Britannia Row og Jay Chou

Jay Chou på scenen på O2

O2 arenaen er ikke akkurat liten i seg sjøl, og nå har Britannia Row levert en løsning for den plassen som har blitt annonsert som den største noensinne innendørs på O2. Artisten som krevde en slik løsning er kanskje ikke så godt kjent i Norge, men på verdensbasis har han en meget stor skare med fans. Navnet er Jay Chou, og han er en sanger og filmskuespiller med opphav på Taiwan. Det sier at han har skaffet seg millioner av fans over hele verden, og med kinesisk som utgangspunkt er kanskje ikke det så veldig underlig – det er jo noen av dem alene. Han har stått bak den dyreste konsertproduksjonen noensinne i Australia og har omsatt mer enn tretti millioner album over hele verden. Så for å sette opp og klargjøre den største PA som noensinne har kommet opp på O2 valgte han og produksjonsselskapet hans å trekke med seg Britannia Row til det hele, og Britannia Row er et firma som har gjennomført noen slike ting under de årene de har vært i operasjon.

I 1975 kjøpte Pink Floyd opp adressen Britannia Row og oppfordret sin stab til å leie ut utstyr og løsninger til andre artister, band og arrangementer mens Pink Floyd tok litt tid av for en del andre aktiviteter. Deres første gig som eget selskap rettet inn mot slikt var Knebworth Park i 1975, en festival som det året dro 100.000 tilskuere. Og med det var Britannia Row etablert, og slik har de stor sett holdet det gående fram til et større eierskifte fant sted i 2017, når amerikanske Clair Global, og det kom etter at de først hadde etablert en strategisk allianse i 2016. Så tilbake til dagens sak.

For de tre siste konsertene i forbindelse med en turne som inkluderte 120 forestillinger, The Invincible 2 World Tour, skulle den asiatiske kongen av pop, som han gjerne har lat seg bli kjent som i vestlig presse, spille to konserter i London før riggen fra Britannia Row skulle anvendes på et avslutningsshow på Accor arenaen i Paris. Disse tre showene ble promotert av Europas ledende asiatiske konsertpromotør, Magic Sound Entertainment. Som crewsjefen hos Britannia Row, Scott Maxwell sa det: «Jay er en stor stjerne. Vi jobber egentlig med et PA-anlegge på stadionstørrelse i en produksjon for en arena. Alt annet i forbindelse med designen av det hele måtte krympes ned for å kunne passe inni stedet, men alt i forbindelse med PA forble det samme.»

Hele produksjonen hadde en totalvekt på 107b tonn og benyttet seg av 208 motorer i overkant av riggen. Det hele kom med 44 automasjonspunkter, 274 riggepunkter, fjorten heiser under scenen og inkluderte dessuten også en pakke med konfetti som veide 180 kilo og som det tok fire minutter å skyte ut. Alt i alt betydde dette at alt som hadde med lyd å gjøre måtte designes for å gi tilstrekkelig med trøkk. Josh Lloyd, Britannia Row, designet et system bestående av L-Acoustic for de europeiske produksjonene, og det besto at hendene K-1, flyvende K1 subber, K2 forsinkere og K2 under de hengende K-1. systemet ble forsynt kraft av 72 LA8 forsterkere og det ble benyttet prosessering fra Lake. Scott Maxwell fortsetter: «en av de største utfordringene for lydteamet var å jobbe med ulike avdelinger som alle benyttet seg av fløyet utstyr – det er så utrolig mange designelementer som går inn i det hele, det hele var helt ulikt andre show jeg har jobbet med. Det har vært et utrolig miljø å være en del av; alle har jobbet så utrolig fint sammen, til tross for en del språkulikheter.»

