AKG – C.F. Martin & Co – UA

AKG DMS 100 og DMS 300.

AKG er et annet firma i paraplyen til Harman/Samsung, og de har vært det en god stund allerede. Hovedkvarteret er fortsatt i Wien, sjøl om det administrative har blitt flyttet litt rundt på grunn av de tiltakene som har foregått i forbindelse med flytting av penger høyere opp. Det som har stått fast lenge nå er den norske distribusjonen, som forestås av Lydrommet AS – www.lydrommet.no – et firma som har representert Harman en god stund. Nytt fra AKG dette året var de nye DMS 100 og DMS 300 trådløse systemene rettet mot profesjonell bruk, som ble vist fram på NAMM i Anaheim i januar dette året. Dette er systemer som leverer solid operasjon via 2,4 GHz. Det de har lagt til nå er utøkede sikkerhetstiltak, utvidet batterikapasitet og litt enklere terskel for bruken. DMS 300 er et åttekanalssystem, mens DMS 100 leverer fire kanaler, og de kan leveres i en av to konfigurasjoner: enten med en håndholdt AKG mikrofon eller en instrument- eller hodesettklar body pack. Den leverer ved hjelp av et ukomprimert 24 bit/48 kHz signal koding av lydsignalet, ultralav forsinkelse og signalsikkerhet ved hjelp av AES 256-bit kryptifisering. AKG lover en løsning som vil gi et meget bra arbeidsmiljø for sangere, instrumentalister og folk som har oppgaver som presentører. DMS systemet er designet fra grunnen av og opp, men det er et system som helt klart er bygget på summen av de erfaringene AKG har tilegnet seg gjennom mer enn sytti års operasjon. DMS er designet for intuitiv bruk, med trykkbrytere for kanalparring og fargekoding for enkel identifikasjon. Adaptivt kanalvalg fjerner gjetting når man skal finne ledige trådløse kanaler, og DMS 300 kommer dessuten med en høyoppløst LCD-skjerm i fronten som gjør oppsett, monitorering og kontroll en god del enklere. Opp til fire DMS 100 og åtte DMS 300 kan bli synkronisert og benyttet samtidig. Med kryptifisering etter AES 256-bit standarden vil de kunne tilby løsninger som beskytter trafikken enten det er snakk om private eller offentlige behov. Mer info via – www.akg.com – for de som vil hente ut detaljer rundt disse systemene. AKG vil være i stand til å levere dette fra annet kvartal 2019.

CF Martin & Co OOO-28 Modern Deluxe, front over og baksida under.
CF Martin & Co D-18 Modern Deluxe, baksida.
CF Martin & Co D-18 Modern Deluxe, fronten.
CF Martin & Co D-28 Modern Deluxe, lokket.
CF Martin & Co OM-28 Modern Deluxe, fronten.

C.F. Martin & Company hadde jo et og annet nytt å vise fram, skjønt nytt er kanskje å strekks det hele en hel del, siden det meste lånte fra deres egen historie i stort monn. På den andre sida er det kun på utsida. Når man begynner å gå inn i detaljene på noen av disse nyhetene oppdager man at Martin i sannhet gjør et alvorlig forsøk på å strekke seg sjøl et alvorlig stykke. Deres mye Modern Deluxe serie er i sannhet noe som virkelig gjør det. Har tar man tak i modeller som OOO-28, OM-28, D-28 og D-18, og man foretar noen justeringer som gir disse modellene er ny vri. Det er mye som er felles mellom disse modellene. Man vil hos alle finne et lokk av gran, Sitka, som blir gitt Martins egen behandling til et VST-lokk, eller Vintage Tone System som er den hele og fulle betegnelsen. Halsen slutter til kroppen på tradisjonelt vis, ingen annen trolldom der, og hvorfor skal det være det når det er noe som har fungert så godt som tilfellet kan fortelle gjennom svært mange år. Limet som blir brukt er noe de beskriver som naturlig protein lim, noe som ifølge Martin er med på å gi en meget solid og rik tone, slik man gjerne forventer av en Martin i første omgang. Listene på alle 28-modellene er utført med flammelønn fra Europa, mens 18-modellen har lister utført av indisk rosentre, begge deler noe helt nytt fra Martins side i en produksjonsmodell. Båndene er gylne på alle disse modellene og de kommer alle sammen med åpne mekanikker sammen med en unik scriptaktig logo hentet fra modeller fra 1930-tallet. Lagt inn av perlemor på hodet av hver enkelt modell. Noen av de elementene som gjør dette til et noe mer moderne instrument er materialet som er valgt for truss-roden, og i dette tilfellet er det snakk om titanium. Stolpinnene er gjort av noe de beskriver som Liquidmetal, Flytende metall, komplett med røde punkter på toppen. Til forsterkning av stolen har de valgt å benytte en plate av karbongrafitt, noe som ikke legger til noe ekstra vekt til gitaren og som samtidig er utrolig stivt og solid. De sier at den skal være med på å gi disse gitarene en del ekstra volum, og at de ga fra seg lyd var klart nok, men med en plassering midt inne i en av hallene på NAMM er det aldri spesielt gunstig å prøve ut akustiske instrumenter. Alle disse har også en helt ny halsprofil, hvor den har blitt gjort en smule asymmetrisk for å gjøre den enda mer spillbar. Forskjellen ellers er at 28-modellene kommer med sider og rygg av østindisk rosentre mens 18-modellen er utført med mahogni. Alle har en skalalengde på 25,4 tommer, med unntak av OOO-28 som har 24,9 tommer. Utover disse modellen har Martin også en del andre som man kan se via – www.martinguitar.com – hvor all informasjon gis, og hvor det forøvrig også finnes en hel del interessant rundt Marin forøvrig.

CF Martin & Co DX Woodstock 50th.

Og utover det har også DX Woodstock 50th og D True Love blitt nevnt i forbindelse med bloggen fra Previewdagen i forbindelse med dette NAMM showet.

Universal Audio 2-610 avbildet i Westviking Studios, Bruce Swediens studio.

Universal Audio kom strengt tatt ikke med noen nye produkter, men det de kunne presentere var et fokus på noen av deres gode gamle håndlagde produkter. Det var mer et løfte fra deres side om at de både kom til å forsvare disse produktene inn i framtida så vel som kvaliteten på dem overfor alle de som måtte vurdere å investere i noe slikt. For de som har prøvd eller tatt i bruk deres 610 forforsterker for mikrofoner skulle det nok være helt unødvendig å si noe som helst, for alle andre derimot så er det at det det er noe man helt klart burde gjøre mer med enn bare å legge det på minnet. Det er Benum – www.benum.no – som håndterer produkter UA, Universal Audio, i Norge. 610 er en klassiker som i sin tid ble utviklet av Bill Putnam, faren til de brødrene som i dag driver UA videre, med hovedkvarter i Santa Cruz i California – forøvrig ingen dårlig plass å plassere seg. Dette var tilbake på femtitallet, en tid da Bill Putnam gjorde dette nettopp fordi behovene han opplevde i studioet han da drev i Chicago tvang dette fram. Resten er, som man gjerne sier det, historie.

2 kommentarer

  1. Hei. Det var etterlengtet informasjon om Martin gitarene sin utvikling senere. Takk for det ! Som du vet har jeg jo en Martin D-18 fra 1945. For øvrig er gripebrettet der av ibenholt.
    Mvh Roar Olsen

Legg inn en kommentar