Om å bygge en bass hos Warwick

Stokken med den inbenholten som blir benyttet på Infinity NT

Warwick har presentert et par nye basser nå. De er begge rimelig godt kjente modeller, men denne gangen er det snakk om at det har blitt lagt litt ekstra inn i materialvalget og bygginga. Dette vil Warwick gjerne vise hele verden nå.

Dette var noe av det som startet det hele for Warwick og Hans Peter Wilfers del – i monter hos Framus & Warwick

De to bassene det nå er snakk om en Streamer LX og en Infinity NT, og for riktig å gi folk et inntrykk av det arbeidet som har gått inn i disse to modellene har folket hos Warwick gjort en video som beskriver det arbeidet som ligger bak begge disse instrumentene.

Litt flammet lønn, denne på en elektrisk kontrabass fra Warwick

Warwick Infinity NT er framstilt med en flammet topp av lønn – to-farget gripbrett. Dette instrumentet tas fra rått treverk og hele veien fram til et utsøkt instrument, og det hele dokumenteres i en serie med videoer som Warwick kaller «Making the Instrument», som viser hele framdrifta av produksjonen av dette instrumentet hos Warwicks custom shop i Markneukirchen i Tyskland.

Noe av den egenutviklede maskinparken hos Framus & Warwick

Det er det nærmeste man kommer et besøk til fabrikken i Tyskland, noe som helt klart kan anbefales om man noen gang skulle finne seg sjøl i den delen av Tyskland ved en eller annen anledning. Vi snakker om Markneukirchen, og det er en plass hvor man ikke bare finner Framus og Warwick. Markneukirchen har en meget sentral plass i tysk, og europeisk, musikkintrumenttradisjon, og om man har noen dager i det området ved en anledning, så er det overhodet ikke vanskelig å anbefale at man bruker en del tid med de tradisjonene.

Det er et imponerende lager av ulike tresorter hos Framus & Warwick

I disse videoene får man et inntrykk av hvordan det hele organiseres hos Framus & Warwick, og for en som har vært der noen ganger så vil jeg gjerne anbefale folk å bruke litt tid på disse videoene, og mer, som kommer ut av dette firmaet. Hans Peter Wilfer, som startet og eier det hele, har gått en temmelig lang vei siden starten i de gamle lokalene til Framus i Pretzfeld. Mye av det man ser av maskiner og tilhørende verktøy er ting som er utviklet av han og bygd sammen med alle de som utgjør den sentrale kjernen i produksjonen i dag.

En annen variant av en Streamer i utstilling hos Framus & Warwick

Det man ser i denne videoen er byggingen av en Warwick Custom Shop Masterbuilt Infinity NT. Den kommer med en topp av flammet lønn og et tofarget gripbrett av ibenholt (skåret fra kjernen og utover på stokken, noe som gir overgangen mellom det dypsorte til det helt hvite). Hodet har matchende tre og stemmeskruene er også utstyrt med knotter av tre. Kroppen er formet ut av sumpask fra USA. Halsen er gjort av flammelønn, med tre striper Ekanga. Halsen er satt inn, etter hva Warwick gjerne beskriver som sin «hidden neck-through» konstruksjon. Det vil si at halsen løper hele lengden av instrumentet, men at lokket blir lagt over etter at halsstykket har blitt tilpasset for å gjøre nettopp det mulig. Denne bassen er utstyrt med 24 bånd, ekstra harde, av bronse, og de er satt på plass ved hjelp av Warwicks IFT (Invisible Frett Technology). Det er en teknikk hvor sporene til båndene blir frest opp på gripbrettet uten at det skjæres tvers igjennom. Det blir igjen et par millimeter på hver side, noe som bidrar til å stabilisere det hele i enden. Den kommer med en justerbar sadel, Just-A-Nut III, av messing og Yin Yang innlegg på gripbrettet. Warwicks egen mekanikk, med D-tuner, aktiver MEC J/TJ pickuper med Warwicks tre-veis aktive elektronikk. Den har også et lithiumbatteri som er utstyrt med en USB-kontakt for lading av det batteriet. Serienummeret på denne aktuelle modellen er #17-3728, og videoen finner du her: https://www.youtube.com/watch?v=yIKdM-Y2bmY

Bootsy Collins Infinity i midten på denne veggmotasjen hos Framus & Warwick

Den andre bassen som får litt av den samme presentasjonen er en Warwick Masterbuilt Streamer LX – Wild Flamed Maple – Nirvana Red Burst med serienummeret #17-3531. Som navnet indikerer er noe av det sentrale ved dette instrumentet det stykket med flammelønn som har blitt det til del. Det blir dessuten kraftig forsterket av den fargen som har blitt tillagt. Det er helt klart et instrument som vil synes godt for den som måtte ikle seg denne bassen. Denne modellen kommer med en påskrudd hals av Wenge, via tre laminater, og med et gripbrett av Ziricote. Båndene på denne bassen er også av ekstra hard bronse, og montert inn i gripbrettet med den samme teknikken som over – Warwicks egen IFT teknologi. Pickupkombinasjonen på denne bassen er P/J, og kommer med en aktiv to-veis krets som får strøm av et lithiumbatteri som kan lades opp via USB. Begge disse bassene leveres i en håndbygd Rockbag av skinn med alle tilhørende sertifikater og nødvendig annen dokumentasjon. Videoen finner du her: https://www.youtube.com/watch?v=GaQqvjuKNDA

Musikken til alt dette er «Relief» av Jeff Hughell.

Legg inn en kommentar