Winter NAMM 2020 – konvertere

Drømmen kan nok være å kunne sette seg ned bak en stor SSL, men man må jo ikke…

Dette året er heller ikke uten unntak når det gjelder nyheter for de som ønsker å sette opp, eller oppgradere, det egne hjemmestudioet. Gjør et lite utvalg her, og det finnes en hel del mer sjølsagt. Det er ingenting av dette som ikke kan være med på å produsere noe som kan bli svært interessant, om man tar e nødvendige hensyn når det gjelder resten av kjeden, for ikke å snakke om det man spiller inn i enden. Ta gjerne av litt tid for å forberede det rommet du skal bruke for dette formålet slik at det ikke vil gi deg for mange negative overraskelser. Det gis en hel del tips når det gjelder alt dette på Nettet, og det beste er jo at det er mye av det som kommer helt uten kostnad. En må bare bruke litt tid for å finne fram det er det eneste. Mye av dette er ting som enkelt kan skaleres etter hvert som behovet øker. Det å starte kan man gjøre med svært kompakte, utrolig gode og relativt rimelige enheter. Og, så er det jo en hel del moro også da!

Fra standen til Universal Audio og presentasjonen av Luna, og en hel del annet fra deres katalog

I denne omgang vil jeg ta for meg enheter fra Universal Audio, eller UA som de jo er kjent som. Solid State Logic ser også ut til å kaste seg inn på dette markedet dette året, med de kvalitetene som man kan assosiere dem med. Det er ikke lenge siden Focusrite slapp en del nyheter og oppgraderinger, og i dag har de en meget omfattende samling med produkter i stort sett alle prisklasser. RME er ute med spennende nytt også. Så er det alt annet som gjerne dukker opp når man begynner å vandre rundt i de hallene som utgjør et NAMM show.

Fra standen til Apogee, og det miljøet man kan jobbe i med deres Symphony Desktop

Dette er alle enheter som virker opp mot det man finner av applikasjoner for jobbing med lyd på markedet. Det være seg fra Avid, Cubase, Apple eller andre. Det eneste er unntaket i så måte er Universal Audios Luna, som vil bli tilgjengelig gratis i løpet av denne våren, men som kun vil virke sammen med produkter levert av UA – det i seg sjøl er ikke å beklage siden de holder alt de lover av kvalitet, men det kan være greit å vite det i forkant.

SSL 2
SSL 2+

SSL var en ny aktør i det markedet, og de to enhetene som de kom med hadde helt klart en meget interessant pris – så mye så at det i alle fall ikke skal hindre folk fra å velge SSL denne gangen rundt. SSL 2 og SSL 2+ er hva de blir kalt. Den første er en ren to inn og to ut enhet, mens den andre har fire inn og to ut og kommer også med MIDI kapasitet. Begge disse enhetene kobles til ved hjelp av USB, så ikke noe tull der. De har begge en oppløsning på 24 bit / 192 kHz, og forforsterkerne er hentet rett ut av SSLs egen bakgård. Disse kommer også med en 4K-knapp for å koble inn en simulering av det beste som SSL har hatt å tilby når det gjelder forforsterkere for mikrofoner. Hva de vil koste i Norge er ukjent, men et sted mellom 2.500 til 3.500 er nok ikke helt ute på viddene vil jeg nok tro. Resten er egentlig opp til deg, for begrensninga når det gjelder det som blir tilbudt i dagens marked ligger ikke i utstyret. Adresse er: www.solidstatelogic.com -og der kan man se alt annet som SSL produserer i dag. De som ønsker en utfordring kan jo ta en titt i retning av deres kompakte SiX mikser, som på utsida ser ut som en hvilken som helst liten mikser men som åpner opp for et hav av muligheter når man tar en litt nærmere titt. Den er ikke minst utrolig hensiktsmessig for en som gjerne vil ta utfordringen i å spille inn stereo utelukkende, og da gjerne kun en stereomikrofon. Det har dukket opp en del eksempler på det i det siste. De som lurer kan ta en tur innom AEA – Audio Engineering Associates – hvor Wes Dooley har sørget for å få lagt ut en god del eksempler på nettopp det.

RME Babyface Pro FS

RME sin nye Babyface Pro FS vil koste noe mer, men vil da også kunne tilby langt mer kraft med sine 24 kanaler med 24 bit / 192 kHz oppløsning. Den er utstyrt med fire analoge innganger, som aksepterer signaler fra mikrofon, linje og instrument. Det er også fire analoge utganger, hvor to er XLR og to er for hodetelefoner. Ombord er også en ADAT I/O eller en SPDIF I/O optisk og MIDI inn/ut. Den loves å være fullstendig stabil via USB 3 strømforsyning og det gjelder også for de fleste USB 2 portene, uten noen form for tap eller degradering av noen av enhetens spesifikasjoner. Den er meget kompakt, så det å bringe den med seg omtrent hvor som helst burde ikke by på problemer. Den er til og med utstyrt med et K-spor, slik at man kan låse den fast underveis. Det er også tilgjengelig, som ekstra, TotalMix FX for iPad, som gir deg full kontroll over mikseren og lar brukere skape, lagre og laste inn komplette mikser direkte fra en iPad. Adressen er: www.rme-usa.com – og ha i minnet at antallet kanaler er totalen som denne enheten håndterer inn/ut. Noen er analoge mens andre er digitale. Uansett, dette er en meget kompakt enhet, og med det ryktet RME skyver framfor seg vil det nok også være et meget greit valg for de som måtte ønske å gå den veien.

