NAMM – Khan Audio, IK Multimedia og Mara Machines

Obeid Khan er muligens et navn ikke så veldig mange har hørt om, mange har i alle fall hørt en del av de produktene han har vært involvert med og i. Nå er han ute med en ny serie produkter under sitt eget navn – www.khanaudio.com – ting som er vel verdt å sette en hake ved for de fleste, om det er kvaliteter man er på jakt etter. Obeid er en som gjennom en årrekke har vært i stand til å produsere en god del virkelig gode ideer, ideer som har blitt produkter som svært mange har satt stor pris på. Det er nok mange som også vil vite å sette pris på det han nå har kommet opp med.

Obeid Khan med Pak og 2 Pak

Khan Pak Amp er en meget kompakt forsterkertopp, den måler 22,89 x 17,78 x 6,35 cm, og det er en fullverdig rørforsterker tvers igjennom. Den kommer i to versjoner, Pak og 2 Pak, hvor den første er en enkanalsvariant mens den andre kommer med to kanaler. Felles for begge er tre tonekontroller for bass, mellomtone og diskant. 2 Pak har også brytere for presence, mellomtone og bright, og den har dessuten en bryter for kanalskifte. Pak er noe enklere da den kun har tonekontrollene og et par brytere for pluss/minus på hver side av disse for henholdsvis bright og mellomtone. De har begge inngang for en fotpedal for svitsjing av boost og kanalkontroll. Forsterkerne kommer også en med effektsløyfe på baksida. De kan svitsjes mellom 10 og 18 watt utgangseffekt. 2 Pak er dessuten også utstyrt med konsentriske potter for gain og volum for å spare så mye plass som mulig. Rør kan du kanskje si, for hvordan får man plass til slik i en enhet som er så kompakt som denne, og som kan bringes med på enhver spillejobb – og det med en totalvekt på bare litt over tre kilo? Jo, og her kommer en side ved Obeid fram nok en gang, han fikk en ide i forbindelse med en DI-boks han designet. Der hadde han tatt i bruk et rør som både var enkelt å få tak i og som samtidig ikke bygde mer plass enn vanlige forforsterkerrør strengt tatt. Røret fant han i en gammel LA-2A limiter, 6AQ5 er betegnelsen, og det han fant var at dette røret var i stand til å gi en del effekt ut. Nok til at han fant det interessant å bygge noe rundt et par slike, sammen med de vanlige forforsterkerørene (tre 12AX7), og på det viset ble Pak og 2 Pak skapt. Designen til forsterkertoppen hentet han fra radioen i sin gamle Pontiac GTO, og med det var ringen sluttet. Pak koster 899 US dollar mens 2 Pak går for 1.199 US dollar. Det er når man kobler den til et kabinett at ting virkelig begynner å skje, og det er ikke så rent lite overraskende å oppleve hvor mye denne lille toppen i realiteten skyver av lyd. Den kan utmerket godt benyttes på scener så vel som i studioer.