Og her flyr konfettien over O2 i enden av showet til Jay Chou

Showet i seg sjøl er ledet av produksjonssjefen JC Chen, og det er et show som løper gjennom tre solide timer fra start til stopp. Produksjonen tar publikum med på en reise gjennom pop, klassiske pianoballader, hip hop og gitarrock, mens klovner, koreograferte samuraier, sjøfolk og dansere er med på å forsterke hele forestillingen. Chen sa: «Ved å ha Britannia Row med ombord kunne jeg puste rolig tvers igjennom det hele. Til og med med kulturelle og språklige problemer, så var teamet til Britannia Row enestående ved enhver anledning – fra alt deres utstyr og til lydsystemet, for å bidra til showet med sin fantastiske teknologi, service og tilstedeværelse.»

En som har jobbet lenge sammen med Chou er FOH tekniker, Drexel Rrez Moliere, som sa: «Det å presentere et show med en hel rekke ulike genrer er veldig vanlig blant asiatiske artister – det er stilen i det markedet – og uansett hvor han måtte opptre, så forventer fansen hans en stor produksjon og en lang og alltid skiftende forestilling.» Moliere var dessuten den første til å mikse et K1 rig i Asia, og han har jobbet sammen med Chou i nitten år. –«Det er et utfordrende show å mikse, men Jay vet eksakt hva han ønsker, og jeg vet eksakt hvordan det skal leveres. Jeg liker virkelig denne konfigurasjonen med hovedhenget med K1 og K! Subber rett ved siden av. Alt Britannia Row foretok seg i forbindelse med disse showene var korrekt. Jeg er bare så imponert av deres kvaliteter og deres service. Jeg har jobbet med en hel del ulike firmaer over hele verden, og jeg må si at Britannia Row virkelig er verdensklasse. Hvordan crewet kaster seg over detaljene får dem virkelig til å stå ut.»

Moliere, som mikset det hele på en analog mikser som de hadde hatt med seg fra Asia, beskriver sin FOH miks som – «Rimelig høy, med masse bass og en bred og jevn dekning.» -«Jay er vant med å få det beste ut av alle sangene,» legger Moliere til, -Som tekniker, når du har Britannia Row ved din side, behøver du ikke engste deg for en eneste ting. Det er uvurderlig for meg fordi det gjør det mulig for meg å konsentrere meg om miksingen, musikken, og det er det viktigste med jobben min.»

Moliere måtte også kommentere på dedikasjonen som crewet gikk til oppgaven med, og kan fortelle: -«Etter at vi hadde lastet alt inn i London, var alle trøtte og i ferd med å trekke seg tilbake når de hørte støy komme ut av FOH. Vi reiser med strømforsyning fra Kina, og dersom noe ikke er helt i orden med en analog mikser så hører du det med en gang. Britannia Row teamet fikset dette med en gang ved hjelp av en TX trafobuffer. Med den korrekte 220 volten, var det hele så rent og isolert.»

Britannia Row forsynte produksjonen også med i-øret fra Sennheiser, senderpakker fra Shure, radiokommunikasjon og L-Acoustic scenemonitorer, samt et avspillingssystem for FOH og en monitorverden i denne forbindelsen ved hjelp av noen Yamaha QL-1. –«Du kan spørre dette crewet om ting hele dagen og de leverer innen minutter,» sier en entusiastisk Moliere: -«De er en fryd å jobbe sammen med, og jeg kunne aldri forlangt bedre innstilling fra et utleiefirma. Teamet til Britannia Row er bare magisk!»

Når turneen var klar kastet Chou seg filmen i vold. Han startet filmingen av xXx, som er Vin Diesels fjerde utgave i det som gjerne kalles Triple X franchisen. Mannen med ansvaret for hele oppdraget for Britannia Row, Dave Compton konkluderte med: -«Det er alltid en fryd å jobbe med produksjonsansvarlig JC Chen og promoter Felix Wang hos Magic-Sound, som har den tøffe jobben med å koordinere produksjonsapparatet for et slikt stort show og en stjerne som er så etterspurt. Vi hos Britannia Row er klare for å støtte opp om deres alle behov, og vi ser fram til å ønske dem tilbake til Europa igjen med deres neste prosjekt.»

Mer om Britannia Row finner du her – www.britanniarow.com – det er en historie i seg sjøl!

Legg inn en kommentar