Phil Jones Bass – Ashdown Engineering

Bass via Phil «Da Bass Man» Chen

Et par av rivalene på bassmarkedet har kommet ut med produkter hvor de nok kan komme til å konkurrere en hel del med hverandre, og hvor de kanskje også vil oppleve å fange en hel del mulige kunder – kan hende en kombinasjon som vil gjøre begge litt fornøyde i alle fall. I denne omgang er det snakk om Ashdown Engineering og Phil Jones Bass, og det er i begge tilfellene snakk om forforsterkere spesielt innrettet mot bassgitarer – komplett med USB og mulig kobling mot en datamaskin om man måtte ønske. Med god monitor kan disse enhetene dessuten også benyttes på en scene. Begge leverer produkter som uten tvil vil både trives og bli mye brukt av enhver som velger å supplere sitt eget arsenal med disse. Hva man så velger skal ikke jeg legge med opp i nå, men garantien ligger naturlig nok i det faktum at siden det i begge tilfeller er snakk om produsenter som har bass og bassister som sitt hovedfokus, og plenty med erfaring når det gjelder produkter i den enden, så vil de helt klart ikke levere tøv når de først dukker opp med produkter.

Phil Jones Bass HA-1

For Phil Jones er ikke dette akkurat et nytt produkt. De kom med sin første enhet i denne familien via et produkt med betegnelsen HA-1, eller BigHead om du vil. Den er bare ørlite større enn en iPhone, og med litt mer bulk, men med tanke på hva denne enheten leverer så er det kanskje ikke så underlig. Den fungerer som en hodetelefonforsterker for bass, og med to EQ-punkter på henholdsvis pluss/minus 18 dB ved 60 Hz og det samme ved 5 kHz så gir den mulighet for å tilpasse instrumentet ditt på et helt ut tilfredsstillende vis. Sammenlignet med vanlige medieavspillere, som gjerne har en utgangseffekt på rundt 20 milliwatt som kommer HD-1 med mer enn ti ganger den effekten. Det bidrar en hel del til å gi en langt mer realistisk lytting tilbake, og da ikke minst når det er snakk om bass. Også denne er utstyrt med innspillingsmuligheter, både analogt og digitalt, via en innebygd. Den benytter en Burr-Brown konverter som via USB vil gi deg opp til 16-bit ved 48 kHz. Den fungerer utmerket også som en analog forforsterker, både i studio og på scenen. Den kan gi en gain på 12 dB med en støyterskel på 96 dB. Det er bare å bruke hodetelefonutgangen for å mate en forsterker eller mikseren. Den kan også utmerket godt brukes sammen med aktive monitorer, som for eksempel Phil Jones Bass egen PB 100 og PB 300. Den har også et innebygd ladbart batteri, som kan lades via USB via en enhver datamaskin eller ladeenhet. Den lades opp i løpet av tre timer, noe som gir opp til åtte timer bruk. Dimensjonene er 65 x 135 x 25 millimeter, med en vekt på 240 gram.

Phil Jones Bass HA-2
Phil Jones HA-2
Phil Jones HA-2

HD-2 tar det meste av HD-1 noen steg videre. Det ser man allerede fra designen av, hvor man denne gangen har konstruert hele enheten på et langt mer smartere, og muligens også litt mer robust, vis. Akkurat det finner man ut når man tar den i bruk for alvor. Det dog teknologien som har blitt røsket opp noen flere hakk i sammenligning med HD-1. For virkelig å gjøre HD-2 BigHead til et skikkelig innspillingsverktøy har man valgt å gå for en løsning hvor man kan tilby en oppløsning opp til 384 kHz sampling ved opp til 24 bit. Den er også i stand til å spille av DSD filer ved en samplerate på 2.822 MHz og/eller 5.644 MHz. Dette gjør med en gang HD-2 til et meget interessant verktøy for svært mange lydteknikere og musikere som gjerne vil gå til innspilling så raskt en ide måtte oppstå, og at den innspillingen må være av en kvalitet som ikke står tilbake for noe annet. Med denne teknologien tilgjengelig har man ingen unnskyldning for å ta med seg eget verktøy uansett hvor man måtte befinne seg – ikke det at musikere har hatt noen spesielle hindringer når det gjelder det. Poenget nå er at alt det man trenger til er ting som utmerket godt får plass i en liten bag, og om man skulle velge å bruke en liten Kala-bass med silikonstrenger så kan man til og med legge ting på plass i en trang buss eller ombord på et fly. HA-2 har i tillegg innganger for både passive og aktive instrumenter, og EQ-kurven kan tilpasses både gitar og bass, bare så det er nevnt. Også HA-2 har et innebygd litium-ion batteri som enkelt lades via USB, også denne lades opp i løpet av tre timer og gir da en virketid på opp til åtte timer. Utgangseffekten til hodetelefonen er på 300 mW per kanal, og impedansen ideelt satt til et sted mellom 16 til 64 ohms. Frekvensresponsen i enheten går fra 10 Hz opp til 40 KHz.  Dimensjonene er 76 x 150 x 23 millimeter. Den blir levert med en myk bag, stereokabel og en Micro USB kabel. Resten regner Phil Jones Bass med at du sjøl har.

