NAMM – Fender

Fender American Acoustisonic™ Telecaster

Som tidligere nevnt var jo sjølsagt også Fender tilstede på NAMM. De har gjerne noen rom i etasjene over messehallene hvor man kan vandre rundt for å se på alt det de kan by på hvert enkelt år, både av produkter under eget navn og en hel del andre merker som de også etter hvert representerer. De dukket opp på Preview-dagen med en nyhet som de helt klart hadde lagt en hel del arbeid i, og som de ga litt ekstra fokus allerede dagen før åpningen av hele showet. Det instrumentet man da snakker om er deres American Acoustasonic™ Telecaster. Man forstår at det handler om en Telecaster, for så mye er allerede sagt, men det er det akustiske elementet som skiller den fra sine tidligere slektninger hos Fender, og at de var en hel del stolte av og mer enn villige til å presentere denne modellen var det ikke særlig vanskelig å oppfatte. Her er litt om hva det er snakk om.

Fender American Acoustisonic™ Telecaster

Ser man bare omrisset av dette instrumentet så kjenner man med en gang igjen formen av en Telecaster, men det er også så langt det strekker seg. Acoustasonic™ Telecaster er et instrument som skiller seg kraftig fra hva man er vant med når det gjelder Telecastere. Denne er bygd fra grunnen av for primært å være et akustisk instrument, hvor fysikken er til stede for nettopp å gjøre den til det. Her er det overhodet ikke snakk om modellering eller andre omveier for å komme fram til målet. Dette er et instrument som, med en gang man tar det i bruk, straks beskjed tilbake om hvor styrken ligger. Den har en interessant respons også, noe som virkelig må prøves for å vite å sette pris på det, men førsteinntrykket var absolutt en meget grei indikasjon i så måte. Kroppen er uthulet, og den kommer med et lydhull der hvor halspickupen vanligvis sitter, og konstruksjonen er sammensatt av ulike tresorter, noe som er med på å understreke designen på et meget effektivt vis. Fender har gått så langt at de har valgt å patentbeskytte designen, noe de kaller Stringed Instrument Resonance System, eller SIRC i kortform, hvor dem innlagte toppen og moderne elektronikk ble utviklet spesielt for dette instrumentet. At det er et poeng merker man med en gang man setter seg ned med denne gitaren, for den har en meget imponerende respons med tanke på utgangspunktet.

Fender Acoustisonic Noiseless™ Single-coil pickup. Resten fra Fishman.

Av bildet ser man jo at den kommer med en normal Telecasterpickup ved stolen, og man ser også at stolen er hentet rett ut fra tradisjonelle gitartradisjoner. Den pickupen gir en helt igjennom autentisk tone, og en tone man er godt vant med fra en Telecaster. Alt dette kobles sammen med et pickupsystem og elektronikk fra Fishman for å håndtere de akustiske egenskapene til denne gitaren, noe man oppfatter utmerket godt når man plugger den inn. Signalene fra disse to ulike kildene kan mikses sammen etter ønske av brukeren. Skulle jeg savne noe så var det en mulighet for å trekke disse ut som separate signaler fra instrumentet og til hver sin forsterker. Akkurat det var ikke mannen hos Fender helt med på siden han mente det var ingen som etterlyste en stereogitar i dagens verden. Til det er det bare å melde at det strengt tatt ikke var stereo jeg tenkte på, mer at man da kan ha en mulighet for bedre å prosessere og mikse disse kildene slik at resultatet blir noe med konsistent. For de som måtte ønske det er det ikke all verden å modifisere gitaren for det i etterkant. Slik den framstår vil man verken savne det eller føle at det er noe som mangler når man spiller på gitaren. De tre pickupene som kommer med i gitaren gjør en helt utmerket jobb. Fishman har levert to av disse – Fishman Under Saddle Transducer, Fishman Acoustasonic Enhancer og Fender Acoustasonic Noiseless™.

Fender American Acoustisonic™ Telecaster baksida.

Halsen er gjort av mahogni, og gripbrettet er gjort av ibenholt. Kontrollene på fronten gir deg alle muligheter til å gå mellom rent akustisk til helelektrisk, og som sagt alt imellom. Dette er et instrument som er utviklet hos Fender i Corona i California, og det er også der disse blir bygd. På samme sted som Fenders ikoniske elektriske instrumenter. Hva prisen vil bli i Norge vites ikke, men akkurat det kan dere mest sannsynlig raskt finne ut av ved å spørre en forhandler. All informasjon forøvrig foreligger på nettsidene til Fender – www.fender.com – og det er bare å gå videre derfra.

Fender Chris Stapleton ´62 Princetone.

