NAMM – Korg, Bourns og Gullfoss

Korg kom ikke tomhendte dette året heller, noe annet ville vært en stor overraskelse kanskje, og helt klart et litt annet signal. De hadde gjort noen oppdateringer til noen av sine kjente produkter dette året. Følgelig kom Krome, Kronos og Kross med en del nytt. Krome kommer med en alvorlig oppgradering av lydene dette året, og med Krome EX vil du få ikke bare de tradisjonelle lydene men også nye programmet og PCM data, inkludert en serie med pianoprogrammer som er spesielt tatt fram for denne versjonen. De mener sjøl at de merkbart har løftet kvaliteten på lydene i denne modellen, og at de også utnytter alt det spesifikasjonene rent faktisk er i stand til å tilby. Utover det kommer årets utgave av Krome EX også med et nytt kabinett for bedre å stå i stil med de nye egenskapene. Hva man så finner interessant er nok noe man mer må ta en tur innom for egen del uansett. På – www.korg.com/us – vil det alltid være en hel del mer informasjon i bygge det på. Ønsker man å ta det hele litt videre finnes det alltid Kronos, og med den holder Korg svært lite tilbake av alt det de kan tilby av mer enn femti års erfaring med å konstruere produkter av dette slaget. Den har ni distinkte syntesemaskiner ombord som blir kombinert med en komplett samling av ulike framførings- og produksjonsverktøy. Den har tilgang til en rekke effekter ombord for videre prosessering av lyder og signaler, og det er dessuten også mulig å gjøre bruk av en flersporsopptaker for både lyd og midi for å bygge opp komplette arrangementer for bruk på scene eller studio. Den kommer dessuten med to joysticker og et bånd for kontroll av lyden pluss et meget godt klaviatur, noe det ville være vanskelig å spare særlig mye på når man først kommer med et flaggskip som dette sjølsagt. Det er ikke så rent lite som er bakt inn i ett enkelt instrument når man snakker om Kronos. Kross 2 er en ny versjon av Kross, og det er en kompakt og rimelig bærbar arbeidsstasjon med et omfattende sett med lyder ombord. Den er dessuten også i stand til å operere på batterier der hvor det måtte være ønskelig. I tillegg til tilgang på mer enn tusen lyder er også PCM minne lagt til. Den har også en Pad sampler som gjør den til en rimelig godt egnet sampler, i tillegg til USB lyd og MIDI interface som gir den en del praktiske fordeler for de som måtte ha behov for noe slikt.

Korg Minilogue

Litt spennende var det da også å oppleve deres nye analoge synth, Minilogue. Korg hadde et ønske om å gjøre tilgjengelig en ny generasjon med analoge synther til en ny generasjon musikere som gjerne trekkes litt i den retningen. Så hva gjør de da, jo de understreker det hele med å fortsette med å gå den analoge veien, men med Minilogue XL har de også lagt til en digital multi-maskin med effekter, en utvidet sequencer og muligheter for micro-stemming av instrumentet. Korg mener sjøl at Minilogue XL er et meget fint tillegg til det den originale Minilogue var i stand til å levere. Vel verdt å sjekke ut er den i alle fall, for de med behov langs de banene.

Korg Voica Modular Synth

Et par nye småenheter kom de også med, produkter som passer veldig godt sammen med mye av det man ser dukke opp på markedet av modulære synther totalt sett. Det har vært et marked under en del år nå, og at det har blitt svært så interessant for mange merker man godt i forbindelse med mye av den nye musikken som dukker opp. Deres synth i dette utvalget er den semi-modulære Voica Synthesizer. Det er en meget kompakt enhet som gir deg åtte moduler og femti patchpunkter. Med denne synthen kan du samtidig som du lærer deg en hel del om det grunnleggende rundt en modulær synth kan du også bruke egenskaper i Voica for å styre en unik og ulik verden av analoge lyder. Ifølge Korg handler Voica om unike lyder, enten det er analog, PCM eller FM så er den i stand til å plassere unike lyder ut til en svært så tilgjengelig plattform. Nå blir denne enheten også supplert med en rytmemaskin som kommer med nok en sonisk karakter, og den kalles ganske enkelt Voica Drum Digital Percussion Synthesizer. Den er basert på en enkel trigger bølgeform, hvor bølger og overdrive blir brukt for å legge til overtoner og forvrengning og så blir det hele brakt til live ved hjelp av en bølgeform resonator. Den har en seks-delt DSP synthmaskin som har blitt designet med en helt annen og fullstendig annen filosofi enn den man gjerne finner i tradisjonelle trommemaskiner, noe som er med på å skape en hel del uventede lyder. Alle disse lydene kan du også spille av ved hjelp av sekvenseren på Voice Synth. Dette er noe som helst klart kan låne en hel del til musikken for svært mange, og koblet opp mye av det man ellers ser på dagens marked for modulære synther så skal man ikke akkurat løpe tom for muligheter med det første.

