NAMM – Warwick

Hans Peter Wilfer i arbeid med en Warwick Thumb Bass i Pretzfeld, Tyskland.

Året var 1982, og Hans Peter Wilfer var i ferd med å trekke det i gang som for hans del nok må beskrives som en suksess. Det var året Warwick ble etablert, og det kom i kjølvannet av noen år med til dels kraftig turbulens i det som hadde vært Framus, og noe som endte opp med at Hans Peter måtte gi sin egen far sparken etter at det dukket opp en del detaljer som ikke var helt etter boka for å si det sånn. Det som var igjen var det ikke mulig å redde eller komme seg videre med. Bransjen derimot, var noe Hans Peter ikke hadde noe ønske om å forlate. Han begynte å utvikle noen nye ideer, og fikk også en god del nyttige innspill fra en hel del ulike folk, noe som førte til at han begynte å utvikle elektriske basser – det område hvor han så at det var langt lettere å lykkes enn når det gjaldt gitarer. Han hadde folk med seg med en hel del erfaring når det gjaldt å bygge, og tilgang til lokaler. Der hvor Framus var plassert, Pretzfeld, var det ikke akkurat det store presset på slike ting. Det som fikk satt Warwick på kartet var en modell som var på plass i det det hele ble rullet i gang i 1982, nemlig Nobby Meidel modellen. Den kom på et tidspunkt hvor designen den modellen fikk passet tida som hånd i hanske. Det var en hodeløs bass, et marked som Steinberger hadde satt i gang for alvor, men det var et instrument som både kom med en helt annen prislapp og gjerne også en hel del mer spillbarhet. Det var lyden av ved, noe som også ble slagordet til Warwick ganske tidlig. For der hvor Steinberger benyttet seg av karbonfiber som sentralt materiale var det tre som gjaldt for Warwick. Det var der de hadde sin erfaring, og det var også det de kunne skaffe og jobbe videre med. Mange av de valgene Hans Peter Wilfer gjorde allerede på det tidspunktet har blitt med Warwick hele veien fram til i dag.

I hvot skjorte er Horst Stachelhaus, men sin kone Sylvia ved sin side. Fra femårsfesten til Warwick.

Mitt første besøk til Warwick var i 1985. Jeg ble invitert ned av Hans Peter for å se på hva de gjorde, og en ekstra bonus var at jeg også ble trukket med på en aldri så liten runde innom en del av det som var dette miljøet i Tyskland på den tida – noe jeg har vært utrolig takknemlig for hele tida etterpå. Det var firmaer som Zeck like utenfor Freiburg, som hadde litt ekstra betydning for min del siden jeg da befant meg i et område som ikke var særlig langt fra der min far hadde befunnet seg i en tysk fangeleir under andre verdenskrig. Det var -Troyan i München, en tidligere rakettingeniør som hadde valgt å gå en annen vei – nemlig å bygge håndlagde trommesett. Det var også første gangen jeg traff Bill Lawrence, som på den tida hadde pickupproduksjon i Offenbach, nabobyen til Frankfurt am Main. Han gjorde virkelig inntrykk, et inntrykk som ikke ble noe mindre i de årene som fulgte. Han var på mange måter en av de sentrale mentorene til Hans Peter når Warwick ble etablert. Musikere som Martin Engelin, bassist i Klaus Lage Band på den tida, et band som virkelig har vært et av de sentrale tyske bandene. Helmut Hattler kom også innom i Pretzfeld, og de som ikke har opplevd han i gruppa Kraan har gått miste av noe. Den viktigste kontakten totalt sett, ved siden av Hans Peter og hans Warwick, var uten tvil Horst Stachelhaus, som på den tida var redaktør av det tyske musikermagasinet Fachblatt. Horst fikk jeg en meget god kontakt med, og vi hadde stor nytte av hverandre i en god del år. Horst gikk bort så uendelig for tidlig 20. mai 1999. Han pådro seg Kreutz Jacobs, eller kugalskap, og døde etter en tids sjukdom. Han var også kjent som bassisten i den tyske gruppa Birth Control. Man kom seg rundt med andre ord.

