Winter NAMM 2020 – basser

Fra rommet hvor Gibson hadde sine produkter i forbindele med Winter NAMM 2020

Det er ikke færre valg for bassister heller på Winter NAMM 2020. Kvaliteten på det som tilbys er det heller ikke noe å si på. Prisene varierer naturlig nok en hel del, men akkurat det er ikke noe nytt Ikke minst har produksjon i Østen, for svært mange, vært et viktig bidrag i den forbindelsen. De som gjør det best er de som følger alt dette opp til minste detalj underveis i produksjonen. De som gjør det er i stand til å presentere produkter som utmerket godt kan stå opp mot det meste av bruk, og det til en pris som ikke alltid er noen voldsom belastning. De fleste av de store produsentene opererer gjerne med flere helt klart definerte produktgrupper i ulike prisregioner. Det beste er at mye av det rimelige på ingen måte er dårligere på noe som helst vis, så om man ikke er full av et eller annet må man ikke nødvendigvis rekke ut for det dyreste – husk at i enden er det musikken som er det avgjørende. Både Lee Sklar og Chuck Rainey var meget klar på det, på hvert sitt vis, Lee med sin produsentsvitsj og Chuck med kommentaren om at det jo kun er snakk om fire strenger er det ikke, var kostelig nok. Nå har begge disse to bevist at når det kommer til det avgjørende er det ikke så mye instrumentet som teller som hva man legger i bånn – og der er det personen, musikeren, det lander på til enhver tid.

En videotur gjennom rommet til Gibson på Winter NAMM 2020

Gibson har ikke gjort så mye nummer ut av bassene sine så langt etter omorganiseringa, men de instrumentene som kommer ut av fabrikken i Nashville nå er det svært lite å utsette på, og ikke minst deres Thunderbird er et helt utmerket instrument å spille på. Lyd er det også nok av. Det samme gjelder de modellene som leveres av Epiphone, hvor man finner både Thunderbird og den Les Paul modellen som ble utviklet sammen med Jack Cassidy fra Jefferson Airplane og alle de gruppene og sammensetningene han har vært med på. Adresse: www.gibson.com – og så får vi se da om de noen gang kommer så langt at de følger opp ideen fra starten av syttitallet, når de slapp basser med lavimpedante pickuper – disse rett inn i en studio forforsterker ville gitt en hel del å jobbe med.

Videotur fra rommet til Fender i forbindelse med Winter NAMM 2020

Fender har gjort en del interessante tiltak når det gjelder deres nye Ultra-serie, og det har helt klart ikke gjort deres basser mindre spillbare. Det er gjort ting med halsprofilene og måten halsen treffer kroppen på som vil merkes. Om det er for alle er en helt annen sak, men en Fender er i de fleste tilfeller noe man enkelt kan prøve ut for egen del i Norge. Når det gjelder disse nye modellene er det vel verdt å ta den turen. De endringene som er gjort er helt klart med på å gjøre disse så velkjente bassene en god del mer spillbare – resten er i enden helt opp til deg. Adresse: www.fender.com – og Fender holder seg solid innenfor det tradisjonelle for sin egen del. Det er hva de kan og som de kjenner meget godt, og det er også noe de kan utrolig godt. Utvalget er stort og omfattende så det er bare å sjekke det ut.

Et utvalg Sadowsky bygget i Markneukirchen i Tyskland
Sadowsky Masterbuilt CS Modern
Sadowsky Masterbuilt CS Modern
Sadowsky Masterbuilt CS Modern
Sadowsky Masterbuilt CS Modern