Korg Pa4X 61.
Korg Gadget

I tillegg til dette har Korg også ute kreative applikasjoner for musikere for både Mac og iOS. De har valgt å kalle det Korg Gadget for Mac, og det er en applikasjon som gir deg tilgang til 30 små synther og et utvalg trommemaskiner – kalt Gadgets av Korg. Alle disse kan du fritt kombinere for å skape alt fra kraftfull elektronisk musikk til rock, og annet som din fantasi måtte se framfor seg når man først setter i gang med slike verktøy. Mac-versjonen kommer dessuten også med en Gadget Plug-In samling, som er en samling med plug-in som støtter VST, AU, AAX og NKS. Tanken er at du kan bruke Mac-versjonen hjemme, mens du kan ta med deg iOS-versjonen når du tar ut på tur. Det du starter på et sted kan du fortsette med et annet sted, og resten er egentlig kun opp til deg sjøl. Korg kommer også med hva de beskriver som en profesjonell arrangør i form av Pa4X Professional Arranger. Den er rettet inn mot komponering, innspilling og kombooppdrag. Den kommer med noe Korg beskriver som EDS-X (Enhanced Definition Synthesis – Expanded). De har også et omfattende samarbeid med Waves Audio og TC Helion for lydprosessering og vokaleffekter. Det, og det faktum at det er massevis av nye lyder og trommesett, sammen med en omfattende tilføring av stiler for å dekke en hel verden av ulike musikkgenrer. Det er med andre ord en del å sjekke ut når det gjelder Korg dette året også.

Et knippe med inntrykk fra avdelingen for modulære synther.

Også dette året var det en egen avdeling for de med interesse av modulære synther, og der var det hele tida en hel del som prøvde ut ulike konfigurasjoner og kombinasjoner hele dagen hver eneste dag mens NAMM foregikk.

Bourns Pro Audio

Bourns Pro Audio er en leverandør av de detaljene man ofte ikke ser men som har stor betydning for resultatet. Bourns leverer komponenter for bruk i profesjonelt lydutstyr så vel som komponenter for bruk i instrumenter som skal tåle en hel del juling på veien, og andre steder, og hvor man forventer at ting skal virke. De har komponenter for inngangene til strømstyring og beskyttelse av kretser. Detaljer om alle de produktene de kan levere finner man en hel del mer om på Nettet – www.bourns.com/proaudio – så sjekk det ut. Når det gjelder inngangene leverer de for applikasjoner som elektriske gitarer og effektpedaler, instrumentforsterkere, lyd- og kringkastingsmiksere, keyboard, digitale trommer og lydprosessorer og lyd- og videoredigeringsutstyr. For styring av strømmen leverer de ulike strømforsyninger, batteribeskyttelse og beskyttelse mot ekstreme bevegelser i strømmen. Når det gjelder beskyttelse av kretser i forbindelse med profesjonell lyd kan de levere løsninger for AC/DC strømkilder, HDMI, USB, FireWire og Ethernet. Det er kort nevnt i alle fall.

Gullfoss fra Soundtheory.

Gullfoss er en applikasjon som er utviklet av og leveres av Soundtheory – www.soundtheory.com – og det er i all enkelhet hva de sjøl gjerne beskriver som en intelligent og automatisk equalizer. Den benytter seg av en egenutviklet databasert lydanalyserende teknologi for å single ut og løse problemer i frekvensbalansen i signalet ditt. Gullfoss leser signalet i sanntid og beregner umiddelbart hvilke tiltak som må gjøres for at resultatet skal bli tilfredsstillende. Påstanden er at Gullfoss kommer opp med løsninger på problemer som ellers ville være umulig å løse eller som i det minste ville kreve en hel del tid og ikke minst erfaring for å løse. Med Gullfoss er Soundtheory i stand til å levere et stykke verktøy som er veldig enkelt å ta i bruk for de aller fleste, fra amatører til profesjonelle masteringteknikere. Gullfoss har et meget enkelt og likefram brukermiljø hvor man enkelt kan stille inn de parameterne man som kan benyttes for å gi bedre klarhet, detalj, romfølelse og balanse i miksen. Den interne lyttemodellen tillater Gullfoss å gjøre objektive beslutninger om den lydkilden den forsynes med.  De mener at resultatet gjerne blir en miks som, prosessert med Gullfoss, generelt vil resultere langt med konsistent mellom ulike lyttesituasjoner. Om det er noe for din del kan du enklest finne ut ved å laste ned en prøveversjon av Gullfoss som du så kan prøve ut i løpet av en tidsbegrenset periode for å se om det har noe for seg. Det kan jo være tilfeller hvor noe må ut raskt at det kan forsvares, for det å gjøre en virkelig god master krever både tid og en hel del erfaring som sagt.

Legg inn en kommentar