Obeid Khan med Pak og 2 Pak

Pak og 2 Pak er et sideprosjekt for Obeid Khan, som i sin vanlige hverdag er opptatt med å jobbe med designer for Magnatone i St. Louis i Missouri i USA. Det er en forbindelse som går langt tilbake i tid for hans del, for hans karriere startet hos St. Louis Music som var eid av faren til Ted Kornblum som i dag er eier av Magnatone. Obeid startet hos St. Louis Music i 1991 og jobbet for det firmaet fram til 2007. Der var han ikke minst sentral når det gjaldt utviklingen av Crate forsterkerne, en serie med forsterkere som overrasket svært mange når de dukket opp på markedet. Han hadde blitt tildelt svært begrensede ressurser hos St. Louis Music for å utvikle disse, og det han var i stand til å få til ut av de forutsetningene ga ikke minst St. Louis Music en hel del tilbake. Han var også med på en god del designarbeid i forbindelse med Ampeg, som var et annet merke som lå under og var eid av St. Louis Music. Crate Vintage Club serien ble i sin tid designet av Obeid Khan, og den var i produksjon fram til 1999 når den ble erstattet med V serien. Han designet også Ampeg Jet og Reverbrocket og var også med på å gjenskape B-15 Portaflex, den siste i samarbeid med Jess Oliver. Et par andre produkter han også designet under den tida var Ampegs SVTDI og SVTMP, henholdsvis en DI-boks og en miikrofonforforsterker. V serien var forsterkere som ikke minst fikk en hel del ekstra drahjelp når folk som Billy Gibbons og Joe Walsh ble oppmerksomme på dem. Obeid fortsatte med å designe en rekke produkter også for lydteknikere, som 2242 som var en mikrofonforforsterker, som var en ren klasse A design, og også K-EQ1 som var en dobbel mono equalizer som hentet sine høye og lave bånd fra den klassiske Pultec EQP-1 så vel som en mellomtoneseksjon hentet fra MEQ-5 og en HPF (High Pass Filter) seksjon. Han var også sjefsdesigner hos Reason Amplifier Company, som også lanserte noen rørbaserte forsterkere, og det var der han første gang tok i bruk 6AQ5 røret. Det skjedde gjennom en liten åtte watt forsterker med betegnelsen Bambino, som også fikk en meget positiv mottakelse. Og nå, som sagt, med sin egen serie med forsterkere gjennom firmaet Khan Audio – Pak og 2 Pak. Strengt tatt var ikke Khan Audio listet som utstiller, men Obeid hadde fått en liten posisjon på standen til Magnatone, og det var noe som helt klart var godkjent og oppmuntret av hans sjef i det firmaet, Ted Kornblum. Og når det gjaldt Magnatone var Ted helt klart svært så fornøyd med den posisjonen og de produktene som hans firma nå representerte. Han har all grunn til det.

IK Multimedia kom også til dette NAMM med en del nyheter i bagasjen. Igjen var det hele rettet inn mot innspilling, med vekt på personlig og hjemmebasert utstyr. Alt sammen utstyr som er med på å gjøre hverdagen både enklere, og svært mange tilfeller, også en god del mer morsomt for den enkelte. I hvor stor grad de nye produktene vil bli en suksess gjenstår å se, men det blir i alle fall nevnt og så får den enkelte sjekke det ut for egen del som best de bare kan.

IK Multimedia iLoud MTM

De kom med en ny versjon av sin iLoud studio monitor, og nå med betegnelsen MTM. Den bygger litt mer enn den første modellen, og gir både mer effekt ut og noe mer kontroll over resultatet i enden. Mellomtonen blir ivaretatt av to høyttalere som står på hver side av diskantenheten, hvor designen er med på å redusere tilslaget av gjenklang fra gulv og tak, og den leverer et smått imponerende resultat på korte lytteavstander. Det er jo nettopp der den er ment å skulle bli brukt også, hvor brukeren sitter godt plasser tett opp mot høyttalerne sammen med resten av det utstyret man gjerne benytter seg av når man driver med personlige innspillinger. I tillegg kan iLoud MTM også tilby selvkalibrering ved hjelp av deres ARC system, komplett med en egen mikrofon. Det gjør det enkelt å tilpasse høyttalerne optimalt til enhver situasjon. Den har en frekvensrespons på fra 40 Hz til 24 kHz og det hele blir matet av en hundre watt forsterker i hver høyttaler. Inkluderer også et stativ som både isolerer og gjør det mulig å stille høyttaleren i vinkler fra 0 til 20 grader. En del dyrere enn den første modellen blir den helt klart, men fortsatt må den betraktes som et rimelig alternativ.

IK Multimedia AXE I/O
IK Multimedia AXE I/O baksida

For gitarister kommer IK Multimedia med AXE I/O som er et lydinterface med omfattende muligheter for forming av gitartonen. Som lydkort gir den deg to innganger og fem utganger via USB. Det hele med en oppløsning på opp til 24 bit ved 192 kHz. Den har en inngangskrets med en treveis topologi som går fra transparent til røraktig ved hjelp av IK Multimedias egenutviklede Z-Tone krets for impedansmatching. Via en egen Amputgang gjør den reamping med reelt utstyr til en meget enkel oppgave, og ved hjelp av en forhåndsinnstilt kontroll er det enkelt å styre virtuelle forsterkere. Dette er nok en enhet som også vil finne en hel del brukere.

