vel anerkjent firma i sin bransje, og antallet artister som har valgt deres instrumenter i dag temmelig omfattende – også gutta hos Strand Guitars i Norge har nytt fordel av noen av de erfaringene Richard samlet opp underveis.

Rick Turner i verkstedet han hadde hos Westwood Music

Rick Turner har en lang historie i denne bransjen, og hva han har vært involvert i og delaktig til er noe som utmerket godt kunne fylt en solid bok, eller flere, og det er ikke umulig at man kan komme tilbake med en hel del mer når det gjelder han litt lenger ut i tid. Han landet i San Francisco i det musikken for alvor tok fyr på den byen på sekstitallet, og han var ikke minst sentral i det miljøet som ble opptakten til Wall of Sound og ikke minst Alembic. Hos Alembic var han instrumental i å konstruere og bygge de bassene som var med på å sette det firmaet på kartet på syttitallet. Han spant også pickupene, lavimpedante, for disse instrumentene mens Ron Wickersham designet den elektronikken som gikk inn i dem. Det var en kombinasjon som revolusjonerte den elektriske bassen og virkelig løftet bassen opp på et nivå ingen hadde forestilt seg fram til da. Han gikk etter hvert sin egen vel, og startet først opp med service og design ut fra et verksted han opererte fra Fred Waleckis butikk i Westwood i Los Angeles. Det var der jeg traff han første gang for min del, helt på enden av åttitallet. Han tok en del oppdrag for en del ulike firmaer opp gjennom årenes løp før han til slutt flyttet til Santa Cruz hvor han etablerte Turner Guitars. Hans første virkelig store klient med det firmaet var Lindsey Buckingham, gitaristen, sanger og låtskriver i Fleetwood Mac. Han falt i staver over Turner Guitars Model 1, og den ble hans instrument på scenen og i studio med den gruppa.

Legg inn en kommentar