Winter NAMM 2020 –

Orange Pedal Baby 100 – tatt fram spesielt for brukere av pedaler, og for en enklere hverdag

Det har dukket opp en god del små forsterkere på markedet nå. Noen er rene forforsterkere mens andre kommer i pedalstørrelse komplett med ganske så kraftige klasse D forsterkere innbygd. En ting er at dette er godt nytt for de som ønsker å reise så lett som mulig, det beste er at svært lite av dette er direkte dårlig. For bassister med et ønske om en renest mulig lyd vil en ren forforsterker være et godt alternativ, forutsatt at man enten reiser med god monitoring eller at det stedet man skal spille på kan tilby det. For gitarister, som uansett reiser med en hel del pedalen (og hvor en del av disse dessuten også er digitale) kan de kombinerte for- og effektforsterkerne være et meget interessant objekt. Det man da trenger til er et kabinett, og om man har med seg det eller om spillestedet kan tilby noe slikt er jo noe man raskt kan finne ut av. Et kabinett alene veier dessuten en hel del mindre enn en komplett rørdreven kombo. Det kan være interessant å se litt i den retningen uansett, for det er mye ved svært mange av disse produktene som kan være med på å gjøre hverdagen langt enklere på svært mange måter.

Ashdown har hatt sitt produkt ute en stund allerede, og deres Tone Pocket er en ren forforsterker (primært for bass, men den må ikke begrenses til det) som også kommer med en AD-konverter via en USB-kontakt på baksida. Det siste gjør den utmerket til bruk i forbindelse med innspillinger av alle slag, enten det er snakk om på scenen, i forbindelse med øvelser eller for bruk i et hjemmestudio – eller profesjonelt et for den saks skyld. Samplingsraten er på enten 48 kHz eller 44,1 kHz, så om noe skal være begrensende så må det være det – i en tid da det meste er på vei mot 192 kHz, eller i det minste 96 kHz. Koblet til et lydanlegg er det helt klart ingen problemer med kvaliteten på lyden som kommer ut av denne enheten.

Sadowsky SPB-1
Sadowsky SPB-1

Nytt nå er det at også Sadowsky kaster seg på denne trenden. De kommer med to produkter, og hva man finner mest effektiv for eget bruk vil man finne ut ved å sjekke den informasjonen Sadowsky kan formidle i den forbindelsen. Sadowsky SPB-1 er en kombinert forforsterker og DI-boks. Den kan benyttes som en del av et effektoppsett i fronten av forsterkeren eller for å koble bassen rett til lydanlegget. Kontrollmulighetene er holdt så enkle som mulig, uten at de blir enklere enn det. Det er volum, diskant og bass kontroller. Diskant og bass virker utelukkende som boost, eller forsterkerseksjoner. Ifølge Sadowsky vil SPB-1 være ideell i et oppsett hvor man ikke ønsker å gå inn og doktorere en vintage bass. Du har ingen ønsker om å endre på elektronikken ombord på disse instrumentene – rent bortsett fra i de tilfellene hvor ting kan ha gått fullstendig ut av historien. Det beste resultatet vil du få med passive basser eller kretser i aktive basser som kan frakobles. En Europa vil prisen på en slik enhet ligge på Euro 259,00 sies det.

Sadowsky SPB-2
Sadowsky SPB-2

SPB-2 er en annen forforsterker fra Sadowsky. Denne ligner fysisk på det meste av det man ser av pedaler i dag. Den er ideell for bruk sammen med effekter før forsterkeren. Det er den samme layouten på denne, nemlig volum, diskant og bass, hvor nok en gang diskant og bass kun forsterker. Igjen er det snakk om en pedal som virker best sammen med passive basser, eller aktive hvor elektronikken kan pasifiseres før bruk. Sadowsky lover at den også vil virke utmerket sammen med pickuper for kontrabasser. SPB-2 vil ha en utsalgspris i Europa på rundt Euro 179,00 loves det. Mer info om disse vil du finne hos Sadowsky – www.sadowsky.com – om nysgjerrigheten ikke lar seg styre.

Seymour Duncan Powerstage 200
Baksiden på en Seymour Duncan Powerstage 200

En av de tidlige når det gjaldt pedaler med forsterker er Seymour Duncan, og den minste modellen de kom ut med var i stand til å gi 170 watt ut fra en liten pedal. Den modellen har nå blitt oppgradert når det gjelder en del detaljer og utgangseffekten har blitt økt til 200 watt. Seymour Duncan har dessuten også en noe større modell som yter to ganger 700 watt, og er mer ment for større oppsett. Alt dette er enheter som fungerer helt utmerket med hva de gjør, og de spesielt i situasjoner hvor man benytter en del pedaler for forming av lyden. Vel verdt å ta en noe nærmere titt på som sagt, for de som kunne tenke seg en litt mer kompakt løsning for sin egen del og hvor man ikke er så bundet opp til en signaturlyd som kun rørforsterkere er i stand til å levere.

For bruk på gulvet har Ashdown kommet med to nye produkter, hvor den ene er ment for bass og den andre for gitar. The Ant er myntet på bassister og kan levere 200 watt ut i 4 eller 8 ohm. Den er designet for bassister som bruker pedaler, modeller eller effektprosessorer for å skape sin tone, men den kan også utmerket godt benyttes helt på egen hånd. For det formålet vil dens tre-bånds EQ sammen med shapekontroller være med på å gi signal nok i massevis til et kabinett, og også til et lydanlegg. For det siste har den en balansert DI-utgang som fungerer like godt som alt mulig annet Ashdown har gjort for det formålet så langt. Med denne boksen er det egentlig så enkelt, ifølge Mark Gooday hos Ashdown, at man kun trenger å bringe med seg bass og The Ant til den neste spillejobben.

Den neste er The Newt, og det er en tilsvarende enhet med satt opp for å fungere best mulig med gitar. Denne gir også 200 watt ut og vil være i stand til å drive et kabinett på 4 ohm på et meget overbevisende vis. Den er også i stand til å drive to 16 ohm kabinetter og med et enkelt 16 ohms kabinett vil forsterkeren yte 75 watt med god margin. Så om du skulle dukke opp bare med gitar og denne boksen så vil det være mulig å ta i bruk omtrent hva som helst av kabinetter som måtte finnes på spillestedet. The Newt er ifølge Mark Gooday først og fremst tatt fram for gitarister som bruker en del pedaler, modeller eller effektprosessorer for den egne lyden. Den kan også utmerket godt benyttes helt på egen hånd om det skulle være ønskelig. Den leverer en stor lyd uansett. Også The Newt er utstyrt med en DI-utgang, så man må ikke nødvendigvis ha med seg så mye for å komme igang uansett. The Newt er dessuten også utstyrt med en hodetelefonutgang for stille øving når man er på veien. Mye plass tar den uansett ikke, og ikke heller veier den særlig mye. Prisen på disse enhetene i England er 299 pund. Sjekk ut www.ashdownmusic.com for detaljer og levering.

Legg inn en kommentar