NAMM – Sennheiser, Neumann og Smart Belle

Sennheiser, Tom Wollmers, med deres nye sender SK-6212.

Den største nyheten til Sennheiser dette året var temmelig liten. At Sennheiser lenge har vært en av de sentrale aktørene når det gjelder trådløst er neppe noen stor nyhet. Det nye dette året var at de nå kunne tilby en sender med en dimensjon som neppe ville verken plage noen i særlig grad eller synes særlig godt når den vel er i bruk. Det nye tillegget kommer til Digital 6000 serien med trådløse mikrofoner. SK-6212 mini-bodypack transmitter er nettopp det, og det er et produkt Sennheiser vil begynne å skipe ut i løpet av mars 2019. Dette er et produkt som er designet for bruk i forbindelse med flerkanal lydbehov i forbindelse med kringkasting, teater og musikaler samt live konserter. SK-6212 er lett, spektrumeffektiv og gir en solid digital overføring med høykvalitets lyd, litt i stil med det Sennheiser har levert en god stund allerede. De mener sjøl at dette er den minste UHF senderen på markedet akkurat nå. Målene er kompakte nok i alle fall, med 63 x 47 x 20 millimeter, og en vekt på 112 gram (som inkluderer batteriet) er den lett å skjule i kostymer så vel som i parykker.

Sennheiser SK 6212.

Den har i tillegg ekstra forseiling på innsida for å forebygge eventuelle fuktskader som ofte kan oppstå når senderen bærer tett inn mot kroppen. Sennheiser lover dessuten at det ei heller vil være noe stress når det gjelder batteriet. Det vil kunne operere gjennom tolv timer, noe Sennheiser mener vil vi både make-up artister og påkledere tid i massevis for å jobbe med sin magi. Batteriet (BA 62) er dessuten også mulig å bytte ut, samt at Sennheiser også tilbyr en rackmonterbar ladeenhet, L-6000 med sin LM-6062 lademodul. Sennheiser har også gjort et forsøk på å gjøre alt arbeid i forkant av showet så enkelt som overhodet mulig. Senderen er fri for intermodulasjon, som tilfellet jo også er med Sennheisers andre sendere. Det betyr ganske enkelt at lydteknikeren kan plassere overføringsfrekvensene inn i et spektrumeffektivt felt, og det uten å foreta noen ekstra kalkulasjoner. Vedkommende trenger kun til å skanne for tilgjengelig spektrum, uten at det skjer en blokkering av spektrum via intermodulasjon. For overføring av lyd anvender denne senderen seg av SeDAC kodeksen, som er den samme som man finner i 9000 systemet. Som Tom Vollmers, produktsjefen for Pro Audio sa det –« SK-6212 vil gjøre det mulig for artister å konsentrere seg helt og fullt på framførelsen siden den knapt nok kan føles når man bærer den, og den gir lydteknikeren en hyggelig og fredfull arbeidssituasjon på grunn av sin pålitelige overføring, fantastisk lyd og lange virketid.»

Sennheiser er spesielt tatt fram for teater og musikalbruk.
Alexandra Burke.

Det første showet som så langt har tatt SK-6212 i praktisk bruk har være The Bodyguard, som har hatt tilgang på det første settet med slike enheter for sin oppsetning i West End. Alexandra Burke har hovedrollen som sangeren Rachel Marron. Det er Autograph Sound som har levert den totale løsninger i den forbindelsen. Alexandre Burke bærer på seg opp til tre sendere under hvert show. En for hovedmikrofonen, en annen for reservemikrofonen og en tredje for IEM systemet hun av og til bærer på seg. Richard Brooker, lyddesigneren for dette showet, mener at det er en hel del å gjennom bort i et i utgangspunktet begrenset kostyme, som han sa det – «Det er ikke lenger et problem.» Prising og levering i Norge vil nok Sennheiser være mer enn behjelpelig med å bidra med å finne ut av vil jeg nok tro. De er ikke akkurat kjent for å være vanskelige i det departementet.

XSW-D sender på en Gibson Firebird.
XSW-D mottaker plassert ved inngangen på en gitarforsterker.