Sammen med countryartisten Chris Stapleton har Fender også sluppet en ny reproduksjon av sin Princetone fra 1962. Det hele kom som et resultat av et svar Chris Stapleton ga Fender når de lurte på om det var noe han kunne tenke seg fra dem. Han hadde brukt noen år på å finne sin forsterker, og når han vel fant den viste det seg å være en modell fra 1962. Den første snublet han over i en musikkforretning i Midtvesten, og den plukket han opp på flekken etter å ha prøvd den. Etter det har den forsterkeren, og noen til av den sammen sorten som han har klart å spore opp underveis, blitt hans valg på scenen for han del. Så når Fender spurte var han veldig klar med et ønske, og Fender satt seg ned i et forsøk på å gjenskape den modellen. Det virker som de har gjort et meget imponerende arbeid.

Baksiden av Fender ´62 Princeton.

Denne brune ´62 Princetone forsterkeren hadde en følsomhet og en myk organisk tremolo som gjorde den til hans førstevalg i studio og på scenen, når han først fant den. Dette er en modell hvor kretsene settes sammen for hånd, og alt blir gjort etter den klassiske 6G2 kretsen som kom med favorittegenskapene til Chris Stapleton. Dette er en forsterker som yter 12 watt, og som følge Chris Stapleton også fungerer helt utmerket på scenen siden den ikke overdøver noen som helst, og resten blir uansett håndtert av de gjeldende anleggende – og i den enden lyder ingenting smått lenger. Den kommer med alt de kunne klare å gjenskape av gamle egenskaper, og de fant også fram trafoer fra Schumacher. Den har en oppgradert Eminence 12 tommer og tremolokretsen er også rørdreven, noe som er med på å skape den rette karakteren Utseendet forøvrig skal komme greit fram av bildet. Det som skiller denne fra originalen er at den kommer med en messingplate på baksida med signaturen til Chris Stapleton. Den har også en enkel bryter for tremoloen.

Bygget for hånd med tradisjon som ledestjerne.

Fender ´62 Princetone spekkes på det følgende viset. Det er snakk om en forsterker som yter 12 watt. Den har en Eminence 12 tommer Special Design «CS» høyttaler. Det er to 12AX7 forforsterkerrør, to 6V6 utgangsrør og et enkelt 5Y3 likeretterrør. Fender Vintage «Blue» tone caps og en Schumacher trafo. Den inkluderer en fotpedal med en enkel bryter og et stoffcover. På toppen av det hele er den såpass lett at ryggen faktisk også overlever et liv sammen med denne forsterkeren.

Fra interiøret til Fenders Jimmy Page «Dragon» Telecaster.

Det var en gitar som var med på å forme lyden av rock i slutten av sekstitallet mer enn svært mange andre gitarer, og det var en Telecaster fra 1959 som i hendene til Jimmy Page ble med på første delen av en svært viktig reise i så måte. Dette var en Telecaster som gikk gjennom en del transformasjoner, og resultatet er at Fender nå har valgt å gjøre to versjoner av denne modellen. Den første er den som gjerne beskrives som «Mirror» Telecaster, fordi Jimmy Page monterte noen små runde speil på fronten av gitaren for å øke synligheten fra scenen siden den da ville reflektere lys på et effektivt vis. Den ble senere dekorert av Jimmy Page, og fikk da sin endelige form – og var ikke minst en svært viktig del av det som ble «Good Times, Bad Times» i 1969. Resten er, som de gjerne sier, historie.

Fender Jimmy Page «Mirror» Telecaster.
Fender Jimmy Page «Mirror» Telecaster med speilene montert slik de sto på originalen.

«Mirror» Telecaster begynte sitt liv som sagt i 1959, og det var en av de tidligste Telecasterne med gripbrett av rosentre. Det viser seg at halsen er helt tilbake fra februar 1958, så Fender spekulerer litt på om denne Telecasteren på mange måter startet sitt liv som en aldri så liten hybrid i overgangen Kroppen ble gjort av to stykker ask. Når Fender begynte å jobbe med å rekreere disse modellene var det viktig å gjøre det så presise som overhodet mulig. For å få det til begynte de med en pleksiglassplate hvor mønsteret i veden fra originalen ble tegnet av. Dette skjedde hjemme hos Jimmy Page i London i England. Deretter bar det tilbake til Cornona i California for å begynne arbeidet med å plukke ut stykker av tre som matchet dette mønsteret så nært som mulig. Siden ask ikke akkurat er mangelvare hos Fender (det blir brukt på svært mange av de gitarene de produserer), så var det faktisk mulig å plukke ut tilstrekkelig til det opplaget som skulle bli disse seriene med Telecastere i enden. Denne modellen har en hvit blond finish, og speilene blir levert med i kofferten som medfølger. Det er opp til den enkelte om det er slik at man ønsker å montere disse på gitaren – enten slik Jimmy Page gjorde det, eller litt mer fritt. Denne modellen blir levert i en vintage tweed koffert, hvor som sagt de åtte små runde speilene også ligger.

