Stille scene

Stille scene er noe som har blitt mer og mer aktuelt for stadig flere artister i dag. Velger man å gå den veien så vil man med en gang komme et godt stykke mot det å kunne levere et langt mer kontrollert lydbilde ut til publikum. Det man får tilbake er en tilnærmet studiotilværelse på scenen. For noen er det noe av det som frister minst, for det kan enkelt skape en form for vakuum eller distanse til publikum som også kan være med på å skape helt andre problemer. Det finnes de som også adresserer det som en del av det utstyret som blir levert. Man kan også sette opp en del mikrofoner i lokalet for å fange det miljøet som gis og så mate det tilbake via i-øret monitorene til de som befolker scenen til enhver tid. Det finnes i dag så mye tilgjengelig på markedet som gjør det mulig å komme igang med stille scene uten at det vil koste en arm og et bein, eller det hvite ut av øya, som vi gjerne sier her i Norge. I disse Covid-19 tider kan man utmerket godt gjøre dette til en gylden anledning til å gjøre noen egne tilpasninger, enten ved å bruke en scene eller et studio eller om man skulle sette seg ned hjemme for å formidle noe derfra og rett ut til et større publikum – i teorien har man hele verden framfor seg. Det er mer det at de fleste nok ikke vil vite om det, og på toppen av det hele er konkurransen svært så heftig når det gjelder å få oppmerksomhet på Nettet uansett.

Headrush – på hodet

Det som har gjort så mye av dette uendelig mye enklere i dag er ikke minst framveksten av ulike produkter for modellering av lyden som kommer ut av gitaren din, eller bass og alt mulig annet også egentlig, for dette er enheter som strengt tatt ikke skiller på noe av det – så lenge du er i stand til å sette den opp på et slikt vis at resultatet har hensikt. Fractal Audio Systems – https://www.fractalaudio.com/iii/ – er en av disse som lenge har levert produkter som gjør det mulig å adressere omtrent alt ved hjelp av den datakraften den kommer med. En annen er Kemper – https://www.kemper-amps.com/ – som med sin Profiler forsynt svært mange med en løsning som helt klart har fungert for dem. Antallet aktører forøvrig er omfattende, og det hele avgjøres mer av hvor langt man ønsker å strekke ting for egen del. Headrush – https://www.headrushfx.com/ – har noen produkter vel verdt å ta en nærmere titt på.  Det samme gjelder for Line 6 – https://line6.com/ – og IK Multimedia – https://www.ikmultimedia.com/ – for å ha nevnt noen. De som ønsker å gå en litt mer tradisjonell vei kan utmerket godt ta i bruk ting som Rivera – http://www.rivera.com/ – Venus Recording, som kun trekker ut signalet fra gitaren din, eventuelt med effekter plassert foran forsterkeren eller via effektsløyfa, deretter velger man om man ønsker å kjøre rett ut til en mikser komplett med høyttalersimulering, eller om man også vil ha noe last til en ekstern høyttaler (det siste kan være et utmerket utgangspunkt når man øver). Poenget med dette er at det i dagens marked finnes en hel del produkter som kan gjøre din tilstedeværelse på en scene til en meget behagelig dag på jobben, og det uten at det genereres lyd på scenen.

Phil Jones Bass

For bass gis det en god del alternativer som vil være med på å ivareta et best mulig signal til mikseren. Et par av disse alternativene er dessuten så små og kompakte at det lett kan danne grunnlag for en vane i etterkant. Fra Ashdown i England – https://ashdownmusic.com/ – kan man sjekke ut deres Tone Pocket. Den er meget kompakt av format som sagt. Den vil passe en i normal lomme, og helt klart i en gig bag. Det samme gjelder for Phil Jones Bass – https://www.pjbworld.com/cms/ – som med sine BigHead HA-1 og HA-2. Har man pedaler kan disse enkelt plasseres foran disse forforsterkerne. Man kan utmerket godt også benytte Fractals AXE og Kempers Profiler til bass også, og da har man med en gang tilgang til en hel del andre ressurser – og litt mer bulk å reise med. Enhetene fra Ashdown og Phil Jones Bass kommer dessuten også med konverter innebygd, noe som gjør de meget anvendelige for bruk i et hjemmestudio også.