Sennheiser har også et alternativ gående for musikere som gjerne vil ta i bruk trådløs forbindelse mellom instrument og forsterker. Deres svar i så måte er deres XS Wireless Digital serie. XSW-D erstatter kabelen med en slank og kompakt sender- og mottakerenheter som fungerer via 2,4 GHz, noe som gjør det hele umiddelbart anvendelig over hele verden. Dette er en serie med produkter som er tatt fram for vokalister, musikere og foredragsholdere, som enten kan gå for en komplett pakke med mikrofon eller de trådløse knutepunktene for å beskytte en allerede investert base når det gjelder mikrofoner – de som kommer til dette med instrumenter har allerede det de trenger for å ta en slik løsning i bruk. Opp til fem systemer kan benyttes til samme tid. De har en rekkevidde på opp til 75 meter og kan operere i opp til fem timer per lading. Enkel i bruk er det hele også. Det er kun snakk om å trykke på en knapp på senderen og en på mottakeren så blir de lenket i hop. Det er også en mutebryter i de tilfellene hvor du har behov for å dempe signalet raskt. XSW-D kan brukes sammen med en vanlig håndholdt mikrofon eller en lavalier om man skulle ha behov for det. For instrumenter kommer pakken med sender, mottaker og en overgangskabel til 6,3 millimeter jack. Til sommeren vil de også ha klart et XSW-D Pedalboard Set som i tillegg også vil komme med en strømforsyning for mottakeren. Resten er strengt tatt kun opp til fantasien, produktene finnes i alle fall.

XSW-D løsning for kameraer.

For de som jobber med video finnes det også en XSW-D løsning også for det formålet. Da får man med en XSW-D adapter til skoen i kameraet der mottakeren går, samt en 3,5 millimeter krøllet kabel som går inn i kameraet. Senderen kobles til en håndholdt mikrofon eller en lavalier, helt avhengig av hva som er mest praktisk og hensiktsmessig i hvert enkelt tilfelle.

IE 400 PRO.
IE 500 PRO.

Sennheiser hadde dessuten også med seg to nye IEM systemer i bagasjen dette året. IE 400 PRO og IE 500 PRO. Dette er også produkter som vil være tilgengelig fra mars 2019. sennheiser regner med at dette er produkter som kunne lande som en favoritt blant DJere, musikere og lydteknikere, på lik linje hele veien. Begge disse produktene vil basere seg på en løsning med en enkelt driver, med en bred båndbredde. Jannik Schentek, som er produktsjef for IEM hos Sennheiser understreker at dette er produkter som har blitt utviklet på basis av behov av solid og pålitelig monitorering når et show er på gang. «Ved siden av at i-øret kobler deg tettere til andre musikere, så er det koblingen til den egne personen som virkelig slår ut, og som gjør det mulig å bli bedre på å framføre. Den nye IE serien har blitt designet med dette som mål, og vi mener at disse nye modellene kommer med egenskaper som virkelig sørger for at brukerne virkelig skinner.» Med en enkel driver unngår man overgangsproblemer som gjerne oppstår når flere drivere benyttes, og man kan eliminere faseskift. THD er såpass lav som 0,08 prosent ved 1 kHz og 94 dB. I praksis vil dette si at man ofte vil finne at man kan skru ned på volumet i monitoren siden informasjonen kommer over på et langt mer presist vis. Driveren måler 7 millimeter i diameter, og det hele er huset i hus som er tilpasset de fleste ører. IE 400 PRO og IE 500 PRO kommer begge med adaptere av silikon og spesielle øretupper gjort av skum som husker formen fra gang til gang, som ekspanderer for å tilpasses ørekanalen på perfekt vis. Det siste er kritisk siden det ikke skal mye luft til før man kan oppleve tilbakekobling, og akkurat det ønsker man virkelig ikke når man bærer lydbæreren rett inn i øret. Det er det nærmeste man kommer spesialtilpassede i-øret systemer, noe som med en gang øker prisen betraktelig sjølsagt. Dette er løsninger man raskt kan få på plass hos de fleste. På dette viset får man tilbake en langt kraftigere bass, og man demper i tillegg støyen fra utsida med 26 dB, noe som beskytter den som bærer systemet fra ekstrem lyd på scenen. Når Jannik Schentek blir spurt om forskjellen mellom de to modellene sier han at IE 500 representerer størst forskjell i mellomtoneregisteret, mellom 1 kHz og 2,5 kHz, hvor IE 500 har litt bedre tilstedeværelse og lyder litt mer direkte som er med på å åpne opp et litt mer omfattende lydbilde og med det også tillate artisten å oppleve en litt bedre lokalisering i miksen. Den har litt mer omfattende frekvensrespons og noen få dB mer lydtrykk tilgjengelig – noe som kan være avgjørende på scener hvor det blir høyt. Prisen havner et sted rundt 3.500,- for IE 400 og nær 6.000,- for IE 500, men alt det er detaljer Sennheiser helt klart kan opplyse om i påkommende tilfeller.

dearAMBEO VR
Ambisonics arbeidflyt.
Sennheiser AMBEO VR mikrofon.

