NAMM – Roland og Boss

Roland GO:PIANO 88.

At Roland dukker opp med en del nyheter er ikke akkurat noe nytt. Dette året kom med et og annet de også, og jeg overlater til den enkelte å avgjøres hva som eventuelt måtte være av interesse i hvert tilfelle. Noe av det første man opplevde å dukke opp var et keyboard med et sett ekstra egenskaper som noen kanskje vil finne interessante. Roland introduserte sitt Roland GO:PIANO, som kommer med Alexa bygd inn i instrumentet. Dette er deres første digitale piano med Alexa bygd inn, og Alexa er helt korrekt den tjenesten som Amazon nå leverer til de som måtte ha interesse av det. Dette er et produkt som helt klart peker i retning av det store konsumentmarkedet for Rolands del, og de har da også valgt å samarbeide tett med Amazon rundt utviklingen av denne løsningen, som en del av det smarte hjemmet Amazon gjerne vil ha deg til å velge – og sjølsagt også deres smarte høyttaler, Alexa. Med Roland GO:PIANO får man både et digitalt piano og en direkte kontakt med en skytjeneste som gir tilgang til en hel del innhold som man kan spille sammen med til det å dele det man sjøl spiller med familie og venner over hele verden. Rolands variant av det hele er noe de kaller Alexa Skill, hvor musikere med aspirasjoner kan nyte godt av en enkel stemmestyrt kontroll av instrumentet mens hendene er opptatt med å spille musikk. Dette er det første forsøket for Rolands del mot slike løsninger, og de lover at de vil utvikle Alexa Skill med flere egenskaper over tid. Det skal også komme en del flere instrumenter til den serien med fordeler for noviser så vel som erfarne musikere ifølge Roland. Og når Roland sier det så er det ikke umulig at det vil skje. Det er bare å følge med. Det første instrumentet som ble sluppet i denne serien var GO:PIANO, og på NAMM presenterte de et nytt medlem til familien, nemlig GO:PIANO 88 Digital Piano. Her er klaviaturet utvidet fra 61 til 88 tangenter, med andre ord et fullverdig pianoklaviatur. Den kommer også med Bluetooth og et integrert stereosystem. Dette er et instrument som vil jobbe sammen med en smarttelefon, og vil via telefonen gi et enkelt og kompakt læringsopplegg, som sagt vil den enkelte være i stand til trådløst å strømme lyd fra pianoleksjoner på Nettet, karaoke og opplæringsvideoer.

Roland Aerophone GO.

De andre produktene man nå kan oppleve i denne serien er GO.KEYS, som er portabelt keyboard som gjør det mulig for enhver å skape musikk umiddelbart. GO:MIXER er en kompakt lydmikser som gjør det mulig for brukeren å mikse og fange lyd for videoproduksjon med en smarttelefon. Aerophone GO er et unikt og rimelig digitalt blåseinstrument som både er enkelt å bruke og svært morsom å spille på. Den kommer med tradisjonell saks fingersetting, så helt fremmed er det overhodet ikke å ta i bruk. Med Bluetooth og alle de andre egenskapene som man finner i Go serien til Roland så er det enkelt å sette en Aerophone opp mot et stort utvalg musikk man kan spille sammen med på Nettet, pluss en hel del mer. Den har også en hodetelefonutgang slik at man kan øve litt mer i fred om det er ønskelig. Den opererer på batterier, noe som gjør den enkel å ta med seg rundt. Den kommer med elleve lyder ombord. De spenner fra sopran-, alt-, tenor- og barytonsaks varianter, pluss fløyte, klarinett, fiolin og en solosynth. Munnstykket kopierer mange av de egenskapene man finner i et vanlig munnstykke, med litt mer omfattende kontroll, om man skulle ønske det. Den har også en liten høyttaler ombord, som gjør det mulig å lytte litt på seg sjøl, eventuelt også en aldri så liten begrenset privat forestilling. Den kan sjølsagt også kobles til et større anlegg, om man virkelig ønsker å ta av for alvor.