Fra femårsfesten til Warwick – John Entwistle står klar til å gjøre første innhogg i jubileeumskaka. Hans Peter i rød skjorte. Til venstre er bassisten i Scorpions.

Hans Peter fortsatte å utvikle Warwick steg for steg, og fikk tidlig inn et par modeller som har vært med hele veien fram til i dag, nemlig Streamer og Thumb modellene. John Entwistle fra The Who ble den første virkelig store signaturartisten Warwick tok ombord, og de utviklet sammen med han en helt unik modell, The Buzzard. Det store skrittet framover ble tatt når man flyttet hele operasjonen til Markneukirchen i den østlige delen av Tyskland. Muren hadde falt og området sto klart og ventet på virksomheter som kunne være med på å drive den delen av Tyskland framover igjen. Får du noen gang anledning til det så er Framus & Warwick av i deg virkelig verdt et besøk. I de lokalene i dag finner man sjølsagt fabrikken, men det er også et stort område satt av til tre av alle slag for produksjonen, og det lageret blir tilført tre hele tida. I fronten har man et omfattende showroom, hvor svært mye av det man produserer blir presentert, samt en god del av de artistene de i dag jobber sammen med. I etasjen over finner man kontorene, og en liten bro ut fra kontorområdet leder over til en stor sal hvor de har en rekke funksjoner og konserter. Under den salen og bakover har de lagerlokaler, noe som ikke minst er nødvendig siden Framus & Warwick i dag driver med en hel del distribusjon mot det tyske markedet. Etter denne raske turen kommer vi over til årets nyheter fra Warwick.

Warwick Corvette $$ Neckthrough LTD Masterbuilt.
Warwick Corvette $$ Neckthrough LTD Masterbuilt.
Warwick Corvette $$ Neckthrough LTD Masterbuilt.

Warwick Corvette $$ Neckthrough LTD Masterbuilt er modellen for 2019. Den kommer i to utgaver, hvor den ene er Masterbuilt og den andre hentet fra Teambuilt teamet. Den siste kommer med en påskrudd hals, noe som skiller den fra Masterbuilt som kommer med en skjult gjennomgående hals. Det som virkelig fanger blikket på årets Masterbuilt er den tresorten som har blitt valgt ut for toppen og til hodet. Det er en Buckeyburl fra California, og bildene viser jo noe av det som kommer med mønster gjennom bruk av den typen tre. Den blir gitt en fløyelsmatt overflate og blir behandlet med en flerfarget forkrommet akrylfinish. Kroppen i seg sjøl er gjort av ask, og også knottene på stemmemekanikken er gjort av tre. Halsen av lønn er laminert sammen med Ekanga, og den treffer kroppen gjennom et skult arrangement hvor toppen holdes helt intakt. Gripbrettet er av ibenholt, og da den versjonen som er kjent som tigerstripet, og gripbrettet er utstyrt med 24 bånd av bronse av jumbotypen – komplett med opplyst posisjonsmarkering langs sida av halsen. Den er utstyrt med to passive MEC-pickuper av MM-type. Disse pickupene jobber sammen med en aktiv to-veis Warwickutviklet aktiv elektronikk, ladbart lithiumbatteri og kontroller for volum, balanse, diskant og bass så vel som to tre-veis minisvitsjer for hver av de to humbuckerne – som setter disse i serie, parallell eller single coil. Fra 2019 vil alle Warwicks Masterbuilt basser bli utstyrt med pickuphus av metall og mekanikk fra Schaller. Denne modellen vil være tilgjengelig som fire- og femstrengs.

Warwick Corvette $$ Teambuilt.
Warwick Corvette $$ Teambuilt.
Warwick Corvette $$ Teambuilt.