Med framveksten av 3D lyd som stadig vekk mer og mer tilstedeværende over hele verden, kunne Sennheiser presentere, sammen med sin partner Dear Reality, en komplett scenebasert arbeidsflyt for VR og 360 graders videoproduksjon. Innspilling skjer ved hjelp av Sennheisers AMBEO VR mikrofon for det som gjerne kalles Ambisonics innspilling. DE har også en AMBEO Smart Headset for monitorering av innspillingen for enklere å forholde seg resultatet. Fra tidligere har de også Neumanns KU 100 Binaural Head. Dear Reality på sin side demonstrerte sin dearVR SPATIAL CONNECT, som er en applikasjon for miksing, og som gjør det mulig for lydteknikere og programskapere å mikse lyd for 360 graders video i en VR-miljø. I tillegg annonserte også Dear Reality sin dearVR AMBI MICRO VST/AAX plug-in for ulike DAWer, som har blitt utviklet i samarbeid med Sennheisers AMBEO team. Dette er et produkt som er tilgjengelig nå. Det hele så ganske så smart ut, for de med slike behov, og er på vei i den retningen finnes det en hel del mer informasjon via Sennheiser.

Sennheiser nettside for SIFA Sennheiser International Frequency Advisor.

Og apropos det så har Sennheiser nå gjennomgått nettsidene sine og gitt dem en hel del oppdatert informasjon, med vekt på deres profesjonelle kunder. Så langt gjelder dette for deres nettsider rettet inn mot USA, UK, Canada og Tyskland. Resten av verden vil komme på plass litt lenger inn i 2019.  oppgraderingen inkluderer en av Sennheiser utført frekvenstilrettelegger så vel som filtrering og navigeringsdetaljer. Dette er ting som blir implementert etter direkte feedback fra mer enn tusen kunder fra hele verden. Kommentarene hadde gått på alt fra layout til navigasjon, til detaljtegning av forholdene mellom profesjonelle, forretningsmessige og konsumentrelatert behov. Sennheiser var sjøl aktive i å hente inn feedback fra kunder gjennom flere runder med undersøkelser og testing. All informasjon om frekvensspektre er bakt inn i en egen database, SIFA (står ganske enkelt for Sennheiser International Frequency Advisor), som blir styrt av et uavhengig utvalg av folk som administrerer trådløse systemer over hele verden. Så langt dekker denne databasen 38 land, og hvor ytterligere 27 land er planlagt for den neste oppdateringen av nettstedet. Nettstedet er www.sennheiser.com for de som måtte lure på det. Du får tre valg gjennom en utvidet navigasjonsdel når du kommer inn på den nettsida. Derfra kan du gå til profesjonell lyd, forretningsløsninger eller hodetelefoner, og her gis det som sagt en hel del informasjon som helt klart vil være nyttig for mange. Man har også utvidet det hele med en artistseksjon hvor man kan finne informasjon rundt ulike brukere av Sennheisers produkter. Det kan være noe om det utstyret de benytter seg av, turneplaner og også en del biografisk info.

Neumann.Berlin, Wolfgang Fraissinet, med deres nye hodetelefon NDH 20.

Den store nyheten for Neumanns del dette året var en hodetelefon, NDH 20 er betegnelsen den har fått, og det var første gang Neumann har flyttet seg inn på det området med et produkt. Det er en lukket konstruksjon som kombinerer utmerket isolasjon med et grundig utviklet og balansert lydbilde med en utmerket oppløsning. Dette er i grunnen ikke særlig mye annet enn hva man ville forventet fra Neumann når de først bevegde seg inn på dette området. Det er en hodetelefon som er godt anvendelig for monitorering, redigering og miksing, til og med på steder og i miljøer hvor det er en hel del støy. Som Wolfgang Fraissinet, sjefen for Neumann.Berlin sa det – «Ulikt mange andre lukkede hodetelefoner kan NDH 20 og benyttes til mikseformål. Med en uvanlig flat frekvensrespons og et naturlig stereobilde så kan man mikse med og samtidig også stole på at det hele har full kompatibilitet med alle avspillingssystemer. NDH 20 er den drøm som har blitt virkelighet: studiokvalitet monitorering du kan stole på – også på veien.»

Neumann.Berlin NDH 20 hodetelefon.

NDH 20 kommer med en nydesignet driver på 38 millimeter med kraftige neodymium magneter, noe som gir høy følsomhet og lav forvrengning. Påstanden fra Neumann er at NDH 20 ikke har behov av en egen forsterker for å drive hodetelefonen. De mener den lyder like bra på alt fra mobile enheter som for eksempel en laptop. Kvaliteten er tvers igjennom slik man gjerne forventer fra Neumann, så ingen overraskelser der. De er ikke kjent for å kompromisse på kvaliteter, og det gjør de ikke her heller. Bøylen over hodet er gjort av en fleksibel stålfjær mens ørekoppene er dreid ut av lettvekts aluminium. Det er noen store padder på denne hodetelefonen som vil være med på å gjøre det mulig å ha dem på under en lenger periode. Når man tar den med seg kan den foldes sammen slik at den ikke tar mer plass en høyst nødvendig, samtidig som det også beskytter NDH 20 langt på vei. Kablene til hver side kan kobles fra, og erstattes i det tilfelle de skulle skades.

