NAMM – Palmer, Nord og L.R. Baggs

Palmer MK2.

Med mye av det som har dukket opp av mer effektive, og ikke minst svært så kompakte, forsterkere under de siste årene så var det ikke så underlig at man også ville begynne å se en del av dette også dukke opp som løsninger for gitarister og bassister. Det første man har sett så langt er en rekke forforsterkere for gitar og bass, og tyske Palmer har vært en av de tidlige når det gjelder slike produkter. De har tre av dem ute på markedet nå siden de kompletterte det hele med en modell for gitarister dette året, MK2 Pocket Amp. Den føyer seg inn i rekken av disse enhetene fra Palmer, som sammen med Bass Pocket Amp og Acoustic Pocket Amp tilbyr musikere solide verktøy for øving, innspilling og spillejobber. Dette er bokser som kan gå direkte hele veien – enten det er til en hodetelefon, til studioutstyr eller rett inn i et PA, hvor monitorene tilbake avgjør hvor godt det hele vil fungere for den enkelte. Gjør det det så vil man med en gang ha en meget fin løsning som man enkelt kan bringe med seg, sammen med personlige instrumenter, uten at man trenger å bringe med seg de virkelig tunge sakene. Det beste er jo at ingen av disse produktene koster så voldsomt mye heller. Når det gjelder MK2 så lover Palmer at den vil levere en hel del autentiske rørforsterkeremuleringer, og slik ting nå har utviklet seg er karakteren gjerne noe alle får med seg. Du kan velge mellom ulike forsterkertyper, gainstrukturer og emulering av mikrofonplassering. Den har kontroller for Master Drive, Level, Bass og Diskant. Det loves et meget godt signal til støy forhold, og det faktum at den skal fungere ideelt for direkte innspilling. Den kan dessuten også fungere som vrengpedal, øvelsesforsterker og DI boks. Enheten i seg sjøl er tvers igjennom analog. Den måler ikke mer enn 100 x 100 x 56 millimeter, og med en vekt på 0,36 kilo trekker den som sagt ikke så voldsomt mye i det hele tatt. Den trenger til en strømforsyning på 9 volt det er det eneste, men det er uansett noe de fleste han noen liggende av.

Palmer Monicon XL.

For studiofolk har Palmer utviklet et produkt de kaller Monicon XL, og som navnet antyder så er det et produkt som er utviklet for å gjøre monitorering i et studio så enkelt og smertefritt som mulig. Konsollen er konstruert over to nivåer, hvor den sentrale delen med kontrollene og skjermen blir vinklet opp mot brukeren for å gjøre en plassering på bordplater effektivt. Noe av det unike ved Monicon XL er skjermen med sin skjerm for måling av korrelasjon. Det er en skjerm som viser faseforskjellen mellom den venstre og høyre kanalen i et stereosignal, noe som avslører monokompatibilitetsfeil i en miks. Den har en fullstendig analog krets noe som betyr at det ikke er noen forsinkelse når det lyttes gjennom Monicon XL Coax s/pdif signaler blir konvertert dirkete ved inngangen. Det er dessuten også en ekstra Sub Out på baksiden av enheten, og der kan man trekke ut et signal til en subwoofer, eller man kan koble til en monohøyttaler for å kunne høre miksen i mono så vel som å betrakte den visuelt via skjermen – bruke både ørene og teknikken.

Palmer STUDIOMON5.

Palmer hadde dessuten også no et produkt i ermet, nemlig STUDIMONS5, som er en kompakt og aktiv studiomonitor med en fem-tommer for bassområdet. Den kommer med sidepaneler av tre, noe som Palmer mener vil gjøre plassering også i studioer langt. De mener den kan benyttes i en rekke ulike lydsammenhenger og bli integrert inn i disse på en fleksibel måte. På baksida finner man en bassrefleksport, jack og XLR innganger så vel som en volumkontroll.

4Nord Monitor.

Nord brakte med seg det de har av keyboardinstrumenter i dag, og at de har lykkes svært godt ser man jo enkelt når man ser deres røde instrumenter på scener over hele verden. Det er en høyttaler, rød sjølsagt, som enkelt kan monteres fast til deres instrumenter ved hjelpe av en festeanordning, som i tilfelle med Nord Piano 4 går rett inn på baksida av det instrumentet. Dette er ment som en nærfeltløsning som vil gi en god monitor tilbake til musikeren, og som samtidig er rimelig dekorativt. Høyttaleren består av en diskantenhet på ¾ tomme og en basshøyttaler på 4,5 tommer. Det er doble innganger for keyboard og auxinngang. Høyttaleren drives av en forsterker på 80 watt, og vekta er på 5,5 kilo per par. Den er også utstyr med utgang til Sub i det tilfellet at man gjerne vil ha litt mer bass til signalet. Nord sier sjøl at denne monitoren er spesielt utviklet for å fungere optimalt og på en dynamisk tilfredsstillende måte i forbindelse med elektroniske og akustiske pianolyder som man kan finne i biblioteket til Nord.

L.R. Baggs Align Chorus.

L.R. Baggs kom med et par nyheter til sin serie med pedaler under betegnelsen Align. Nytt dette året var en Chorus og en Delay pedal. Med sin Chorus pedal mener L.R: Baggs at de har lykkes med å gjøre en pedal som mer fungerer som et kor sammen med instrumentet ditt, og ikke en effekt som tar alt rampelyset. Dette gjør de ved å kombinere den renheta i elektronikk som de er vant til å levere sammen med det faktum at de plasserer effekten ved siden av, slik at Chorus legger til effekt bak instrumentet ditt uten at signalet degraderes. Designen av sjølve pedalen har de valgt å gjøre så enkel som mulig med intuitive kontroller som gjør det enklere å stille inn den effekten man finner passelig raskt og effektivt. Chorus kommer med en unik Size kontroll som blander to ulike forhåndsinnstillinger som interagerer med hverandre når kontrollen dreies. Det er litt som å øke antall instrumenter etter hvert som du øker størrelsen. Tonekontrollen virker kun på det påvirkede signalet, noe som gjør det mulig å finne den perfekte balansen for instrumentet ditt.

L. R. Baggs Delay.

L.R. Baggs Align Delay gir en klassisk effekt til akustiske musikere ved å optimalisere signalet for høyoppløste instrumenter – det er jo hva et akustisk instrument er i utgangspunktet uansett. De har gjort sitt ypperste i å kombinere analoge kretser med digitale med det formål å skape en så optimal effekt for akustiske musikere. Via Tap kan du sette tempoet på ekkoet, og det er også en inngang som tillater styring via en ekstern tidsstyringsenhet. Tonekontrollen virker kun på gjentakelsene i ekkoet, noe som gjør det mulig å stille det fra en varm og analogaktig effekt hele veien til klar og digitalaktig ekko. Om ideene bak disse produktene passer alle er en helt annen sak, men at L.R. Baggs her leverer noen solide produkter er det ingen tvil om. De har dessuten den erfaringen som kreves for å levere på løftene sine også.

Legg inn en kommentar