En annen spennende nyhet er samarbeidet mellom Sadowsky i New York og Warwick i Markneukirchen, og heldigvis for de som vurderer en slik bass så kommer de i ulike utgaver og priser som kan matche de fleste. Dette er instrumenter som er designet av Sadowsky, og de følger helt klart de tradisjonene han har satt for sin egen del. Forskjellen er at disse instrumentene nå blir produsert av Warwick, og litt på samme måte som de instrumentene som bærer navnet Warwick. Prøv dem ut – det er helt klart en positiv opplevelse. Dette er en lisensavtale mellom Sadowsky og Warwick, noe som betyr at Roger Sadowsky fortsatt vil produsere sine egne håndbygde instrumenter i USA. Roger Sadowsky var meget fornøyd med den avtalen han hadde gjort med Warwick. Det er snakk om en lisensavtale, hvor Warwick produserer basser for han i tre ulike prisområdet. De dyreste er hentet fra deres Masterbuilt-avdeling, den neste er fra Teambuilt-avdelingen mens de rimeligste er Rockbass-serien, og den blir som kjent produsert i Østen og gått over ved fabrikken i Markneukirchen før de sendes ut på markedet. I følge Sadowsky var dette noe som ville frigjøre hans hverdag slik at han kunne konsentrere seg om å bygge sine håndbygde instrumenter fra sitt verksted i New York – han mente at han nå kunne gå ned fra en seks dagers uke til fem dager, i en alder på 72 år. Adresser: www.warwick.de og www.sadowsky.com – og så må man vel nesten også få med seg at Sadowsky mottok en utmerkelse i forbindelse med NAMM for de instrumentene hans firma leverer. Ble dessuten invitert med på en middag med Framus & Warwick en av kvelden i forbindelse med NAMM. Der delte jeg bord med Patrice Vigier og familien hans, og jeg fikk anledning til å prate litt med Roger Sadowsky. Alt blir mye enklere i slike settinger hvor ingen stresser i det hele tatt, og hvor mat og drikke er med på å mykne det hele på et meget effektivt vis. Har blitt kjent med en hel del folk innenfor dette miljøet via en god del slike ting under de mer enn tretti årene som har gått siden man først hoppet over dammen første gangen.

Michael Tobias Design
Michael Tobias Design
Michael Tobias Design

Michael Tobias er fortsatt i full sving med sine instrumenter, og at Michael kan bygge utsøkte instrumenter er ikke noe som kan diskuterer – det bare er slik. Han hadde med seg et utsøkt utvalg dette året også. Det er lite som ikke stemmer med bassene han leverer. De har massevis av tone, er utrolig spillbare og utsøkt bygget. De koster en del sjølsagt, men er man i stand til å ta den investeringen får man noe tilbake for livet – om man bare legger nok inn i det for egen del også. MTD leverer også en produksjonsserie under betegnelsen Kingston, med standard utrustning og til en lengt mer overkommelig pris. Adresse: www.mtdbass.com – for de som har råd til det kan en bass utviklet i tett samarbeid med Michael Tobias absolutt anbefales. Han kan håndverket helt ut til fingerspissene bokstavelig talt, og han vet også helt eksakt hvordan han skal tilpasse det endelige instrumentet slik at det lyder og fungerer akkurat slik du måtte ha drømt om. Billig blir det ikke.

Dan Larkin og Mark Gooday med en kortskalamodell på standen til Ashdown
Ashdown er forsterkere, glem ikke det, og – hodetelefoner under varemerket Meters

Ashdown presenterte også noen nye basser fra sin side dette året. Det er første gangen de trør ut i det farvannet. Bass har alltid vært fokus for det firmaet, og Mark Gooday kunne fortelle at man hadde fått en meget positiv mottakelse når det gjaldt disse bassene i forbindelse med årets Winter NAMM. Designet er gjort av Dan Larkin, som lenge har bygget sine egne håndbygde basser i USA. Den avtalen som er gjort gir Dan et engangsoppgjør, og så får han en kickback for hvert instrument som selges. Ifølge Mark hadde han kommet opp med alle de viktige målene og designfaktorene i forbindelse med disse modellene. Instrumentene blir bygget i Korea, og det bidrar til at prisen blir ganske så hyggelig. Adresse: www.ashdownmusic.com – får dere anledning til det så sjekk dem ut. Det er en hel del å få igjen for pengene i disse instrumentene uten tvil. Skulle dere ta turen innom er det også en hel del annet å se på sidene til Ashdown.

Legg inn en kommentar