Fender Jimmy Page «Dragon» Telecaster.

Den andre modellen, som var den Jimmy Page dekorerte sjøl, kommer ferdig dekorert med eksakt det samme mønsteret. Der var Jimmy Page viktig siden det var han som hadde gjort originalen, og som også hadde kunnskaper om hva slags maling han hadde brukt og ideen bak. Han var på jakt etter et uttrykk som var en forlengelse av de plakatene som dukket opp på enden av sekstitallet, og ifølge han sjøl har Fender virkelig lykkes med å gjenskape det hele ned til minste detalj. Han hadde også gjort et spesielt plekterbrett til denne gitaren  Hele den prosessen blir presentert i en kort video på siden til Fender hvor denne modellen er – https://shop.fender.com/en-US/electric-guitars/telecaster/jimmy-page-telecaster/0146230721.html – Et interessant lite møte med Jimmy Page faktisk. Begge modellen har de samme pickupene, som beskrives som to Jimmy Page ´59  Tele Single-coil pickuper. Halsen har en C-fasong som har blitt formet etter originalen. Den er av lønn med et gripbrett av rosentre, og med en radius på 7,25 tommer. Stolen kan man velge om man ønsker å strenge opp fra toppen av kroppen, slik Jimmy Page sjøl gjorde det, eller gjennom kroppen. Denne kommer med en vintage-type sort koffert. Det følger forøvrig ikke med en garanti om at man vil lyde som Jimmy Page når man tar disse gitarene i bruk.

Fender Indio front.
Fender Indio bakside.
Fender Indio toppanel.

Når andre gjør det, så hvorfor ikke også vi – kan man faktisk mistenke Fender for å ha tenkt, nå når de også kommer til markedet med en Bluetooth-type stereohøyttaler for bruk sammen med smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner. Indio Bluetooth høyttaler er hva de kaller den enheten de nå kommer med, og den ser ut som en forsterker for gitar fra Fender. Den leveres enten sort, med sølv grill eller blond med en brun grill. Den ser ut som en forsterker fra Fender utstyrt som den er med tradisjonelle knotter og vippebryter. Utover det har den en del kontroller som mer er tilpasset en smarttelefon enn en gitar, noe som kommer naturlig med tanke på hvilke oppgaver denne enheten skal ta unna. Den har fire høyttalere ombord, to for hver side fordelt på en basshøyttaler og et diskantelement. Ytelsen er på 60 watt. Den opererer på strøm fra 100-240 volt, så den vil stort sett kunne brukes overalt i denne verden, og der hvor det ikke er strøm vil den kunne spille i opp til tjue timer på den innebygde batteriet. Dette batteriet kan også benyttes til å lade opp en smarttelefon et par ganger om man skulle ha behov for det. Det er også en Duo integrasjon i denne enheten, via en knott som sier det, og da kan man koble opp to stykk Indio for en noe større stereospredning. Bluetooth sies å skulle virke over en distanse på 33 fot, eller rundt ti meter. Det er også en 3.5 millimeter jackinngang for ytterligere inngangssignal. Den har også en Voiceknopp som kan opereres når det kommer inn en samtale over telefonen, og den samtalen kan betjenes via en mikrofon med ekkokansellering som gjør det enkelt å starte og stoppe en samtale via Indio. Den har dessuten også kontroller ombord som gjør det mulig å spole i spillelistene, starte og stoppe avspillinger og forøvrig gjøre det man kan forvente å gjøre fra telefonen, og det uten å ta den ut av lomma.

Et knippe Fender på NAMM 2019.

Utover det hadde Fender en hel del nytt, hvor det meste var varianter over svært så kjente temaer, og godt er jo egentlig det. De vet hva de har, og da har i sannhet vært dyktige på å ta vare på det og bringe det med seg inn i denne tida. De som ønsker å se nyhetene kan finne den på deres sider på Nettet – https://shop.fender.com/en-US/namm/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=01312019-US-Ecomm-NAMMWrapUp&utm_term=fender&src=email05DT013119&utm_content=&sc_src=email_2353676&sc_lid=183451589&sc_uid=QAIyshdkWG&sc_llid=189018&sc_eh=1f373a144c8aef261 – og der kan man i fred og ro finne fram til det man måtte finne av størst interesse for en sjøl.

Legg inn en kommentar