Nord Wave

Keyboard har et mindre problem i så måte siden disse kommer med utganger for linjesignaler, mange i dag også med balanserte utganger, og siden mange av dem har effekter ombord kan man sette det uttrykket man ønsker å få over fra instrumentet. Trommer og perkusjon er et annet problem. Kjører man elektroniske trommer er det svært lite som lekker, men skal man benytte seg av akustiske trommer så vil man ha en kilde på scenen som kan generere en hel del støy naturlig nok. Man kan, om man skulle ønske det, plassere trommeslageren bak pleksiglass slik at man kan isolere noe av dette, men siden dette vil være den eneste kilden er det uansett ikke det største problemet. Det som da vil bli avgjørende har mer med monitor å gjøre, for i enden er det der alle vil få den nødvendige informasjonen i enden. Det å kunne høre hverandre er kritisk når man spiller sammen, og spesielt i enn situasjon hvor de fleste av instrumentene ikke vil gi fra seg særlig mye lyd i utgangspunktet. Spiller man for et publikum vil lydanlegget på stedet man spiller stå for formidlingen. Spiller man for Nettet har ikke det anlegget noen misjon i det hele tatt siden alt vil gå rett ut på Nettet og først stå fram som lyd hos mottakeren. Hverandre må man i alle fall høre, og høre godt.

ISA App

Det er når det kommer til monitor at det kan være en ide å se i retning av løsninger når det gjelder i-øret-monitor. Sensaphonics – https://www.sensaphonics.com/ – har lenge vært en av de ledende på det feltet, og de har også løsninger som gjør det enkelt å fungere tilnærmet som normalt på en scene i et lokale hvor det er et publikum som vil være til stede for å drive opp det hele. Deres siste produkt er 3DME som er et produkt utviklet sammen av ASI + Sensaphonics – https://asiaudio.com/ – og det er en løsning som kombinerer monitor med ambient lyd, noe som med andre ord gjør det mulig å fange opp responsen hos publikum. Med 3DME kan de levere en frittstående løsning som enhver kan investere i for eget bruk i situasjoner hvor det er ønskelig. Deres påstand er at dette er den første IEM løsningen (In-the-Ear-Monitoring) som kommer med deres egen patenterte teknologi som bringer inn en tredimensjonal utvidelse til musikken (det står jo for 3D og ME for Music Enhancement) hvor man bringer inn rommets ambiens til utøverens monitormiks. Dette er kablede hodetelefoner som går til en kompakt boks du kan ha i en lomme eller festet til et belte. Den kommer dessuten også med en ASI Audio app som gjør det enkelt å gjøre tilpasninger via ens egen mobiltelefon, og når man har satt det hele opp under en øvelse kan man trygt legge telefonen fra seg i garderoben og så sette igang med musikken. I dette markedet er det svært mange aktører, og hvem man til slutt velger blir et personlig valg i enden, men det å gjøre det personlig har også den tillagte effekten at man vet hva man har, og ikke minst at man har full kontroll over tilstand og hygiene til enhver tid. I disse Covid-19 tider vil ikke det være helt uviktig, og helt klart en meget god vane å ta med seg videre uansett. Shure, som vi alle kjenner så godt i dag, er også en aktør med et program i denne enden – https://www.shure.eu/products/applications/listening/stage_monitoring – og etter å ha gjort mikrofoner i svært mange år har Shure også virkelig fått et meget godt tak på hodetelefoner av alle slag. Vel verdt å sjekke ut,, og deres lokale representant er nok mer enn villige til å finne en løsning som vil fungere regner jeg med. 64Audio – https://www.64audio.com/ – er en annen aktør, og her kan man, til deres RDFIT serie, få 3D skrevet ut egne former som passer til din ørekanal. Man benytter seg av et materiale som enkelt kan formes til å gi et bilde av øregangen. Dette avtrykket blir så 3D skannet før man til slutt blir produsert av en spesiell allergifri akryl. Dette blir til slutt satt sammen for hånd av deres folk i produksjonen. At dette koster litt ekstra er det ingen tvil om, men da sitter man til gjengjeld igjen med noe som kun passer til dine ører og ingen andres, og hvor man også har en langt bedre kontroll over mulige lekkasjer som kan oppstå. Det skal ikke mye av lekkasjer til før man får et problem. Produktene kan dere sjekke ut, og bruk gjerne litt tid på dette, for det er ikke slik at det automatisk vil bli slutt på konserter på Nett når Covid-19 er parkert. Det kan utmerket godt bli den nye normalen.

Legg inn en kommentar