NAMM – Harman/Samsung: JBL – Martin

JBL One Series 104 paret.

Monitorer har vært noe JBL har vært opptatt og produsert gjennom svært mange år. Noen av de modellene da har produsert har blitt smått legendariske, og sekstitallet var en tid hvor de hadde mye av studiomarkedet i sin hule hånd. Akkurat det markedet er langt mer sammensatt i dag, og aktørene er langt flere, for ikke å snakke om konkurransen. Noen fordeler har JBL helt klart, og ikke minst finner man det i det forskningsarbeidet de til enhver tid har hatt gående, samt kvalitetene til de som har vært en del av det arbeidet. Mye av det fikk et solid utslag for en del år siden, og spesielt etter at Floyd O. Toole ble ansatt for å ta det ansvaret – å skape en serie med nye monitorer for JBL.  Dette årets største nyhet i så måte var en ganske så liten sak. Det var et nytt tillegg til deres One Serie med monitorer, og årets nye modell har fått betegnelsen JBL Series One 104 Reference Monitor. Lyden kommer ut av en nyutviklet coaxhøyttaler på 4,5 tommer (eller 118 millimeter) og en tweeter som utgjør 0,75 tommer (eller 19 millimeter), som er et produkt utviklet av JBL sjøl naturlig nok. Det er overraskende mye bass som kommer ut av denne lille høyttaleren, som gjør at den utmerket godt kan brukes uten bistand av en subwoofer, noe som ikke minst gjør den praktisk når man skal ut på oppdrag. For de som har personlig studioer er jo fordelen den at den ikke krever til mye plass, samtidig som den gir referanselyd tilbake som gjør det enkelt å produsere det man er opptatt av å produsere til enhver tid. Bakgrunnen for den høyttaleren som finner i JBL Series One 104 monitor springer ut av den samme forskningen som man kan finne i M2, 7-serien og 3-serien av monitorer, og som tilfellet var med de monitorene så vil også One 104 gi lytteren et bredt og overbevisende sweet spot og en presisjon som man ikke alltid finner i monitorer av dette formatet. Høyttalerne drives av en klasse D forsterker på 60 watt, hvor 30 watt fordeles til hver enkelt høyttaler. JBL Series One 104 leveres som en pakke bestående av to høyttalere, hvor den ene inneholder elektronikken og styringa. Den har inngang for dobbel standard balansert jack og for en minijack i fronten av den ene høyttaleren, hvor en også vil finne en volumkontroll for styring av utgangen. Den har også utgang for en hodetelefon, via minijack, på baksida av kabinettet, og når hodetelefonen plugges inn kuttes signalet til høyttalerne. Det kontinuerlige utsignalet er på 92 dB, et systempeak på 102 dB og med 104 dB som momentant tålbarhet. Frekvensområdet er fra 88 Hz til 20 kHz ved -3 dB SPL, går man til -10 dB vil området utvides til fra 60 Hz til 20 kHz. Dette er som sagt noen kompakte høyttalere som kun måler 247 mm høy x 153 mm bred og 124 mm dyp. Vekta er litt ulik. Den som bærer elektronikken veier 2,06 kilo mens slaveenheten veier 1,73 kilo. Høyttaleren er optimalisert for plassering på et skrivebord, noe som JBL også mener vil bli den primære plasseringa av dette paret. De låt overraskende bra med tanke på fysikk og annet, men det er et inntrykk som er sterkt preget av den støyen som gulvet på et NAMM show gjerne kommer med. Dette er noe som må prøves i en aktuell situasjon om man skal vite litt større grad av sikkerhet om det duger for ens eget behov. Det er et enkelt par å transportere, og JBL lover også at de vil gjøre klar en bag for nettopp det formålet. Prisen vil heller ikke bli særlig avskrekkende loves det. I USA vil et par koste $ 149. De lover at JBL Series One 104 vil være tilgjengelig fra første kvartal dette året, og i Norge er det Lydrommet AS – www-lydrommet.no – som vil ha dem på lager og tilgjengelig, for de som måtte være nysgjerrige på dem.

Lys fra egen leverandør hos Harmon/Samsung ved Martin.

Martin er et annet produkt som ligger i porteføljen til Harman/Samsung, og de kom til årets NAMM show med tre nyheter som de gjerne ville dele med resten av verden. Det første var ELP WW (Warm White) og ELP CL (Color) lamper med hva de beskrev som super optikk og fargegjengivelse, klasseledende utgang og en enkelhet i bruk som de mente var uten sammenligning forøvrig. Som en ser kommer denne modellen i to ulike utgaver, hvor WW er ment for de tilfellene hvor man krever til klasseledende fargegjengivelse og lys. CL kan levere en rik palett med mettede farger, også den med en klasseledende effekt. De har begge et tannhjulsbasert hjul for fininnstilling av fokus og også en Fast Focus egenskap som gjør det mulig å fokusere uten dataflyt. ELP kan dessuten også dimmes over 16-bit med fire valgbare kurver og 26 forhåndsinnstilte fargesettinger som matcher de industristandard fargefiltrene som finnes på markedet. ELP lampene kan settes opp med rør som gir en kastevinkel på 19, 26, 36 og 50 grader, som vel som rør fra tredjepart, inkludert gelrammer og goboer. Designet av disse er gjort i Danmark av teamet bak MAC Encore. ELP WW leverer 7.000 lumen og en CRI på 97 ved en fargetemperatur på 3.000 K. ELP CL gir ut 6.900 lumen ved en CRI på 85 når den kjøres med full effekt og 90 CRI når den kjøres i høykvalitets innstilling med en fargetemperatur på 6.000 K (ren hvit). Begge modellene gir flimmerfritt lys som gir et konsistent lys – både av og på kamera. Det neste produktet var Martin ERA 300 Profile, som av produsenten beskrives som en veldig effektiv LED-kilde med en lampe på 260 watt, med hvitt lys. Denne er tatt fram som en ny standard når det gjelder kompakt og rimelig lys for utleie og konsertmarkedet. De påstår at denne lampen vil passe hvor som helst, at den er enkel og håndtere og rigge samt at den tar opp langt mindre plass under transport. Den kan tilby CMY fargemiksing, 1:2 zoom, effekt på 9.500 lumen, elektronisk dimming og strobe, fargehjul, to lag med goboer, iris, roterende prisme og panorering og vipping. Med ERA 300 Profile mener Martin å ha et sterkt produkt for et bredt markedssegment. Det er noe de får sjekke ut som er på jakt etter slike løsninger naturlig nok. Martin MAC Alure Profile ble også vist fram på NAMM. Med denne kunne Martin også fortelle at de nå gjenintroduserer sin egen Martin P3 løsning for visuell kontroll, som er integrert i MAC Alure Profile og snart også i andre Martinprodukter. Dette er deres første lampe med bevegelig hode som kombinerer en proprietær RGBW additiv fargemiks motor, et 7-segmenters pikselert stråle og P3 og DMX kontrollmuligheter montert inn i lampa, noe som gjør det mulig for brukerne å svitsje mellom ulike kontrollprotokoller. Den har dessuten også dimmer, strobe, fargemiks, goboer, iris, prisme, zoom, fokus, panorering og vipping.

Legg inn en kommentar