Teambuilt varierer noe fra Masterbuilt som sagt, og det er ikke minst der hvor den kommer med påskrudd hals at forskjellen sees med en gang. Halskonstruksjonen er den samme, med tre stykker lønn laminert sammen med Ekanga i striper mellom. Denne vil også komme som enten fire- eller femstrengs modeller. Kroppen er også konstruert med et stykke ask med lokk utført av Buckeyburl topp hentet fra California. Finishen er den samme som man finner på Masterbuilt, så utseendemessig taper man intet i sammenligningen. Man må nesten se det for virkelig å sette pris på det spillet som denne konstruksjonen gir. Det framstår nærmest som et kunstverk, men samtidig er alt tenkt igjennom av hensyn til det som teller i enden – lyden i instrumentet og det faktum at man gjerne vil bruke det svært lenge når man først kjøper. Pickupene og elektronikken er også den samme som i modellen over. Igjen er det tigerstripet ibenholt i gripbrettet, og 24 bånd av jumbo størrelse. Også denne modellen har opplyste posisjonsmarkeringer langs sida av halsen. Priser sies det ingenting om, men akkurat det kan nok de svare på som driver med slikt.

Veggen i showrommet hos Framus & Warwick med portrettet til Leland Sklar – og bassen hans modell ble basert på.

Warwick kan dessuten også opplyse at Sklar Bass I Signature også vil være tilgjengelig som Masterbuilt fire-strenger i 2019. Den kan bestilles i enten vintage sunburst eller burgunder blackburst transparent, og begge disse variantene kommer med blank finish. Sklar Bass I Artist serie vil også bli sluppet som Teambuilt med en AAA topp av flammelønn og en formet kroppsfasong. Pålimt hals er gjort av lønn med striper av Ekanga. Gripbrettet er av tigerstripet ibenholt, og kommer med 21 bånd og opplyste posisjonsmerker langs siden av halsen. Elektronikken består av to aktive MEC vintage single coil pickuper så vel som en aktivt MEC 2-veis elektronikk med volum, balanse, diskant og bass.

Warwick Sklar Bass I Rockbass.
Warwick Sklar Bass I Rockbass.
Warwick Sklar Bass I Rockbass.

Det vil også dukke opp en Sklar Bass I i artistserien med RockBass modeller. Det betyr at Sklar Bass I vil bli gjort tilgjengelig i alle prisklasser fra Warwick, noe som med en gang gjør det langt enklere for flere å vurdere den modellen for sin egen del. Den kommer med et lokk av AAA flammelønn og en formet kroppsfasong. Også denne har et gripbrett av tigerstripet ibenholt med 21 bånd. Elektronikken tilbyr to passive MEC vintage single coil pickuper med aktiv RockBass to-veis elektronikk og kontroller for volum. Balanse, diskant og bass. Av andre ting så kommer den også med forkrommede metalldeler, to-delt stol og Warwicks sikkerhetslåser for reimen.

Warwick Idolmaker RockBass femstrengsmodellen.
Warwick Idolmaker RockBass firestrengsmodellen.

Nytt for 2019 er at Warwick også vil levere en Idolmaker bass, som fire- og femstrengs, i RockBass serien. Da vil de kunne tilby et komplett utvalg fra RockBass via Teambuilt hele veien til Masterbuilt. Det som er særpreget ved denne modellen er den omvendte kroppen, noe de startet med i forbindelse med utviklingen av signaturmodellen til Stevie Salas i gitarenden – hvor ideen dukket opp etter at man hadde snudd rundt kroppen på en Framus Television. Idolmaker kommer med en kropp av mahogni, og den har fått den samme utfresingen som man finner i de andre modellene i den serien. Den har en påskrudd hals av lønn med gripbrett av wenge. Den har en Warwick Just a Nut III Tedur sadel. Den er utstyrt med 20 bånd av nikkel/sølv og kommer med sikkerhetslåsene til Warwick. Den er utstyr med passive MEC pickuper av single coil typen samt tilhørende to-veis elektronikk og kontroller for volum, balanse, diskant og bass.

Legg inn en kommentar