Winter NAMM 2020 – Nord – Iommi

Nord Wave 2

Om man skal måle graden av suksess via synlighet så virker det temmelig åpenbart at Nord fra Sverige helt klart må ha opplevd en slik. Deres røde tangentinstrumenter er overalt, og det synes. Også i år kom de inn med en del nyheter til Winter NAMM. For noen kan nok det være både interessant og spennende nok.

Nord Wave 2

Nord Wave 2 er den nye kandidaten for markedet dette året. Det er en kraftfull fire-dels synthesizer beregnet for å bli spilt på, og hvor det kombineres Virtuell-Analog syntese, Sampler, FM og Wavetable via et intuitivt lagfokusert interface. Instrumentet kommer med intuitive egenskaper og kontrollmuligheter som er umiddelbart tilgjengelig for brukeren. Muligheten for å skape og forme lyd på denne enheten er temmelig avansert, så at Nord har sine ord i behold var det ikke vanskelig å oppdage når man opplevde dette instrumentet. De som tar det i bruk vil garantert oppleve en hel del moro det er helt klart.

Nord Wave 2

Som sagt det er snakk om en synth med fire lag – sample, virtuell analog, wavetable og FM syntese. Den kommer med 48 stemmers polyfoni og OLED skjermer for program og oscillator. Utstyrt med 61 tangenter, eller fem oktaver om man vil og Aftertouch. Ombord vil du også finne Nord Sample Library 3.0 på 1 GB. Den kommer med en rimelig avansert Arpeggiator, og en Gate for rytmiske effekter, avansert morfing og en avansert delayseksjon. Den har også fem ulike romklangsvolumer, med mørk-, lys- og koralinnstillinger. Du får full styring av alle lagene, hvor du kan styre volum og panning av alle fire lagene til samme tid. Med den nye gruppeegenskapen vil du også kunne gruppere lagene som to, tre eller fire lag og la dem dele det samme filteret, envelopen, arpeggiator, LFO og effektinnstillinger – noe Nord ikke minst mener er perfekt når man skaper komplekse flerlags lyder som så kan bli redigert som en enkelt sammenhengende lyd. I Oscillatorseksjonen er det å behandle hvert lag med fire ulike innstillinger, som er Analog, Wavetable, FM og Samples. Her kan du kontrollere fasong, synk eller detuning. I den analoge delen har du tilgang til et omfattende utvalg bølgeformer fra klassisk til utvidede og harmonisk rike nye tillegg. Du kan også bringe inn samples fra deres Nord Sample Library 3.0 så vel som muligheten til å legge til dine egne spesialtilpassede samples. Det er dessuten også Wavetabler så vel som FM med to, tre og fire operatorkonfigurasjoner. Med Unison koblet inn får man med en gang en effekt med store muligheter for å kunne generere hundrevis av bølgeformer for ekstremt massive og fete lyder.

Nord Wave 2

Filterseksjonen kommer med seks ulike filtertyper med klassiske 12 eller 24 dB lavpass, høypass, høypass/lavpass og bandpass filtre, alt dette i kombinasjon med også det transistor stegede filteret man kjenner fra Mini Moog. Filteret har en dedikert ADSR envelope med valgbar filtersporing og filter drive. Nord Wave 2 kommer også med en Masterklokke som gjør det mulig å synkronisere LFO, Arpeggiator og ulike effekter, enten internt eller ved hjelp av en ekstern MIDI-klokke. Ved hjelp av Masterklokke synkronisering er det mulig å synkronisere fire lag med ulike mønstre, alt i perfekt synk med delay og LFOer. Den kommer også med Tap Tempo slik at det er enkelt å tappe tempoet til en trommeslager eller til spor man spille sammen med. Instrumentet kan dessuten også deles opp i fire soner ved hjelp av tre splittpunkter, noe som gjør det mulig å klargjøre opp til fire soner med egne splttpunkt kryssfader. Det er også en Hold funksjon i den forbindelsen som gjør at du kan låse til og holde slotter individuelt i bakgrunnen mens du spiller noe annet på toppen.

