Winter NAMM 2020 – Lekholm

Det ble en hel del trafikk på standen til Lekholm

Dette er neppe for alle, sjøl om produktet som ble presentert nok helt klart kunne være det. Det var et lite, og nystartet, svensk firma som dukket opp på Winter NAMM 2020 med en nyhet som helt klart vil være av interesse for de som har valgt det instrumentet som sin vei inn i musikkens verden. Firmaet det er snakk om er Lekholm Instruments AB – www.lekholminstruments.com – og deres DM48, som med sine tolv hull og 48 noter best kan beskrives som en kopi av et helt vanlig kromatisk munnspill. Det er da også nettopp hva det er, men en DM48 produserer ikke lyd i seg sjøl. Det er en ren MIDI-kontrollenhet. Noe som betyr at munnspillere nå kan få en vei inn til en langt mer omfattende palett enn det man fram til nå har vært vant med.

Mannen bak produkter, bak sin Lekholm DM48

Nå er Lekholm veldig klare på at dette ikke er et munnspill i seg. Det er en kontrollenhet med et kromatisk munnspill som utgangspunkt. Hva det betyr er at enhver som har bakgrunn i et munnspill, eller lyst til å ta det opp, med en DM48 fra Lekholm faktisk kan gjøre det. De som gjør det får en meget kompakt kontrollenhet med relativt omfattende muligheter. Lekholm produserer de enkelte delene til DM48 gjennom 3D print og CNC fresing, og på det viset har de enkelt vært i stand til å produsere et produkt som ser ut og agerer som et rent masseprodusert objekt. Utover det følger det også med en egenutviklet elektronikk, som jo er hjertet i denne enheten og som får det hele til å virke som det skal. At de opplevde en hel del trafikk på sin stand på Winter NAMM 2020 lå liksom i kortene. De hadde kommet opp med et produkt som de så langt er alene om, som både er smart designet og tenkt ut og som kommer til en pris som strengt tatt ikke er avskrekkende.

Mannen bak produkter, bak sin Lekholm DM48

Betjeninga av instrumentet skjer på et rimelig familiært vis. Knappen for å skifte tonene, eller introdusere kromatikken, er på vanlig plass. Fysisk sett føles den ikke identisk med et vanlig kromatisk munnspill, men det er ikke noe man merker seg med når man setter igang med å spille på instrumentet. Utover det er det er alle kontrollrutinene plassert på toppen av instrumentet, og det hele er både enkelt og logisk lagt opp. Det er et lite display som hele tida gir tilbakemelding om den aktuelle statusen, og som med litt trening kan utføres på et ganske så intuitivt vis. Fysisk kommer DM48 med de samme målene som et vanlig kromatisk munnspill, og det hele leveres i et nylonetui som inneholder alt det man trenger til for å komme igang. Det man må ha ved siden av er en lydgenererende enhet som man kan koble seg til via den USB-kontakten som DM48 er utstyrt med.

Lekholm DM48 i aksjon på Winter NAMM 2020

Lekholm har også utrettet sin egen YouTube kanal hvor man kan oppleve instrumentet i bruk – https://www.youtube.com/watch?v=dVJ_RwA_-vQ&list=PLgd2U2H0TMwUpnF_7ip04QdHH0jEQ3lPg – der er et en rekke eksempler på hva DM48 er kapabelt til og også en utmerket måte for å få et inntrykk i mulighetene som instrumentet kan gi. De tok en sjanse på dette ved å ta det hele med seg til NAMM for første gang. Det kunne virke som om det var et smart valg for deres del, for de enhetene de hadde brakt med seg ble solgt ut temmelig raskt etter at dørene til showet ble åpnet, og det gjeldt også for de som var igjen på lager i Göteborg. For Lekholds del var det bare å komme seg hjem så raskt som mulig og sette igang med produksjonen av nye enheter.

Lekholm DM48 i aksjon på Winter NAMM 2020

DM48 reagerer kun på blåsing, så den vil ikke kunne gjøre tradisjonelle bendinger som på et vanlig munnspill, men den kan settes opp til å reagere dynamisk på krafta i pusten til utøveren slik at det kan være med på å simulere noe tilnærmet likt tradisjonell bending. Det samme gjelder for alle de vanlige uttrykkene som man gjerne kan forme til ved hjelp av munnen, hendene, pusten og andre ting man gjerne forventer at et munnspill skal reagere på. Styrken til en DM48 fra Lekholm er mer at man vil være i stand til å levere en kontrollenhet som vil gjøre det enkelt for enhver med bakgrunn fra et kromatisk munnspill å få tilgang på de samme bibliotekene av lydkilder som enhver annen MIDI-artist. Det eneste som kreves er en USB-kabel for kontakt med en datamaskin, en USB til Lightning kabel for tilkobling til iPhone eller iPad og om man vil benytte et MIDI-adapter for en vanlig fempinns DIN kontakt er også det mulig. Det er en spennende sak Lekholm har kommet med og det skal ikke bli noe mindre spennende å følge dem videre. Instrumentet er tilgjengelig via Lekholm nå, og det er bare å gå til hjemmesiden deres for å finne ut alle detaljer i den forbindelsen. Ut fra trafikken de hadde på standen sin, og i forbindelse med markeringen på Preview-dagen så er det liten tvil om at de har et produkt på hånda med et visst potensiale.

Legg inn en kommentar