Dobbel hals og Holy Diver

Slash med sin 1275 fra 1966, kjøpt i Indiana i 1990.

Det var strengt tatt intet ekstraordinært over det hele, den dagen Slash gikk inn i en liten musikkforretning i Indiana i 1990, og kjøpte en Gibson EDS-1275 Doubleneck gitar, men den gitaren fikk til gjengjeld være med på å forme en del av det som ble hans signaturlyd, gjennom Guns N´Roses. Den modellen han da snublet over var en modell fra 1966, og det er den modellen som i dag blir en del av det programmet Gibson har startet for å få plassert det firmaet der de mener at det så til de grader hører hjemme.

Gibson 1275 Slash 1966.

Det var ingenting utenom standard på den modellen Slash i sin tid kjøpte, men den ble, i hans hender, indentifisert med noe spesielt, og det er den magien Gibson gjerne vil forsøke å trekke noe ut av med denne modellen. Opplaget vil bli begrenset, så om man skulle ønske en kan det bli litt trangt om plassen. Prisen vil uansett begrense denne modellen til svært få i utgangspunktet, for med en prislapp på rundt trettentusen dollar vil man måtte forvente å legge ut en del for å skaffe seg en. Gibson legger den ut for salg fra første oktober av. Det er et problem dog, og det er at CITES begrenser Gibson fra å selge denne internasjonalt på grunn av bruken av rosentre. De oppfordrer potensielle kunder om å finne en forhandler som er villig til å sende den til kjøperen – alternativt ta seg en tur til et marked hvor man kan få kjøpt den, for så å stå for resten sjøl. Produksjonen er dessuten også begrenset til 125 eksemplarer.

Kroppen på Slash 1275, av lettvekts mahogni.

Kroppen er gjort av ett stykke lettvekts mahogni, og det samme materialet går igjen i begge halsene. Finishen er gjort med aldret nitrocelluloselakk og halsene har fått medium-C-profil, slik den hadde det i 1966. Skalalengden er 24,75 tommer, som jo har vært Gibsons valg for de fleste av sine elektriske gitarer. Gripbrettet er gjort av indisk rosentre (som er hva som skaper CITES-problemet) og har en radius på 12 tommer. Hver hals er utstyrt med tjue bånd, av typen autentisk medium-jumbo. Den er utstyrt med fire Custombucker III humbuckerpickuper. Den er satt opp med ,010 – -,046 strenger på seksstrengeren, og den starter med det samme på tolvstrengeren, men avsluttes med litt tyngre basstrenger i sammenligning. Satt opp slik Slash gjerne setter opp sin.

Gibson 1275 Slash i koffert, med Slash concho-reim og sertifikat.

Denne gitaren vil bli levert i en koffert, som hentet rett ut av 1966, og den inneholder dessuten all nødvendig informasjon om gitaren – samt en signatur utført av Slash sjøl. Skrevet for hånd på hver eneste av de 125 som vil bli produsert, og også påført nummeret i serien, av Slash. I kofferten er det også en Slash concho (bildet forteller hva som menes med det) reim og et sertifikat som bekrefter autensiteten til denne modellen.

Gibson 1275 Slash, kommer komplett med den samme slitasjen som hans originale i dag bærer.

Det er en gitar det er lett å høre i bruk når Slash bruker den, ikke minst fordi han velger å bruke det beste ut av de egenskapene hver hals kan gi han. Det er et spesielt skimmer over det tolvstrengeren leverer, og noe som til tider oppfattes nesten som en choruseffekt, mest fordi man alltid vil få litt drift mellom strengene som vil være med på å skape den lyden. Seksstrengeren har han brukt i forbindelse med soloer, og da er det ingenting som har blitt holdt tilbake når det gjelder ekstra gain og annet. Den modellen Gibson nå bringer ut har dessuten også blitt eldet slik at den skal matche originalen til Slash så langt det er mulig. Den er dessuten også utstyrt med de samme slitemerkene som den modellen har nå, derfra og ut vil nok det skille seg fra hva hver enkelt gjør med den gitaren etter at de har kjøpt den.

Vil du oppleve denne gitaren i levende live med Slash, så kan det skje om du kan få med deg en av konsertene til Guns N´Roses i forbindelse med deres neste strekk av sin «Not In This Lifetime» turne, som startet opp igjen i slutten av september.

Viv Campbell med sin Epiphone Holy Diver Les Paul.
Epiphone Holy Diver Les Paul.

En annen sak fra Gibson også. Riktignok fra Epiphone, som jo Gibson også eier, er en Les Paul utviklet i samarbeid med Viv Campbell, gitaristen for Dio og Def Leppard. Den blir kalt opp etter Viv Campbells egen Holy Diver Les Paul. Det er en modell som har en kropp av mahogni med et topplag av lønn. Gripbrettet på denne modellen er av en tresort som kalles for indisk laurel. Sadelen er av messing koblet opp mot en ABR Lock Tone Tune-O-Matic stol og et tradisjonelt stoppstykke. Pickupene, humbuckere, kommer fra DiMarzio og er av typen X2N i begge posisjonene. Epiphone Holy Diver Les Paul blir levert i en EpiLite Les Paul koffert og et sertifikat som bekrefter autensiteten er vedlagt.

Legg inn en kommentar