Sister Rosetta Tharpe – Gibson 1961 Les Paul SG Custom

Gibson Sister Rosetta Tharpe – Epiphone til ventra og Gibson til høyre

En annen Gibson velger å sette pris på er en artist som satt et solid merke etter seg i sin tid, og som kanskje ikke er like godt kjent av alle. Det er snakk om Sister Rosetta Tharpe, og en modell fra Gibson som hun gjerne ble assosiert med – nemlig en Gibson SG Custom. Hennes modell ble kjøpt av henne i 1961, på det tidspunktet da den modellen dukket opp – da Gibson lot den overta for Les Paul når salget av den modellen begynte å falle ved inngangen på sekstitallet. Les Paul Standard og Les Paul Custom dukket opp igjen helt på tampen av sekstitallet igjen, ikke minst takket være bruken blant toneangivende (bokstavelig talt) gitarister i USA og England – Eric Clapton, Peter Green og Mike Bloomfield for å nevne noen. Nå handler det om Sister Rosetta Tharpe, noe som er en helt annen historie.

Videopresentasjon av Sister Rosetta Tharpe

En del har nok allerede sett videoen som ble tatt opp på Whalley jernbanestasjon i Manchester, England, 7. mai 1964. Blant publikummet fant man mange av de som nettopp i den tida var i ferd med å etablere seg som artister for egen del også. Med på den seansen var også Muddy Waters. For de som var til stede var dette noe som brant seg solid inn i minnet, og man får et visst inntrykk av det når man ser klippet i dag også. Sister Rosetta Tharpe hadde en tilstedeværelse som det var svært vanskelig om ikke umulig å ikke bli truffet av. Hun var en av de tidlige utøverne av en musikkform som langt på vei har blitt en del av vårt felles DNA nå, men utgangspunktet hennes var på ingen måte de enkleste – som både svart og på toppen av det kvinne i en industri som har vært dominert av menn tvers igjennom i alle år.

Sister Rosetta Tharpe 1961 Les Paul Gibson SG Custom

Sister Rosetta Tharpe kom fra Cotton Plant i Arkansas i USA, og hennes første valg var gospelmusikken, noe som ikke minst kom til uttrykk gjennom sangen hennes. Hun kom med en selvsikkerhet som, sammen med gitarspillet hennes, sørget for at ingen som opplevde henne glemte det. Det var en sjelden kraft i det hun formidlet. En må huske på at hun kom opp i en tid da kvinner, og spesielt fargede kvinner, ikke hadde noe å si i det hele tatt. Det var i tillegg en tid hvor ingen kvinne vågde å spille gitar på fronten av en scene, og langt mindre gjennomføre det som en ren soloartist. Ingen, unntatt Sister Rosetta Tharpe.

Sister Rosetta Tharpe 1961 Les Paul Gibson SG Custom

Sister Rosetta Tharpe er en artist som sjelden dukker opp når man snakker om de som virkelig la fundamentet for rock ‘n’ roll, hvem som var opprinnelsen. Man tenker først og fremst på de mennene som dukket opp i den tida, men når man ser etter så ser man at det overhodet ikke var snakk om en mann i det hele tatt – det var snakk om SRT. Hun var en av de første kvinnene til å starte sitt eget band. Sister Rosetta Tharpe er kjent for å blande tradisjonelle stilarter med rock ‘n’ roll, og det før noen av de andre dukket opp, som Chuck Berry, Muddy Waters og Elvis. Har var det en gospeltrent naturkraft som brøt barrierer, stereotyper og normer med en forbløffende jevnhet. Sister Rosetta Tharpe har, og hun fortsetter å influere mengder av musikkikoner og er sjøl en grunnleggende oppskrift og definisjon på en person som var i stand til å bryte ned alle på forhånd installerte ideer om hva og hvem noen måtte være. Hun kom med en ubøyelig vilje og personlig kraft som traff alt som landet framfor henne med en kraft man ikke kunne unngå å bli påvirket av.

Annonse Gibson

Hun var en av de første anerkjente artistene som plukket opp og begynte å spille på den ikoniske 1961 Les Paul Gibson SG Custom. Dette var det første året denne modellen kom ut, da den erstattet Gibsons Les Paul Custom. Salget av den modellen hadde begynt å falle, og i et forsøk på å møte det valgte Gibson å fornye modellen.

Sister Rosetta Tharpe pin-sett

Den modellen, eller de modellene for å være presis, som er sluppet nå kommer både som Gibson – https://www.gibson.com/en-US/Guitar/CUSF52344/60th-Anniversary-1961-Les-Paul-SG-Custom-With-Sideways-Vibrola/Polaris-White – og også som Epiphone – https://www.epiphone.com/en-US/Electric-Guitar/EPIE517/Aged-Classic-White. Det gir en opsjon til de som har litt ulike midler å legge inn i et slikt kjøp. Felles for dem begge to er at de representerer i begge tilfeller helt utmerkede gitarer, og om det er musikk man er ute etter å skape er de begge like gode på akkurat det. Priser og levering kan din musikkhandler informere deg om. Utover det kommer disse modellene med alle de kjennemerkene som denne modellen hadde når den dukket opp, utstyrt som en tradisjonell SG Custom, komplett med en sideveis vibrato på Gibson-modellen. Epiphone-varianten er noe enklere utstyr, så den kommer uten. Den har også gripbrett av palisander og med innlegg som er hentet fra en standard. Det er en prisforskjell på omtrent ti ganger mellom disse to modellene.

Tour jakke

Gibson har i denne forbindelse valgt å produsere en hel del tilleggsmateriale, eller merch om man vil, i noe som nærmest ser ut som et solid forsøk på å gi Sister Rosetta Tharpe den kreditten hun helt klart fortjener. Det er vimpler, emaljepin, t-skjorter, jakker og annen tekstil for de som gjerne vil markere tilslutning.

Legg inn en kommentar