Roland Aerophone AE-10.

For de som har et ønske om å ta et blåseinstrument litt lenger så kan Roland også tilby Aerophone AE-10, som er en modell rettet mot profesjonelle brukere. Den har alt det GO-modellen har, og en hel del mer. Sentralt i denne enheten er noe Roland beskriver som SuperNATURAL motoren, som er navnet de gir den kretsen som skaper lyden i denne Aerophonen.  Den kommer med 128 toner, noe som inkluderer 66 helt nye toner. Den kommer med et stort utvalg ulike saksofonlyder med en meget autentisk respons og hyggelig spillbarhet, inkludert muligheten for å bruke Aerophone som en MIDI-styringsenhet. Brukeren kan dessuten også svitsje mellom de ulike saksofontypene via tonearter også, noe som gjør at det er langt lettere for den enkelte instrumentalisten å bake den inn i arsenalet sitt. Den inkluderer også en hel del av Rolands siste synthlyder, så man går neppe tom med det første.

Roland VT-4.
Roland VT-4.

Roland VT-4 Voice Transformer, er nettopp det. En enhet som forandrer stemmen din. Du kobler ganske enkelt til en mikrofon og så er du straks i gang. Du kan legge til harmoni, vocodereffekter, pitchendringer, hard stemming, ambience og en hel del andre effekter. Det hele kan gå fra det subtile hele veien til de ekstreme forandringene. Den drives av batterier så den er enkel å bringe med seg overalt. Roland mener at dette er en enhet som vil være interessant for vokalister, DJ folk, kringkastere på Nettet og andre med behov for litt kreativ bruk av stemmen i en eller annen sammenheng. Et MIDI-klaviatur kan dessuten også kobles til VT-4, noe som med en gang er med på å utvide mulighetene betraktelig. Det er en enhet som også kan benyttes til å legge til en hel del ekstra til rent talemateriale, noe som enkelt kan bringe humor, drama og variasjon til tale. Roland VT-4 kommer med rimelig enkle kontroller, og har dessuten også USB for transport av lyd. Her er det stort sett fantasien som setter grenser, og det beste – en Roland VT-4 koster heller ikke særlig mye, spesielt ikke med tanke på hva den kan tilby.

Med FP-10 kan Roland tilby et rimelig, og ganske så portabelt digitalt piano med fullt klaviatur, 88 tangenter. FP-10 har både et stereosystem ombord, og en utgang for hodetelefon slik at man både kan framføre offentlig og også spille eller øve privat. Dette er en modell som bygger videre på FP-30 som, siden den kom i 2016, har solgt i mer enn 150.000 stykker. Det er igjen Rolands egen SuperNATURAL pianoteknologi som leverer lydene. Og lydene er jo ikke bare pianolyder sjølsagt, for her er det ulike orgellyder, strykere og noe Roland kaller jazz scat. FP-10 har også Bluetooth MDI-støtte som gjør det mulig å spille inn, trådløst, MIDI spor inn til applikasjoner som Apples GarageBand og mange andre.

Roland LX-708.

