C.F. Martin & Co – David Gilmour 6 & 12

David Gilmour med sin signatur tolvstrenger

En tur innom C.F. Martin & Co denne dagen også, det er jo søndag og sola skinner fortsatt – så lenge det varer. Denne gangen er det snakk om en av deres nye signaturmodeller, gjort i samarbeid med David Gilmour fra ikke ukjente Pink Floyd. Modellen henter inspirasjon fra den modellen han sjøl kjøpte helt i starten av sin karriere på starten av syttitallet. Han snublet borti en musiker som hadde plassert seg sjøl utenfor Manny’s Music i New York City, på 48. gate i sin tid (alt det er borte nå, og Manny’s ble kjøpt opp av Sam Ash i enden). Den gitaren han kjøpte var en D-35, og det ble den gitaren han gikk til i forbindelse med innspillinger med Pink Floyd og også hans eget soloarbeid gjennom mer enn fire tiår. Denne, etter hvert så kjente, D-35 ble solgt gjennom en auksjon hos Christie’s Auction House for den nette sum av 1,2 millioner dollar, som del av The David Gilmour Guitar Collection. Det var en auksjon som besto av mer enn 120 gitarer, og som i enden brakte inn 21 millioner dollar totalt – hele beløpet gikk til ClientEarth, en organisasjon som er opptatt med å bekjempe klimaendringer.

C.F. Martin & Co David Gilmour 6-strenger
C.F. Martin & Co David Gilmour 6-strenger

Når auksjonen var gjennomført og gitarene var solgt så tok en av partnerne til C.F. Martin & Co kontakt med David Gilmour, og han ble enig med dem om å jobbe sammen med et team for å utvikle to signaturmodeller med hans navn på, en seks- og en tolvstrenger. På lik linje med musikken hans er disse gitarene unike og ment for å skape inspirasjon hos de som tar dem i bruk. C.F. Martin & Co vil produsere 250 stykker av disse gitarene, hvor det antallet splittes mellom de ulike modellene fram til totalen er nådd. En del av salget i forbindelse med disse modellene vil dessuten gå til David Gilmour Charitable Foundation.

C.F. Martin & Co David Gilmour 12-strenger
C.F. Martin & Co David Gilmour 12-strenger

Martin er stolte av å kunne tilby D-35 David Gilmour Custom Signature Edition. Denne gitaren peker helt klart tilbake til Davids egen, og høyt verdsatte, D-35, hans hovedinstrument for innspilling og skriving gjennom mer enn førti år, men det er også et instrument for han i dag. David Gilmour Signature modellen er den første D-35 noensinne som kommer med hals, sider og rygg utført av synketømmer, i dette tilfellet mahogni, som ble valgt av David for sin varme, rike tone og utsøkte årringer (opprinnelig var det Rosewood som ble benyttet til D-35). De la til et lokk av Adirondackgran utført ved hjelp av Martins Vintage Tone System, noe som er med på å sette tonen i denne gitaren fra starten av, og det hele blir matchet antikkhvite lister og en vintage høyglans finish. Den er dessuten utstyrt med Waverly Relic stemme skruer av nikkel. En hel unik fasong på halsen og mønsteret i gripbrettet ble gjort etter Davids spesifikasjoner, mens baksida av hodet bærer en markering som forteller hvilken gitar dette er. Det gir gitaren en viss posisjon blant samlere med en gang.

C.F. Martin & Co David Gilmour 12-strenger

I mer enn førti år var Davids D12-35 tolvstrengsgitar en del av hans palett både når han spilte inn og når han skrev nye sanger. Denne modellen ble også med på auksjonen i 2019, og Martin var veldig tilfredse med å kunne jobbe sammen med David for å skape en tolvstrenger for hans musikk i dag. Også denne modellen kommer med hals, sider og rygg av mahogni synketømmer, med de samme kriteriene bak valget som i overstående modellen. Disse to modellene deler de fleste egenskaper i egenskap av å bli en del av en presist gjennomført serie med instrumenter skapt helt ut i David Gilmours ånd. Granlokker på denne er av Carpathian, og den er en viktig del av den tolvstrengstonen som formidles av denne modellen. Samme type lister og finish på denne modellen. Som sagt vil disse modellene kun bli framstilt i et antall av 250 stykker totalt, fordel mellom seks- og tolvstrengere. Det som skiller denne tolvstrengeren fra Martins originale er at halsen treffer kroppen ved fjortende band, ikke tolvte, og at hodet er massivt og uten spalter for mekanikken. Prismessig havner begge disse modellene omtrent der en forventer at en god håndbygd akustisk gitar i dag vil ligge. Gjennom dette partnerskapet er Martin stolte av å være med på å støtte opp om David Gilmour Charitable Foundation.

Én kommentar

Legg inn en kommentar