Winter NAMM 2020 – CF Martin & Co

Den gamle fabrikkbygningen

Et Winter NAMM uten CF Martin & Co er nærmest utenkelig, i alle fall på nåværende tidspunkt. Akkurat nå sitter dessuten Christian Fredrick IV Martin som styreformann i NAMM som organisasjon, noe om helt klart forplikter. Han har da også satt sitt merke på en hel del av hva den organisasjonen har vært opptatt med i det siste, og også langt på vei vært instrumental (om man kan si det på det viset) i å få på plass en hel del ideer for den videre framdriften. Og for de som våger det så finnes det en hel del mer å få med seg i forbindelse med et NAMM enn kun utstillere og produkter, sjøl om det nok for langt de fleste er årsaken til at de søker til Anaheim i januar hvert år. For de som gjerne ønsker å forholde seg til hva som ellers er inkludert i et NAMM-show så vil jeg helt klart oppfordre om å laste ned appen for disse showene. Appen finnes for både Android og iOS, og den gir en komplett oversikt over alt av aktiviteter på NAMM. Det er også temmelig enkelt å sette opp huskelister, med påminnelser der hvor tidspunktene også kan være sentrale, og så la det bli en del av den totale opplevelsen. Det kan dessuten også være greit å studere kartet slik at man har en ide om hvor ting er når det måtte dukke opp. Det hele kommer med en orden som gjør det veldig lett å se det hele temmelig raskt. En del gåing blir det raskt uansett, og på den mest omfattende dagen var jeg oppe i 25.000 skritt – man dekker med andre ord noen mil når man først er i gang på slike show. Man merker det i enden når dagene gjerne blir et sted med 16-18 timer med mer eller mindre kontinuerlig aktivitet, men det er nettopp det som er det store med NAMM. Det er nesten en familiefølelse når man kommer tilbake år etter år, og siden jeg har vært med på disse tingene siden januar i 1986 merkes det veldig godt.

De som bygger gitarene hos CF Martin & Co
De som bygger gitarene hos CF Martin & Co
De som bygger gitarene hos CF Martin & Co

Noe av det første man kunne notere seg når man kom fram til standen til Martin, en stand som i seg sjøl var et rom i rommet. Standen var bygd opp med rammen av den gamle fabrikken i Nazareth, Pennsylvania, som jo er hvor hovedkvarteret til Martin ligger. For riktig å sette standarden hadde de valgt å dekorere ytterveggene med bilder av de som bygger de enkelte gitarene som kommer fra CF Martin & Co i denne tida. Det er en meget fin gest, og den var garantert til å synes når folk kom gående opp. Dette er ikke minst det merket Christian Fredrick IV Martin har satt på dette firmaet, som han har hatt ansvaret for i snart 30 år nå, og han kan fortsatt gjøre det i fullt monn, for CF Martin & Co er fortsatt en rent familieeid bedrift, noe som i seg sjøl er temmelig uvant i denne bransjen i dag – spesielt for firmaer som er så sentrale som CF Martin & Co er. Akkurat det er noe de ikke har noen som helst planer om å gå bort fra, og for brukerne er det helt klart en garanti for at den filosofien som driver dette firmaet også vil bli ivaretatt for framtida. Jeg legger ved en del bilder av disse veggene slik at man får et inntrykk av hva jeg snakker om.

CF Martin & Co SC-13E
CF Martin & Co SC-13E
CF Martin & Co SC-13E

Den modellen jeg vil nevne denne dagen er for Martin et aldri så lite vågestykke, for med den har de valgt å bygge på en hel del helt nye ideer når det gjelder konstruksjon av en akustisk gitar. Noen fellesnevnere vil man finne, og uansett vil det hele veien være det hensynet til kvalitet som hele veien har kjennetegnet dette firmaet under hele dets historie fra 1833 og fra til i dag. Modellbetegnelsen er SC-13E, og med denne modellen har Martin virkelig konsentrert seg om å utvikle en modell som kan fungere så tilfredsstillende som overhodet mulig på en scene, samtidig som den vil gi den tonen tilbake som man gjerne forbinder med en Martin. Slagordet var at de hadde skapt en modell for solospill, for det å kunne spille lenger og også ikke minst spille med en god del mer volum enn det man gjerne har vært vant med. Noe av det første du legger merke til en den nyutviklede cotuawayen, hvor man har bøyde kraftig av på baksida av gitaren, og med det med en gang gitt langt enklere tilgang til de øverste båndene. Ikke bare har man fått tilgang, men man har fått en tilgang som gjør det langt enklere ut utrykke seg også i det øverste registeret. Det er noe som må prøves for virkelig å sette pris på det. Halsen er også en historie for seg, med sin asymmetriske fasong, som også helt klart er med på å gi gitaren ytterligere plusstegn når det kommer til ergonomien, og som ikke minst vil være avgjørende med en gang det blir snakk om å spille mye lenger og mye mer på denne gitaren. Det er nesten så man ikke merker at den er der, man bare farer fram og tilbake på et meget uanstrengt vis. Også kroppen er asymmetrisk, noe som både gjør at den ligger godt i spilleposisjonen samtidig som det også er med på å bidra til å forebygge feedback på et meget effektivt vis. Konstruksjonen er med et lokk av sitka gran med sider og rygg av koa. Materialet som er benyttet i halsen er ifølge Martin utvalgt hardved, med et gripbrett av ibenholt. Det hele føltes veldig solid. Forøvrig er mønsteret brukt inni kroppen basert på et X-mønster, med noen justeringer for å tilpasse det denne nye modellen og de kravene de satt når den skulle konstrueres. Halsen treffer kroppen ved trettende bånd, og gripbrettet kommer med totalt tjue bånd. Skalalengden er 25,4 tommer, og elektronikken som sitter i denne gitaren kommer fra Fishman og er deres MX-T løsning.  Akkurat hvor den vil havne prismessig i Norge vites ikke, men litt avhengig av hvor valutaen havner når kjøpene åpnes så burde den havne et sted i nærheten av 20.000 norske. CF Martin & Co lover at de skal ha den klar for markedet i løpet av våren 2020, så det er bare å kaste seg rundt om man skulle være nysgjerrig på en SC-13E.

Legg inn en kommentar