For de mer litt større krav til et digitalt piano kommer Roland ut med LX700 pianoserien, med modellene LX705, som er for de som starter ut, LX706, for mellomskiftet, og LX708, som er flaggskipet i den serien. Alle modellene deler de samme kvalitetene når det kommer til lyden. I bunnen ligger noe som Roland beskriver som PureAcoustic Modeling teknologi, som er Rolands vei inn for å gjengi så eksakt som mulig hvordan et akustisk piano gjengir lyd, inkludert hvordan hammerne slår an strengene og hvordan lyden resonerer gjennom kabinettet. Roland har også gjort et og annet tiltak når det gjelder klaviaturet når det gjelder LX706 og LX708, hvor de begge har fått litt lenger aksjon enn det man gjerne finner på digitale pianoer. Med LX708 har de også bygd inn hvordan kabinettet resonerer gjennom tangentene når man spiller på et flygel. LX708 har åtte høyttalere, LX706 kommer med seks høyttalere og i LX705 er de fire høyttalere. Disse pianoene kommer også med Rolands Responsive Damper Action, som de mener er med på å gi pedalene en langt mer realistisk og autentisk situasjon. Kabinettene til disse modellene varierer en smule også, hvor LX708 er det mest omfattende. Man kan dessuten også velge mellom ulike finisher som polert ibenholt, polert hvit, kull, mørkt rosentre og lys eik. Roland legger også ved en smarttelefon app, Piano Every Day, som gjør det mulig for brukeren søke gjennom og kjøpe fra Sheet Music Direct, en butikk på Nettet med et bibliotek på mer enn 70.000 musikkstykker. Dette kan du deretter kjøre sammen med et tidslinjeprogram for å spore og vise den egne progresjonen når et nytt stykke læres inn. Appen til Piano Every Day er gratis, innholdet vil man måtte betale litt for.

Roland AX-Edge i sort variant.

Roland AX-Edge Keytar er et keyboardinstrument for de som gjerne vil opp og fram og dele scenen med alle de andre som gjerne står i front. AX-Edge har 49 tangenter av full størrelse. Den er batteridrevet, og batteriet vil gi deg fire timer med spilletid for hver lading – skulle det hele vare lenger enn det kan den forsynes med strøm via adapter. Batteriet er av typen Ni-MH.  Den kommer i enten hvit eller sort utførelse, og den sorte er dessuten utstyrt med sorte tangenter. AX-Edge er utstyrt med det siste av lyd fra Roland, noe som er en grei garanti med tanke på hva de er i stand til å levere. Det er dessuten også mulig å spesialtilpasse lyder ved hjelp av en egen app, AX-Edge Editor app, og den virker trådløst ved hjelp av Bluetooth MIDI. Keyboardet kan splittes og lag kan defineres. Den har også hjul for bending av toner, samt et bånd for annen tilnærming. Det samme gjelder for styring av portamento, hold, oktav og endring av programmene, og en rekke andre kontrollere som kan spesialtilpasses for et best mulig arbeidsmiljø for den enkelte brukeren. Det er to små skjermer på AX-Edge. Pluss en hel del mer som dere vil finne ut av den dagen dere kler dere opp med dette instrumentet. Den har til og med en vocoder ombord, som kan lagdeles med interne lyder for å skape unike bakgrunnsvokaler eller funky og retro solopartier – ifølge Roland.

Roland Cloud kan annonsere at de har lagt til SRX World og Drum Studio-Acoustic One til sin stadig voksende samling av skybaserte softsynther, trommemaskiner og samplede instrumenter. Med SRX vil du få tilgang på alt fra didgeridoo til tabla, berimbau til sitar. Det blir ikke kalt SRX World for ingenting. Drum Studio-Acoustic One presenterer et utvalg av samplede trommer fra klassiske sett til ting som kommer ut av ulike håndverk fra store deler av verden. Brukeren kan ha tilgang til seks basstrommer, fem skarper, ni tommer og sju cymbaler, alt sammen samplet med variabel artikulasjon og med ulike mikrofonplasseringer. Ti ferdig innstilte sett gir deg et greit utgangspunkt for å komme i gang. Alt er spilt inn ved 24bit 96kHz. Detaljer kan sjekkes via www.rolandcloud.com for de som kan finne det interessant.