Nord Wave 2

Nord Sample Editor 3.0 er ny dette året. Med denne applikasjonen, for både Windows og Mac, kan du skape helt unike sampler til ditt Nord-instrument. Med denne applikasjonen kan du dra og droppe lydfiler og få automatisk mapping med pitchgjenkjenning, enkel looping og umiddelbar overføring til din Nord. Brukermiljøet i denne appen er intuitivt og effektivt. Du kan dra og droppe enten enkle filer eller mange. Det er både automatiske og manuelle importfunksjoner. Det er mulig å redigere flere sone samtidig, og det er også støtte for stille soner. Dette er en applikasjon som er tilgjengelig for gratis nedlasting og den er kompatibel med Mord Stage 3 og Nord Wave 2 nå. Støtte for Nord Electro 6, Nord Grand, Nord Piano 4 vil bli annonsert seinere.

Nord Wave 2

Og da var også Nord Grand nevnt. Det er et nytt digitalt piano fra Nord. Med dette instrumentet har Nord virkelig lagt vekt på å få på plass et klaviatur som føles som og responderer som noe virkelig noe. Naturlig nok kommer dem med 88 tangenter, og settet med tangenter blir levert av Kawai, og det er et med hammeraksjon og utstyr med sensorer som er i stand til å spore bevegelsene til hammerne framfor tangentene slik at man får en langt bedre følelse av å spille på et flygel. Utstyrt med triple sensorer så har den en avansert mekanisme som gir ekstraordinær kontroll både når man spiller perkusjonsaktig eller pianissimo med flytende repetisjoner og gjentrigging uten å løfte tangenten fullstendig. Man har i tillegg strukket seg langt for å gi tangentene en så naturtro opplevelse av elfenbein at man nesten vil ta det for å være nettopp det. Kontrollene ligger vinklet til like over tangentene, og her er det ingenting som overrasker i det hele tatt. Det er vanskelig å ikke bare ta dette instrumentet i bruk umiddelbart, og når man først gjør det er det ikke lett å si når man slipper det igjen. Den kommer med ti flygler, ni vanlige pianoer, ti utvidede elektriske pianoer, Clavinet, digitale pianoer og en hel del mer som man allerede kjenner til fra Nord Piano Library – et bibliotek som Nord vedlikeholder på et helt utmerket vis. Nord Grand er dessuten også utstyr med utvidet minne for å kunne holde Nord Sample Library 3.0. Resten er i grunnen helt opp til deg.

Tony Iommi Gibson SG Special «Monkey» signaturmodell basert på hans 1964 originalmodell

Gibson TV er igang med nye episoder fortløpende nå, og de har en episode ute nå som helt klart kan anbefales alle med interesse for musikk og gode historier. De har satt Tony Iommi fra Black Sabbath framfor kameraet og der sitter han og prater sammenhengende i nær en times tid. Det er kun han og historien hans, overhodet ingen innslag av andre prathoder som forstyrrer den opplevelsen og akkurat det skal Gibson virkelig ha pluss for. At han i noen øyeblikk også nevner sin Gibson får man heller stå over med. Den modellen er ute nå i både venstre- og høyrehåndsmodell.

Tony Iommi på GibsonTV

Du finner innslaget på YouTube eller via hjemmesiden til Gibson. Det er bare å klikke – https://www.youtube.com/watch?v=LN2FYIhGwaA#action=share – og så dukker Tony Iommi opp.

Tony Iommi

Det hele starter med oppveksten i Birmingham og hvordan kan startet sin reise inn i musikken. Noe om de første bandene han var med i og fram til det første møtet med Ozzy Osborne og det som etter hvert ble Black Sabbath. Tony Iommi hadde en kort affære med Jethro Tull før de for alvor konsentrerte seg om Black Sabbath, noe som gjorde at han fikk være del av filmen som Rolling Stones gjorde av sitt sirkus. Han skjønte temmelig raskt at det ikke var en opsjon når bandet måtte holdes atskilt fra Ian Anderson i alle sosiale sammenhenger. I Black Sabbath hang de sammen gjennom tykt og tynt. Det er noen øyeblikk i denne videoen som gir en hel del kunnskap om det bandet og folkene i det som man nå får rett fra kilden.

Legg inn en kommentar