
Og jeg fortsetter turen gjennom det siste NAMM showet, og noen av de produktene og folkene som dukket opp på den plassen. Noen blir det jo med tanke på drøye to tusen utstillere og mer enn 115.000 besøkende. Noen utstillere fra Norden er det her også, og Ehrlund fra Sverige har vært med på dette i noen år nå. Mikrofoner, og etter hvert også noen forforsterkere er hva de representerer. Mikrofonene kjennes enklest igjen gjennom sine trekantede membraner. Ehrlund mener at deres membran er langt raskere til å fange lyd mer nøyaktig enn mange av deres konkurrenter på markedet. Akkurat det er noe enhver må finne ut av for egen del, og sjølsagt helt ut avhengig av hva slags utfordringer man er i stand til å gi den enkelte mikrofon. Spesielt trommeslagere har i følge Ehrlund lagt sin elsk på deres mikrofoner, og da snakker man med en gang om situasjoner hvor transienter gjerne er en sentral faktor å få formidlet. De har dessuten lagt stor vekt på å utvikle elektronikk til alle sine mikrofoner som stemmer både når det gjelder fase i linearitet. Så har da også disse mikrofonene en linear frekvensgang som løper fra 7 Hz hele veien opp til 87.000 Hz, noe som gjør at de er i stand til å fange det meste av lyd som blir stilt dem å fange (som vi kan høre i alle fall). Felles for alle disse mikrofonene er også at de har en ekstremt liten egenstøy, en egenstøy som aldri er over 9 dBA i følge Ehrlund. Det gir som resultat en ganske god dynamikk i disse mikrofonene også.

Som sagt er Ehrlund et svensk produkt, og hver eneste mikrofon blir designet, produsert og satt sammen for hånd i Siljansnäs. For de som måtte ha interesse av disse produktene så finner man dem på følgende adresse – www.ehrlund.se – hvor man vil finne en god del ytterligere informasjon om alle deres produkter. Komponentene som benyttes er de beste de kan finne for hver enkelt oppgave, og alle membraner, all elektronikk og innpakning er spesialframstilt for deres produkter, noe som gjør at det blir langt enklere for deres ingeniører å overse produksjonen fra start til endelig produkt. Det hele blir produsert av herdet rustfritt stål og flyindustri aluminium. Det hele bærer preg av moderne tanker, men hvor det hele også helt klart låner et og annet element ut fra en etablert historie. En ting er at alle mikrofonene er håndbygde, noe ganske annet at hver enkelt må gjennom en rutine av tester for å sjekke alle sider ved produktet før det sendes ut på markedet. De mener at det hele er såpass presist i enden at man som kunde aldri behøver å uro seg over det å kjøpe et matchet par noensinne, så langt er de villige til å garantere hver enkelt modell. Nå sier ikke Ehrlund så mye om karakteristikker for hver enkelt mikrofon, men det de sier er at hver eneste mikrofon fra deres side har et pickup område so dekker alt fra 45 til 60 grader. De fastholder også at deres mikrofoner også vil fange opp lyd utenfor disse rekkeviddene og det uten at de verken er frekvens eller faseforvrengt. De mener også at du med en Ehrlund ikke vil trenge til å bruke verken en de-esser eller forhåndsinnstilt EQ for å skjære visse frekvenser, som normalt vil påvirke lyden i miksen og degradere den. De påpeker at deres mikrofoner er beregnet for å brukes med fullstendig flat EQ, og at det er da de yter sitt beste. Alt det er ting man utmerket godt vil merke den dagen man tar mikrofoner i bruk, og at Ehrlund produserer en del interessante produkter er det ingen tvil om.


De har seks mikrofoner i sin produktrekke nå. EHR-M og EHR-T ser mer ut som en vanlig stormembranmikrofon. Forskjellen mellom disse to modellene er at M er deres mest populære i fleksible mikrofon for bruk i studio, mens T er en modell med doble membraner og to separate utgangskanaler, noe som gjør det mulig å justere karakteristikken til den mikrofonen fra mikseren. De vil begge håndtere et inngangssignal på opp til 122 dB, og de har begge en egenstøy på 7 dBA.EHR-M1, EHR-D og EHR-E er mikrofoner med et langt mer kompakt design, og som med det virkelig egner seg godt for bruk sammen med trommer og perkusjon siden de omtrent aldri vil være i veien. EHR-M1 er i realiteten en forminsket versjon av M modellen, og har den samme inngangsfølsomheten på 122 dB med en egenstøy på 7 dBA. D modellen er deres mest hårdføre modell, og noe mer kompakt enn M1. Den har en SPL grense på 137 dB med en egenstøy på 9 dBA. Den er spesielt designet for å blokkere ut lyd fra sidene og bak. Den er utviklet i samarbeid med trommeslagere for å finne fram til en design som de kunne sette pris på hele veien, både når det gjaldt formfaktor så vel som lydkvaliteten. E modellen her en mikrofon med et meget bredt område for innhenting av lyd, og er spesielt tatt fram for bruk med trommer, perkusjon og blåsere. Den tåler et inngangssignal på opp til 136 dB, og han en egenstøy på 9 dBA. EHR-H er en håndholdt modell som er spesielt utviklet for vokalister og livesettinger. Den tåler en SPL på opp til 136 dB og har en egenstøy på 9 dBA.
De har også et produkt kalt EAP, som står for Ehrlund Acoustic Pickup. EAP består av en pickup og en forforsterker. Den siste kan være en modell forsynt av at 9-volts batteri mens den andre forsynes av 48 volt Phantom. Alle disse produktene kan kjøpes hver for seg om det skulle være ønskelig.