For de som er opptatt av DJ, eller rent utav driver med det sjøl, har Roland også en del nyheter. Naturlig nok gjelder det deres egne instrumenter, og det nye er at TR-8, TR-8S, TR-08 og TR-09 trommemaskinene nå er tilgjengelig med hva de beskriver som TR-SYNC. Det betyr ikke noe annet enn at disse produktene nå er DJ OSA klare.  Dette er en oppdatering som gjør det mulig for en DJ å matche BPM hos en trommemaskin med spor som spilles av på Serato DJ Pro utstyr. Man kobler ganske enkelt en Roland TR trommemaskin via USB til en datamaskin som kjører Serato DJ Pro med dertil tilhørende isenkram. Deretter kobler man lydutgangen til en tilgjengelig inngang på DJ mikseren. Serato DJ Pro tar seg deretter av synkroniseringen slik at den som er DJ kan konsentrere seg om å være nettopp det. Dette vil være en gratis oppdatering i framtidige versjoner av Serato DJ Pro og som maskinvare for framtidige trommemaskiner fra Roland.

TM-1 er en kompakt og rimelig gulvbasert triggermodul fra Roland. Den kan håndtere opp til fire triggerenheter, og direkte tilgang til kontrollknotter og to fotbrytere gjør den svært enkel å styre. Den kommer med femten trommesett med to instrumenter i hvert sett, og disse inkluderer ulike basstrommer og skarpekombinasjoner. Til og med synthsløyfer om det skulle være ønskelig. Med en design ikke ulike vanlige gulvpedaler så kjører også TM-1 på batterier eller en strømadapter om ønskelig. Den er enkel å plassere opp imellom andre elementer i et akustisk sett. Dette er gjerne hva man kaller en hybridløsning, hvor man henter inn triggede lyder når det måtte være behov for det sammen med det man får via det akustiske trommesettet. Det er også en TM-1 Editor for Mac/Windows datamaskiner eller iOS/Android enheter, hvor det er mulig å importere originale lydsampler, legge lyder til de enkelte triggerpaddene og raskt tilpasse lyder på et utall ulike måter. TM-1 er kompatibel med ulike tiggerenheter fra Roland, inkludert BT-1 Bar Trigger Pad, RT-serien med akustiske trommetriggere, V-Pads og andre.

I skya til Roland vil du nå også kunne finne en myk variant av en av deres klassikere, nemlig Roland TB-303 Bass Synthesizer som applikasjon. Denne benytter seg av den samme modelleringen som Roland tidligere har lagt inn i Juno-106, Jupiter-8 og andre man finner i Roland Cloud, nemlig det de kaller ACB, som igjen står for Analog Circuit Behavior. Roland lover at denne versjon ev TB-303 har lykkes med å fange den smått hypnotiske tonen som mange har funnet i originalen, og som sådan er den også den perfekte makkeren til Rolands TR-909 og andre instrumenter i skya deres. Den originale TB-303 kom ut på markedet i 1981, og den ble da markedsført som en datastyrt bassmaskin bygd for å simulere tradisjonelle bassgitarer. De som tok den i bruk, da som nå, fant raskt ut at det var noe man utmerket godt kunne utvide en hel del, og det var da også hva de gjorde. TB-303 har under den tida som har gått blitt smått legendarisk. Litt som der hvor TR-808 influerte Hip-Hop som spilte TB-303 en viktig rolle i utviklingen av seint 80 og tidlig 90 ravekultur. Denne versjonen av TB-303 er i stand til å holde opp til 64 mønstre og 64 patcher per bank. De åtte variasjonene av mønster er fortsatt tilgjengelig på fronten. Pluss at den med sine 32 forhåndsinnstilte mønstre og 48 unike lyder kommer veldig klar for å bli med på en hel del mer moro.

Roland Blues Cube med Sparkle Clean Tone Capsule i front.