Frankfurt Musik Messe åtti-tall. Paul Rivera til venstre og Mark Gooday til høyre

Ashdown har, siden Mark Gooday etablerte firmaet i 1997, hatt en helt klar og ubetinget suksess i det markedet han siktet inn mot fra starten av. Han var tidlig veldig klar på hva det var han ønsket å gjøre, men han var også smart nok til å sørge for at han fikk med seg folk på laget som kunne være med på å definere noen av de produktene han ønsket å servere verden. Han hadde en stor fordel i det faktum at han nok ikke kom direkte tomhendt til alt dette for egen del, for han hadde tross alt vært en av de sentrale i det som i sin tid ble Trace-Elliot. Der hadde han samlet både masser av erfaring så vel som gode kontakter både blant musikere og i industrier han ville være avhengig av i det videre arbeidet. De første musikerne som kom ombord med han var John Entwistle, som nok mange husker fra Who, Mark King fra Level 42 og J.J. Burnel fra Stranglers. Ikke et dårlig lag å starte med. Derfra har Mark fortsatt videre med den samme filosofien, og de artistene han nå har med som sine konsulenter er svært mange av de viktige bassistene i dagens verden.

Ashdown Engineering Tone Pocket
Ashdown Engineering Tone Pocket
Ashdown Engineering Tone Pocket

Nytt nå er at også Ashdown Engineering kaster seg ut på markedet med en liten forforsterker for bass (og andre instrumenter om man vil). Deres modell kalles enkelt nok Tone Pocket, som helt klart står for mye tone i lomma. Og det kan denne enheten helt klart tilby. Noen kan kanskje huske Tom Schultz Rockman, som i sin tid var et godt forsøk for å gjøre en personlig forsterker tilgjengelig for musikere. Alle disse enhetene som blir nevnt har tar det konseptet noen meget solide skritt videre. Nå har vi teknologi tilgjengelig som gjør så utrolig mye mer tilgjengelig, og det til en pris som på ungen måte er avskrekkende. Tone Pocket tilbyr en tre-bånds EQ med pluss/minus 15 dB for hvert enkelt bånd for en ganske så effektiv tilpassing av tonen. Den har også en linjeinngang hvor du kan koble til din mediespiller eller smarttelefon. Også denne har en innebygd analog til digital konverter som gjør det mulig å koble til å spille rett inn til ditt digitale studio eller personlige innspillingsenheter. Det er tilnærmet ingen forsinkelse av signalet, og tillegg kommer Tone Pocket med en balansert linjeutgang på baksida for direkte tilkobling til forsterker eller mikser, enten i studio eller på scenen. Også i dette tilfelle kommer enheten med oppladbartbatteri, som enkelt lades over USB, og også i dette tilfellet gis det en spilletid på åtte timer. Tone Pocket blir også levert med en egen strømforsyning i de tilfellene man skal holde på litt lenger, eller om man er av den sorten som liker dårlig overraskelser. Med målene 26 x 108 x 98 millimeter snakker vi også her om en enhet som ikke bygger særlig mye. Tone Pocket leveres med en myk bag, USB kabel, AUX kabel, 10 volt strømforsyning, instruksjonshefte og fire myke føtter som enkelt kan festes til enheten, om man skulle ønske det. Når det gjelder hodetelefoner er Ashdown Engineering svært raskt med å peke i retning av Meters OV-1 hodetelefon, og de gir dessuten 20 prosent rabatt når det sjekkes ut av butikken ved bruk av egnet kode – Meters er, bare så det er nevnt, også et produkt i porteføljen til Mark Gooday.

Legg inn en kommentar