Sundragon og Jimmy Page

Jimmy Page med sin Dragon Telecaster og Sundragon forsterker.

Sundragon kommer med en forsterker, og i denne satsningen er ikke bare Jimmy Page utgangspunkt for produktet han har også vært med rundt utviklinga. Det er en forsterker som har røtter tilbake til den tida da han for alvor tok skrittet ut i en omfattende karriere for sin egen del. Det er signaturlyden man finner på det første albumet til Led Zeppelin.

Utgangspunktet var en Supro Coronado, som Jimmy Page hadde tatt i bruk en stund før Led Zeppelin ble et faktum. I realiteten begynte han å bruke den forsterkeren tidlig på 1960-tallet når han turnerte med Neil Christian and the Crusaders. Under den første tida var den fullstendig som den kom fra fabrikken, ingenting ble gjort med den – annet enn at han spilte en hel del på den. Ved en anledning falt den ut av den varebilen de brukte for å komme mellom spillejobber. Det er der historien virkelig begynner når det gjelder den forsterkeren og signaturen til Jimmy Page.

Sundragon front.

Serviceteknikeren som fikk oppdraget med å sette forsterkeren sammen igjen etter et ganske så brutalt møte med bakken støtte tidlig på en hel del utfordringer. Det første var det faktum at dette var en forsterker med opphav i USA så reservedeler fantes ikke, det neste var jobben med å finne mer eller mindre fullgode erstatninger i det engelske markedet på den tida. Heller ikke det var enkelt siden man fortsatt befant seg i en tid preget av etterkrigsrasjonering og mangel på både det ene og det andre. Det samme problemet hadde jo også Marshall, som jo startet i nettopp den tida. Ken Bran hos Marshall kunne fortelle meg om hvordan de måtte søke gjennom markedet for å finne de komponentene de trengte til, og at variasjonene også kom til uttrykk mellom de ulike modellene som kom ut av den tida. I dag er ikke det noe problem siden produksjonen har blitt industrialisert på et helt annet vis. For Jimmy Page på 60-tallet var problemet et annet. Han trengte til en forsterker, og han hadde ingen særlig egen økonomi å lene seg på i den tida. At det ble temmelig annerledes når Led Zeppelin for alvor tok verden med storm er et helt annet faktum, og noe som ikke hjalp han mye der og da. Han trengte til en forsterker for å kunne fortsette å jobbe.

Sundragon bakside.

Forsterkeren endte opp med forforsterkerrør fra Mullard, et GZ34 likeretterrør fra Mullard og GE 6L6 rør på utgangen. Den gikk også fra to titommere til en enkel tolvtommers høyttaler, og den høyttaleren var i seg sjøl ganske så unik. I utgangspunktet var det snakk om en amerikansk høyttaler, men siden den var skadet ble den utstyrt med en ny membran som kom fra England. Bare det i seg sjøl var jo en utfordring, og ikke minst skapte det en stor utfordring når denne nye modellen skulle konstrueres. Den var også med på å gi forsterkeren en helt unik lyd, og de som måtte lure kan høre den på låter som «Good Tima, Bad Times», «You Shook Me», «Communication Breakdown» og ikke minst Joe Cockers «With A Little Help From My Friends». Dette var forsterkeren som forsynte hele det første albumet til Led Zeppelin, og Jimmy Page har hatt den med seg gjennom hele sin karriere – noe som også gjorde det mulig for Mitch Colby og Perry Margouleff å gjenskape den samme magien i dag, eller så nært det er mulig å komme. Det hele har fått godkjentstempelet fra Jimmy Page.

Etiketten på hver av de femti forsterkerne bærer signaturen til Jimmy Page.

Den første serien, på 50 håndbygde enheter ble presentert i forbindelse med NAMM i januar i år, og det skapte en hel del nysgjerrighet naturlig nok. Mens de var opptatt med de planene bestemte de seg for å klargjøre et presseskriv for å fortelle verden om hva det var som var på gang. De fløy inn til London på en mandag for å gjøre klar presseskrivet for et NAMM show som skulle åpne den følgende onsdagen. Alt det var vel og bra, men det som så skjedde endret plutselig en hel del på det hele. Jimmy Page publiserte nemlig presseskrivet på sin Instagram-konto, noe som førte til at mange tusen så den. Og ikke bare det, presseskrivet refererte til nettstedet de hadde satt opp for anledningen, og der var mobilnummeret til Mitch Colby oppført. Når Margouleff landet i Los Angeles kunne Colby fortelle han at han hadde mottatt tusenvis av telefoner. Resultatet var at når de var i ferd med å sette opp for NAMM hadde alle enhetene blitt solgt, til 12.500 US dollar stykket. De er nå i gang med å sette opp en noe mer regulær produksjon av denne forsterkeren slik at den også kan bli tilgjengelig for langt flere som måtte ønske den. Mer informasjon om forsterkeren og firmaet finner du via https://www.sundragonamps.com/ , og der vil det nok også dukke opp mer i forbindelse med den standardproduksjonen som er planlagt litt seinere i år. Femti stykker er kun en eksklusiv serie, og den klubben er dessverre allerede fylt opp. Dette har vært et år hvor både gitaren Jimmy Page brukte under den perioden, en Telecaster han fikk av Jeff Beck, som Fender har gjort to versjoner av, og denne forsterkeren fra Sundragon. Den eneste garantien som ikke gis er at denne kombinasjonen vil få deg til å lyde som Jimmy Page. Etterligne han kan du nok få til, men den siste detaljen krever nok mer en viss tilhørighet til armen innenfor den femte dimensjon – evnen til å kommunisere via tanken alene. Et mektig nettverk som de færreste har batteri eller tilkobling til. Men at dette utmerket godt kan være en forsterker som kan gi en hel del moro er det overhodet ingen tvil om.

Legg inn en kommentar