Utover dette hadde Ehrlund også med seg en prototype på en regulær forforsterker for mikrofoner til dette NAMM. Det er et produkt som de sjøl har stor tro på, og som de forventer å ha klare for markedet i enden av våren 2019, med andre ord ikke så veldig langt unna. Alt rundt priser og andre detaljer må tas med Ehrlund, og jeg vil anta at de har både stor lyst til å svare på det og også dra inn et og annet salg sjølsagt.

Zoom hadde også gjort noen justeringer på noen av sine produkter for 2019. De har nå et meget interessant produkt for de som er på jakt etter en opptaksenhet for VR lyd. Det betyr ganske enkelt at de har gjort en enhet som er klar for opptak av lyd i 360 grader. Det er flere bruksområder for slikt i dagens verden. Du kan få Ambisonics lyd for VR, og det beste er at dette kan komme rett ut fra opptaksenheten i 24 bit 96 kHz lyd. Du kan eksportere direkte Ambisonics B-format filer uten bruk av en datamaskin. H3-VR, som er navnet denne enheten har fått kan også spille inn Binaural #D stereo, da som binaural stereo filer opp til 24 bit 48 kHz. Den spiller naturlig nok også inn standard stereo for filer som først og fremst skal spilles av via høyttalere og ikke hodetelefoner. H3-VR kan også ta opp 5.1 Surround for video, og alt det foregår ved hjelp av den gratis tilgjengelige applikasjonen som kan lastes ned hos Zoom – www.zoom.co.jp – og hvor man kan få konvertert Ambisonics lyd til 5.1 som blir forhåndsoppsatt for de enkelte høyttalerne og blir eksportert til den video eller lydapplikasjonen du til enhver tid benytter deg av. Du vil også være i stand til å strømme 360 graders lyd slik at dine fans kan ha glede av den beste plassen i rommet når du gir en forestilling. En tillagt egenskap er en 6-akset bevegelsessensor som med en gang gir beskjed tilbake om hvordan H3-VR er stilt opp, enten det er rett opp og ned, opp ned eller til en av sidene. Den kan dessuten også utstyres med et Bluetooth-adapter for de som skulle trenge til det. Har du en iPhone kan du i tillegg nyte fordelen av det å kunne styre H3-VR på avstand. H3 Control App gir deg tilgang til transportkontrollene, nivåjusteringer og metadatanotater fra din iOS enhet.


Zoom har også oppgradert sin lille håndholdte opptaksenhet, nå heter den H1n, og den gir opptak ved 24 bit ved 44,1, 48 eller 96 kHz som WAV filer, samt et utvalg ulike MP3 valg også. Noe av det viktige med denne versjonen er økt batterikapasitet. Den vil nå kunne operere i ti timer for hvert batteribytte. Du kan også kjøre et uendelig antall overspillinger på H1n. Det er også mulig å senke hastigheten på opptakene ved avspilling, uten å endre tonehøyden, noe som kan gjøre transskripsjoner og avskriving av intervjuer langt mer effektivt. Med H1n er det også mulig å laste ned en inkludert versjon av Cubase LE og WaveLab LE, noe som gjør det mulig å komme i gang umiddelbart. H2n og H4n er de siste inkarnasjonene av de to enhetene. H5 er en ny enhet som er klargjort for det utskiftbare mikrofonsystemet til Zoom, og hvor du via fem ulike kapsler kan ta på deg omtrent alt av lydoppdrag i felten. Den er ypperlig egnet for bruk sammen med kameraer, og H5 kan faktisk også benyttes som et lydkort i de tilfellene man skulle trenge til en slik funksjon. De samme applikasjonene fra Steinberg som over kan også lastes ned til H5. Zoom har også to mikrofoner tatt fram spesielt for iOS enheter med Lightning-kontakt. Begge har i tillegg forlengede kontakter slik at det er mulig å beholde iPhone, iPod eller iPad i et deksel, og skulle man gå direkte kommer disse mikrofonene med et mellomlegg slik at de passer rett på enhetene. iQ6 er en X-Y stereomikrofon, mens iQ7 er en MS-stereomikrofon. Zoom har også en del videobaserte opptaksenheter, som i tillegg til utmerket lyd også gir video. Et par som kan være litt interessante, er Q2n-4K og Q2n, hvor de har omtrent den samme formen begge to, men hvor den første kan gi video opp til 4K. De har begge en innebygd X-Y mikrofonløsning, og det er fullt ut mulig å spille inn lyd uten video i de tilfellene hvor det er interessant og ønskelig (det er ikke alle som ønsker video av seg sjøl). Q4n og Q8 er et par andre videoenheter med en litt annen formfaktor. De gjør begge opptak opp til HD, og forskjellen mellom disse er at Q8 også er i stand til å gjøre nytte av de utskiftbare mikrofonene som også H5 og H6 benytter seg av. Detaljer om alt dette finner dere på sidene til Zoom, eller på spørsmål til den norske distributøren – www.benum.no – i det tilfellet noe av dette er interessant, og det er vanskelig å se at det ikke skulle være det på et eller annet vis for svært mange.