IK Multimedia iRig Micro Amp

De fant også plass for å presentere noe de hadde gitt betegnelsen iRig Micro Amp, og det er akkurat hva det er. En liten boks med en forsterker på femten watt, drevet av batterier om man skulle ønske det og med tre analoge kanaler for ren lyd, drive og solo. Den har også en AUX-inngang for de tilfellene hvor man ønsker å inkludere en ekstern kilde når man skal i gang med musiseringen. Den har også utgang for både hodetelefon og ekstra kabinett. Den kan enkelt kobles opp mot en iPhone, iPad eller Mac/PC, hvor den vil fungere opp mot alle dine favorittapper. Ved kjøp av iRig Micro Amp vil man også med en gang låse opp tilgangen til ti virtuelle forsterkere og 26 ulike pedaler i Amplitube CS.

IK Multimedia iKlip ved siden av iRig Micro Amp

En ny versjon av deres iKlip ble også lansert, denne gangen i versjon 3. denne versjonen er i stand til å holde på plass et nettbrett i størrelser fra 7 tommer hele veien opp til 12,9 tommer, med eller uten etui, på et vanlig mikrofonstativ. Den kan monteres på fronten, siden eller på bommen, og det raskere enn tidligere på grunn av en nyutviklet mekanisme. Denne versjonen har i tillegg også en stativadapter og mikrofonholdermontering, noe som med en gang gir en opp til fem ulike monteringsvalg. Den er framstilt i termoplast med litt mer holdbare gummigrep. Visningsvinkelen kan justeres i 360 grader.

IK Multimedia SampleTank 4

En ny versjon av SampleTank er også ute nå. Der er det snakk om versjon 4, og utvalget lyder er rimelig omfattende for de som er på jakt etter slikt. Den kommer i tre ulike utgaver. Den enkleste er SE, og den kommer med over to tusen ulike lyder, noe som representerer mer enn 30 GB med lyd. Det er mer enn 25 GB med helt nye lyder. SampleTank 4 er det de gjerne beskriver som «the real deal», og den har mer enn 100 GB med sampler hvor mer en 70 GB av dette er nye lyder sier IK Multimedia, og totalt mer enn 6.000 lyder. SampleTank 4 MAX er den mest omfattende pakken med sine mer enn 250 GB med lyder, hvor mer enn 200 GB skal være helt nye lyder. Det er snakk om en total på mer enn 8.000 lyder totalt. Og vil man vite mer kan man alltid ta turen innom www.ikmultimedia.com hvor all informasjon ligger, og hvor man mest sannsynlig kan finne ut hvor man kan få tak i alt dette. For de som er opptatt av analog lyd er historien på ingen måte over.

Mara Machines MCI JH-110 1/4 tom to-spor

Mara Machines har virkelig sørget for det, og at det var mange som var nysgjerrige på hva det var de kunne levere var det ikke vanskelig å oppleve når man kom forbi standen deres nede i den nordre hallen. De har spesialisert seg på MCI maskiner, som de kjøper opp og restaurerer optimalt før de tilbyr disse til markedet igjen. Kunder har de helt klart nok av. Siden de kjøper opp maskiner og setter disse i stand behøver man ikke tenke på det. Det de selger deg er maskiner som er minst like solide som en ny modell ville være i sin tid. Alt kommer til en pris sjølsagt, men helt avskrekkende er det ikke, spesielt ikke med tanke på de kvalitetene som disse maskinene er i stand til å levere. MCI JH-110 modellen er de i stand til å levere i to ulike to-spor utgaver og en fire-spor. De to siste leveres for halvtommer bånd. Prisene løper fra 5.000 US dollar og opp til 7.500 US dollar. MCI JH-24 leveres for enten entommer eller totommer bånd, fra åtte spor hele veien opp til 24 spor. Prisene på den modellen løper fra 8.000 og opp til 16.000 US dollar. De som måtte være interessert vil finne mer via www.maramachines.com helt klart. De som måtte lure på situasjonen når det gjelder bånd kan ta det svært så rolig siden det gis en kilde for dette både i USA og i Europa. Som sagt tilbyr de fullstendig restaurerte maskiner, hvor alle detaljer er gått over på et meget overbevisende vis. De lover dessuten livstids teknisk support og en garanti på deler i seks måneder og nitti dager på arbeid.

Legg inn en kommentar