Apogee Symphony Desktop

Apogee har også valgt å kaste seg inn i dette racet, hvor de har hatt en rekke ulike produkter så langt. Denne gangen kommer de med en enhet som treffer litt mer på det samme nivået som de andre som blir nevnt i denne omgang. Symphony Desktop er navnet, og det er en enhet som vil fungere like lett med en Mac som under Windows lover Apogee. De lover dessuten at dette også vil være det rimeligste produktet fra deres side med alle de kvalitetene man kan forvente med en betegnelse som Symphony. Den har innbygd DSP-kraft og Native plugin effekter. Det er en forforsterker for mikrofon med Apogee Alloy, som er egenutviklet av Apogee. Kapasiteten er for 10×14 via USB. Adressen er: www.apogeedigital.com – påstanden fra Apogee er at de med denne enheten har lykkes med å pakke inn mer gode egenskaper innenfor en enkelt enhet til en pris enn noen gang tidligere. Apogee kan i tillegg levere en hel del som også kan være med på å gjøre hverdagen din enklere når det kommer til innspilling. De har dessuten en god del nyttige ressurser på nettsidene sine for de som ønsker å lære mest mulig – en anledning ingen burde la gå uforstyrret forbi. Den dagen man tror at man vet det meste, eller alt, er den dagen det for alvor begynner å gå bakover. Vær nysgjerrig og åpen.

PreSonus og deres serie med nyttige verktøy for hjemmestudioer

PreSonus er en annen aktør verdt å nevne, og deres Studio-serie inkluderer en rekke enheter som enkelt vil falle på plass hos de fleste. Den serien starter med Studio 24c, en enhet som gir deg 2 inn og 2 ut med en oppløsning på 24 bit / 192 kHz, som langt på vei er et fellestrekk for alle disse nevnte enhetene. Disse enheten drives over USB C. Den neste er Studio 26c, som gir deg 2×4 med de samme tekniske verdiene, Studio 68c med 6×6, Studio 1810c med 18×8, Studio 1824c med 18×20 og til slutt Studio 192 med en kapasitet på 26×32, og som også betegnes som et Command Center. Adressen er: www.presonus.com

Focusrite Scarlet 18i20

Focusrite er også et firma som helt klart er i den samme familien, og omfanget av enheter de kan levere er temmelig omfattende, og det hele starter til svært hyggelig priser. De har vært med en god stund nå, og den siste generasjonen (den tredje) med deres Scarlett-produkter er enheter som garantert vil få jobben gjort. Det starter med Scarlett Solo som helt klart er rettet mot en enkelt utøver som ønsker å jobbe med egne ideer overalt. Den tar ikke opp mye plass, og det du trenger til for å komme igang følger med når du kjøper enheten. I Scarlett-familien finner du også Scarlett 2i2, Scarlett 4i4, Scarlett 8i6, Scarlett 18i8 og Scarlett 18i20. Betegnelsene sier det meste om hva den enkelte enheten kan tilby. Adressen er: www.focusrite.com – Focusrite har dessuten også en hel del annet utstyr som kan være av stor interesse for de som har ønsker og ambisjoner om å ta alt dette noen solide skritt videre litt lenger fram i tid.

Universal Audio Apollo Twin, med to innganger hvor X4 har fire

Vil også nevne Universal Audio i denne omgangen, eller UA som de har gjort seg bedre kjent som – dette er jo en tid hvor man gjerne vil spare litt tid. Den siste generasjonen av deres Apollo Twin X og Apollo x4, er begge enheter som er fullstendig i stand til å forsvare alle de kvalitetene du måtte legge inn via dem. De har både den nødvendige oppløsningen – opp til 24 bit / 192 kHz – og massiv prosessorkraft for å gjennomføre temmelig omfattende oppgaver. Den første har to innganger mens den andre kommer med fire. De har vært tilgjengelig en stund nå, men det var noe helt annet som virkelig gjorde disse enhetene langt mer interessante nå. UA annonserte nemlig sitt nye studiosystem, Luna, på Winter NAMM 2020, og der leverer de virkelig. Vilkåret er at man har en Thunderbolt-drevet enhet, som jo Apollo er, og så er man inne og kan utnytte det systemet fullt ut. Luna vil bli sluppet i løpet av våren, og det beste er at det er fullstendig – gratis. Adressen er: www.uaudio.com – Universal Audio hadde en av de mest trafikkerte standene i forbindelse med NAMM i Anaheim i januar i år. En ting var introduksjonen av Luna, som var en helt klar hovedsak for dem å få fram (Luna tar jeg i egen blogg), og de demoene som ble presentert var alltid godt fylt opp av interesserte og de var også svært så overbevisende. Det var helt klart noe UA både hadde kontroll med, og som de også er i stand til å levere. Hver dag hadde de i tillegg en trekning for å gi bort en Apollo 4X, og siden man måtte være til stede for å kreve premien var det ikke til å unngå at det ble tilnærmet kaos rundt den standen under den tida. Beliggende som den var helt i enden av Hall A og til den relativt trange inngangen til Arena-området var det ikke til å unngå at man fikk en solid blokkering til tider. Dette er på ingen måte noe komplett bilde, men det er noen av de mer interessante aktørene i dette markedet, og alle sammen firmaer som leverer det de lover hele veien inn. Resten, som sagt, er helt opp til deg, og i disse Corona-tider kan det kanskje være greit å begynne å se i retning av noe av dette for en del folk der ute. Distribusjonen av innhold har endret seg mye under de seneste årene, og med framveksten av stadig mer streaming og bygging av egne YouTube kanaler kommer vi ikke til å se mindre av det.

Legg inn en kommentar