Winter NAMM 2020 – Austrian Audio

Standen til Austrian Audio på Winter NAMM 2020

Austrian Audio er et firma som kommer ut av Østerrike, noe navnet da også helt klart antyder. Opprinnelsen til dette firmaet er enkelt nok egentlig, og det har skjedd noen ganger underveis. Det hele startet med AKG, som i sin tid ble kjøpt opp av Harman, og så begynte ting å skje veldig fort. Firmaet ble lagt ned i Østerrike og produksjonen flyttet til Østen, som så mange jo har opplevd. Ideen var jo at man hadde produktene, designene var satt og produksjonen kunne med fordel gjøres omtrent hvor som helst i denne verden – det viktige var at den ivaretok økonomenes behov for profitt. En ny ledelse kom raskt på plass, og de satt igang med det oppdraget temmelig raskt og effektivt.

Standen til Austrian Audio på Winter NAMM 2020

En av de som var med på dette, og det gjelder for en flokk på 22 kjernemedarbeidere hos det gamle AKG i Wien, kunne fortelle at de i enden fikk beskjed om at det hele ville bli flyttet ut og produksjonen ville bli overtatt av andre. Det var en prosess som ville kreve noen måneder, og de trodde jo alle sammen at de ville bli involvert på ulike måter i den prosessen – at det ville bli behov for deres ekspertise og erfaring i den prosessen. Det var det tydeligvis ikke, for ingen hørte noe som helst før de i enden forlot lokalene når kontraktene gikk ut.

Austrian Audio OC818

Under den tida var det noen, de samme 22 som nevnt ovenfor, som satt seg ned med ideen og ambisjonen om å starte noe basert på den kunnskapen de besatt. De hadde et ønske om å etablere noe som var nytt, utfordrende og med respekt for de tradisjonene de hadde vokst opp med. I juli 2017 ble dermed Austrian Audio født og de åpnet dørene for sin nye virksomhet. Den flokken som ønsket å bygge opp noe nytt av restene etter AKG var folk som kom fra alle ulike avdelingene i det firmaet. De kom med erfaring fra administrasjon, akustikk, elektronikk, test og måling, mekanisk design, RF/trådløs samt software og firmware, og de har vokst siden. I dag begynner staben å nærme seg førti personer, og det mener sjøl at de har lykkes rimelig godt med etableringen av dette firmaet så langt.

De første produktene presenterte de for en tid tilbake, og det var overraskende nok to mikrofoner – OC818 og OC18. Begge er av kondensatortypen, og kommer med store membraner hvor hjertet i det hele er deres egenutviklede CKR12 keramiske kapsel – designet og konstruert av ekspertteamet hos Austrian Audio i Wien. OC818 er verdens første kondensatormikrofon med multimønster og dobbel utgang med muligheter for å knytte til en trådløs kontroll via en dongle og ved hjelp av Bluetooth. Den er utstyrt med den håndlagde CKR12 keramiske kapselen, som er lagd etter eksakt de samme dimensjonene som de klassiske CK12 kapslene. Den kan tilby ulike opptaksmønstre, og det er en mikroprosessor ombord som styrer polariseringsstrømmen. Den er dessuten utstyrt med to ulike analoge hi-pass filtre med tre ulike innstillinger. Den har også to ulike analoge padder. Det unike med denne mikrofonen er at den også er utstyrt med to utganger, noe som gjør det mulig å spille inn signalene fra hver membran for seg. Dessuten debuterer den med noe de sjøl beskriver som Austrian Audios åpne akustiske teknologi.

Austrian Audio OC18

Med det siste vil du være i stand til å designe ditt eget unike opptaksmønster og en hel del mer. Alt det du gjør kan du lagre, kalle opp eller dele om du så måtte ønske.  Det hele leveres via en plug-inn åpen kilde modul. Det er også to apper som fritt kan lastes ned for bruk sammen med OC818, og begge er tilgjengelige for både iOS og Android. Det ene skjer ved hjelp av en dongle som gir fjernkontroll av en OC818 via en smartenhet. Bluetooth tilkobling skjer ved hjelp av phantomforsyning, og med den kan du styre opptaktsmønstre, demping og høypass filtre. Den andre er Polarplot App, og den gir den sanntid trådløs kontroll over dine analoge mønstre, høypass og dempeledd via Bluetooth. Alle innstillingene du gjør kan enkelt lagres, kalles opp igjen og deles med andre om man måtte ønske det. Med denne appen kan du finne og skape 255 diskrete opptaksmønstre. Vel verdt å sjekke ut som en del av det hele, og det gjør en utmerket mikrofon en hel del mer interessant muligens.

OC18 er en noe enklere utgave av den samme mikrofonen. Den har den samme håndbygde designen som man finner hos OC818, og den kommer også med den samme CKR12 kapselen. Biasverdien er kalibrert på fabrikken for denne mikrofonen. Austrian Audio kan garantere at enhver OC818 og OC18 er innenfor 1dB av hverandre, noe som gjør to av disse mikrofonene til et stereopar, om det er noe man skulle ha et ønske om. Du kan legge til en OC18 til en OC818 for et par når som helst i følge Austrian Audio.

Austrian Audio Hi-X50
Austrian Audio Hi-X55

Nytt dette året var at de også slapp et par hodetelefoner, noe som jo ikke er så merkelig med tanke på hvor stor del av produksjonen hos AKG som var nettopp det. De har fått betegnelsene Hi-X50 og Hi-X55, hvor den første beskrives som en on-ear hodetelefon mens den andre er en over-ear hodetelefon. Spesifikasjonene er i all hovedsak de samme for begge disse hodetelefonene. Forskjellen er mer at den første er utviklet for generell lytting til musikk mens den andre er tatt fram for å fungere så nær perfekt som mulig i forbindelse med musikkproduksjon. De har begge en respons som løper fra 5 Hz opp til 28 kHz og håndterer en inngang på 150 mW ved 25 ohm. Utgangseffekten er på 118 dBspl/V. Sånn rett på gulvet var det overhodet ingenting å utsette på noen av disse modellene. Mer info finner dere hos – https://austrian.audio/ – og der vil dere også kunne finne ut hvor dere kan legge hendene på deres produkter, om det skulle være ønskelig.

Legg inn en kommentar