Neumann.Berlin KH 750 DSP Subwoofer.

Etter oppkjøpet av Klein+Hummel har Neumann også hatt en serie med produkter rettet inn mot monitormarkedet i studioer av alle slag. Nytt dette året var en kompakt subwoofer, KH 750 DSP. Den er utviklet for bruk i små rom og er ment som et ypperlig komplement til Neumanns egen KH 80 DSP studiomonitor. Det hele styres via 2.0/2.1 Bass Manager, noe som gjør det mulig å anvende subwooferen sammen med mange ulike systemkonfigurasjoner. På panelet på baksida er det både analoge og digitale innganger og utganger, fire ulike ruterinnstillinger og akustiske kontrollere for en best mulig integrasjon. Det er også en iPad app fra Neumann som gir tilgang til en rekke tilleggsfunksjoner litt lenger inn i subwooferen, for å si det på det viset. Høyttaleren er en ti-tommer med stort kasteområde. Den har en kraftig magnet, en lineær motordesign og en veldig stiv ramme av presset stål. Siden de fleste subwoofere gjerne havner nede på gulvet er den også utstyrt med robust grill som beskytter høyttaleren mot skade. De to analoge XLR inngangene er balanserte noe som også er tilfelle med de to analoge XLR utgangene. Den digitale inngangen, 192 kHz / 24-bit, aksepterer AES3 og S/P DIF signaler. Dette er en subwoofer som kan benyttes for musikk, kringkasting og postproduksjon studioer, for innspilling av spor, miksing og mastering. Ytterligere informasjon finner du på sidene til Neumann på Nettet – www.neumann.com – og annen informasjon rundt levering og pris må jo etterlyses via de som driver med slikt.

Neumann.Berlin U-67 mikrofon.

Det kan være verdt å nevne at Neumann også for en tid tilbake slapp en ny versjon av sin U-67 mikrofon, og den responsen de har fått tilbake etter at det ble gjort har helt klart vært svært entydig. De har lykkes over all forventing, og for de som gjerne vil ha tilgang til den spesielle karakteren som en U-67 har hatt, er det fullt ut mulig å gå den veien i dag med en av disse. Det er en omfattende jobb å bygge disse mikrofonene, som etter 932 steg som blir utført av hånd, er klare for å emballeres og sendes videre til en ventende kunde. Den er, naturlig nok ikke billig, for de som søker noe slikt, og har oppdragene som kan forsvare det, så får man alt det tilbake som man gjerne forventer av en U-67.

Smart Belle Amplification med sine Dumblekloner.

Nevner også Smart Belle Amplification i denne sammenheng. Deres spesialitet er en serie med forsterkere som det med første øyekast ikke var noen som helst problemer i se hvor inspirasjonen var hentet fra. De tre modellene som de hadde med seg til NAMM var utviklet etter Alexander Dumbles Overdrive Special. Det lille man fikk med seg av inntrykk var interessant nok, men det er først når man virkelig kan sette seg ned i et rolig sted at man for alvor kan sjekke ut hva disse egentlig er gode for. Som sagt er det snakk om tre modeller. Den rimeligste kommer helt uten rør, det er Smart Belle SR-71. Det er en ren transistordrevet forsterker hele veien fra forforsterker gjennom effektforsterkeren og fram til utgangen. Den er dessuten også utstyrt med hva de beskriver som en D-type effektsløyfe. Felles for alle disse forsterkerne er at de alle kommer med de samme pottene og bryterne i fronten. Denne modellen vil ha en pris på $ 1.200, og de står klare for å ta ordre. De første 25 av disse vil bli bygget av Lee Jackson i Austin, Texas, og treffer man en av de første 25 vil man dessuten også få initialene sine med sammen med serienummeret. Om det er åpninger der fortsatt er en helt annen historie, og noe de nok kan svare på om du skulle spørre – www.smartbelleamplification.com – og der er det dessuten en hel del mer informasjon om de ulike modellene de kan tilby. Begge de to andre modellene, P-51 og P-38, er rene rørforsterkere. Det de deler er den samme prisen, begge går for $ 4.500, mest fordi de kritiske delene og komponentene mer eller mindre går ut på det sammen i enden. Det som skiller disse to modellene er utgangsrørene. P-38 er utstyrt med fire 6V6 rør, og vil levere 18 watt ut. P-51 kommer med fire 6L6 rør, og en del mer utgangseffekt i sammenligning. De tar imot ordre, og kan opplyse at det tar omtrent seks uker for dem å levere en ferdig forsterker. Prisene som er nevnt er for topper alene. De kan også levere kabinetter om man skulle ønske det.

Legg inn en kommentar