Solid State Logic – Origin

SSL Origin

Solid State Logic eller SSL som man gjerne kjenner dem som har presentert en ny mikser som kombinerer en analog mikseroverflate med en sentral DAW kontrollflate. Det er en mikser som henter inn det beste SSL kan levere både i den analoge og i den digitale enden. Med SSL på fronten er ikke dette en mikser for alle, men alle kan jo alltids drømme litt i det minste. Har man oppdrag nok vil en slik løsning neppe føre til færre oppdrag for å si det på det viset.

SSL Origin

Origin er navnet de har gitt denne mikseren, og det er en mikser som låner fra det beste hos Solid State Logic, enten det er snakk om det analoge eller det digitale. En annen viktig side ved designen er helt klart også den vekta de legger til ergonomien til det hele. Det er helt sentralt for det å få gjort en best mulig og så effektiv som mulig jobb i ethvert studio. Ideen om ergonomien er ikke spesielt ny hos SSL. Jeg kan utmerket godt huske når de forsøkte å bringe det opp på anen som et tema, og som et utgangspunkt for en diskusjon, for alle operatørene innenfor miksermarkedet. Jeg plukket opp min kopi av det innlegget på AES i Montreux våren 1986, og det var en hel del interessante momenter i den pamfletten. Den viktigste årsaken til at SSL presenterte dette akkurat da var framveksten av det digitale først og fremst, og da ikke minst den begynnende utviklingen av digitale miksere – noe som var i støpeskjea akkurat da, ikke minst fordi man begynte å få på plass prosessorer som var i stand til å håndtere de datamengdene som da ble påkrevd. Det er snart 34 år siden nå, og i dag er knapt nok det noen utfordring i det hele tatt. Ergonomien derimot er stadig vekk det. Kan hende tar jeg en gjenvisitt til det innlegget, for en blogg litt lenger fram i tid.

SSL Origin

Så over til Origin, en mikser som gir deg det beste av det analoge fra SSL når det gjelder kanalstripene, samtidig som man tilbyr en sentral seksjon som kan utstyres helt ut etter hva den enkelte bruker har til hensikt å bruke mikseren til. Den har to identiske sider som hver rommer de analoge kanalene i mikseren. Disse kanalene er, som SSL lenge har gjort det, satt opp som inline moduler. Sammen med senterdelen av mikseren kan det hele settes opp som en ren tracking mikser med ulike analoge tillegg lagt til i 19 tommers racket som er en del av senterseksjonen, eller man kan tenke seg en veldig digital/analog hybridløsning med skjermer og kontrollere som enkelt kan nås fra sentrum av mikseren.

SSL Origin

De som måtte lure på hva en Inline mikser er må forstå det som en mikser som er satt opp for å kjøre monitorering av returer fra en flersporenhet gjennom de samme kanalene som blir brukt for innganger fra mikrofoner, linjeinnganger, ulike kilder etc. Dette er i kontrast til en konfigurasjon kjent som en delt mikser, som har separate innganger dedisert for send og returer fra flersporkilden. Inline miksere har den fordelen at de kan bli langt mer kompakte og mindre kostbare, siden hver enkelt kanal står for en dobbel oppgave. Dette får man gjerne til ved å legge til noen flere knotter og brytere på hver enkelt stripe. Noen vil kanskje se på det som er aldri så lite hinder til tider siden ressurser, som EQ og aux sends, da blir delt mellom inngang og returen fra flersporkilden. I de fleste praktiske situasjoner er ikke dette sett på som noe hinder siden en ressurs som EQ vil bli brukt på inngangskilden mens man spiller inn spor og i forbindelse med overdubs, og så kan de benyttes på returen fra flersporkilden i forbindelse med nedmiksen siden mikrofon/linje inngangen på det tidspunktet ikke vil være aktive.

Og med Origin har SSL valgt, i forbindelse med den funksjonelle designen, å se tilbake på opphavet (origin) til deres egne inline miksere når det gjelder inspirasjon for signalflyten. Kretsene er dog hentet ut fra det aller siste hos SSL, og er det beste de kan levere i dagens verden. Disse nye analoge designene leverer et stort dynamisk område og båndvidde samtidig som den har den karakterfulle behagelige kvaliteten av rom og dybde som analogt gjerne tilfører det digitale.

SSL Origin

Sentralt, når det kommer til den karakteren som Origin leverer, er EQ-seksjonen i den mikseren. I SSL arkiv er den kjent som E «242» EQ, og den var mest sannsynlig den mest populære EQ, og den ble hentet ut av 4000 serien med miksere. For alt det måtte være verdt var en som Bruce Swedien svært så enig i det utsagnet. Han var temmelig klar på at han foretrakk den framfor den som dukket opp på 5000-serien, i hans ører låt den for nøytralt og pen. Den som satt i 4000-serien hadde en helt spesiell karakter, og den var ikke han alene om å komme tilbake til ofte. Han var jo en som hadde anledning til å velge mellom alt det som ble tilbudt av miksere i toppskiktet til enhver tid. Akkurat det er svært få forunt, så de erfaringene som disse folkene kommer med har faktisk stor verdi – noe man ikke minst hører gjennom de produksjonene de rent faktisk var med på. Det er snakk om en firebånds parametrisk EQ, og den finner man på alle de 32 kanalene som mikseren kommer med. Hvert bånd har en egen cut og boost, HF og LP svitsj for å skifte mellom to ulike karakteristikker. Uavhengig sveipbar HPF (High Pass Filter) på hver enkelt kanal samt den lett gjenkjennelige karakteren som den EQ seksjonen gjerne kom med – solid grynting og en dyp lav ende.

Mikrofonforforsterkeren i Origin er en helt ny design som kommer med den samme klarheta som tidligere SSL mikrofonforforsterkere med en tillagt fleksibilitet via muligheten til å svitsje karakteren til en varm og harmonisk rik og litt drevet tone som varierer en hel del med den gainsettingen man velger. SSL mener sjøl at dette er den mest ideelle løsningen for et perfekt digitalt system og en hybrid arbeidsflyt.

SSL Origin

PureDrive er en ny forforsterker for mikrofoninngangene på Origin, og den er designet slik at den helt klart vil tilby den samme klarheta og renheten som man finner i tidligere SSL forforsterkere. Den er bygd opp rundt moderne FET komponenter. Resultatet er en meget ren og virkelig støysvak forforsterker som er rask og som kan tilby en omfattende oppløsning når den er i «Pure» stilling på svitsjen. Skifter man posisjonen til «Drive», og den kretsen blir engasjert får man en ekstra gainavhengig ikke-lineær harmonisk overstyring. Og som man gjerne sier det – resten er opp til deg.

Dette er en mikser som raskt vil sette deg tilbake en halv million, og med en gang man føyer på alt ekstra løper det på en god del med en gang. Den som vil vite mer kan ta en tur innom https://www.solidstatelogic.com/studio/origin hvor man vil finne all den informasjonen man måtte ønske. Norske svar får man hos www.bary.no når det gjelder priser og levering. Liten tvil om at dette vil være et interessant valg for de som er i stand til å foreta et slikt valg, eller som har et ønske om å ta sats.

Legg inn en kommentar