Roland annonserte også en ny variant til Blues Cube forsterkerserien sin. Denne siste kalles for Blues Cube Sparkle Clean Tone Capsule, for å få med seg hele betegnelsen. Denne siste kapselen har blitt utviklet i samarbeid med Jeff «Skunk» Baxter, som en del nok husker som gitarist med Doobie Brothers og med Steely Dan. De sentrale elementene denne gangen henter inspirasjon fra KT66 røret, som er et gammelt rør med opphav i England, og brukt i en del forsterkere fra den øya i sin tid. Den var kjent for sin fulle lyd, stort dynamisk område og en dynamisk følelse i bruk. Med denne kapselen mener Roland at de har et produkt som egner seg utmerket for pop, country, jazz, pedal steel spiller og enhver gitarist som gjerne skaper sin lyd ved hjelp av ulike fotpedaler. Når nå Jeff «Skunk» Baxter kommer ombord så er det i godt selskap med Eric Johnson, Robben Ford, Oz Noy og Kirk Fletcher, som har bidratt med tidligere kapsler. Sparkle Clean Tone Capsule er kompatibel med Blues Cube Artist, Artist 212, Stage og Tour forsterkeremodellene – for de som eventuelt har noe slikt allerede, og som vil vurdere et tillegg til samlingen.

Boss Wasa Tube Amp Expander.

Boss hadde jo også med seg et og annet i bagasjen til NAMM. Wasa Tube Amp Expander, som er en styringssentral for rørbaserte gitarforsterkere. Den kan tilby reactive load, for de som trenger til å redusere volumet i forsterkeren på scene og i studio, et aktivt analogt effektsenter, en mikrofonsimulator for ulike kabinetter, IR loader og egenskapen som et USB-basert lydkort. Den har en rekke tilkoblingsmuligheter, og opsjoner for sanntidskontroll i tillegg til en rekke kjente Boss effekter og støtte for å lagre opp til ti oppsett i boksen for umiddelbar bruk. Dette er et produkt Boss planlegger å slippe i løpet av denne våren, nærmere bestemt i løpet av mai. Den støtter bruk sammen med forsterkere med en utgangseffekt på opp til 150 watt, fra vintage komboer til moderne topper med all verdens gain. Som sagt kan ti oppsett forhåndslagres, og hvert enkelt oppsett inneholder alle de personlige valgene til brukeren, EQ-innstillinger, cab/IR innstilinger, effektsløyfe av/på, MIDI parametere og status på valg av forsterkerkanaler. Effektsløyfen er valgbar mellom parallell eller serie operasjon. Den har i tillegg støtte for linjesignaler og vanlige fotpedaler.

Boss Nextone Artist.
Boss Nextone Artist.
Boss Nextone Artist.
Boss Nextone Stage.
Boss Nextone Stage.

Fra Boss ble det også vist et par nye forsterkere, Nextone-Artist og Nextone-Stage, begge først og fremst rettet mot gitarister. Artist kan leverer 80 watt mens Stage yter 40 watt. Begge kommer med en enkel tolvtommers høyttaler. Boss lover at dette er forsterkere som kan levere klassisk rørlyd så vel som alt det den neste generasjonen av forsterkere og elektronikk er i stand til å levere. De har flere kanaler og opererer med umiddelbar re-voicing via fire AB klasse analoge forsterkertyper som velges på panelet. Det som ligger i bånn er den teknologien de har gitt benevnelsen Tube Logic, og gjennom denne leverer de noe beskriver som den virkelige rørlyden, følelsen og responsen gjennom å reprodusere den komplekse oppførselen man gjerne finner i rørforsterkere utstyrt med 6V6, 6L6, EL84 og EL34 utgangsrør. Disse forsterkerne kommer også med en del effekter som romklang, ekko og tremolo. Det er også mulig å ta i bruk en egen Nextone Editor, hvor man får tilgang til en hel del muligheter som ikke forsterkeren i seg sjøl tilbyr. Med denne kan man virkelig gå inn i dybden på det meste. Om dette så er noe for hvermann er en helt annen sak. Det er en fleksibel løsning som kommer med et helt greit utvalg med muligheter, og en prislapp som ikke er av de villeste. Det er først når man setter seg med noe slikt at man vet om det passer eller ikke.

Legg inn en kommentar