CF Martin Excalibur – Traveler Guitar

Nå har Martin endelig annonsert sin Excalibur-modell i endelig form. Det er en modell som kun vil bli produsert i et opplag på tjue gitarer, og for de som måtte lure så blir ikke denne modellen tilgjengelig for venstrehendte dessverre. På den andre sida er det kanskje ikke så viktig i enden, for med en prislapp på US $ 39.999, – begrenses markedet en hel del med en gang. Det er en modell hvor ingenting er spart på når det gjelder materialer, men det som virkelig setter den ut fra andre modeller fra Martin er de innleggene som denne modellen kommer med. Sammenlignet med noen av de tidligere modellene Martin har kommet med som har fått omfattende dekor, er denne faktisk tonet noe ned. Det er fortsatt omfattende innlegg på denne gitaren, men jeg har opplevd tidligere modeller opp mer eller mindre den samme gata som var solid fylt opp med dekor. Så mye så at gitaren i seg sjøl begynte å veie en hel del, spesielt i sammenligning med hva en normal akustisk gitar gjerne veier. Den fulle betegnelsen er CF Martin D-45 Excalibur gitar.

Det som setter denne gitaren ut i forhold til resten av de gitarene CF Martin & Co produserer er materialene som blir valgt ut, håndarbeidet og ikke minst de innleggene som har blitt skapt av Harvey Leach. Dette er en modell hvor det ikke blir spart på noe som helst. Det er neppe en gitar man vil se dukke opp på særlig mange scener heller. Det vil som sagt kun bli produsert tjue stykker av den, og med den utførelsen som er valgt går den nok mer inn i en permanent samling enn noe annet. Det er fortsatt noen som har midler til å skaffe seg en slik gitar. Merkelappen inni gitaren er signert enkeltvis av Christian Frederick Martin og Harvey Leach. Hvor innleggene tar seg ut kommer fram av bildene. Vi snakker som sagt om en gjennomført håndlagd gitar, og som en konsekvens av det blir det heller ikke kjørt gjennom PLEK-rutinene som andre gitarer gjerne får hos CF Martin & Co i dag. Denne modellen er hele veien et resultat av hva byggere hos Martin er i stand til å levere.

Materialene som benyttes er stort sett kjente, det er mer hvor man har høstet det som gjerne skiller seg fra andre modeller, og ikke minst det utvalget som er gjort når man har kommet så langt at man skal begynne å bygge hver enkelt gitar i denne serien. Utgangspunktet er en D-modell med fjorten bånd til halsen før man møter kroppen. Halsen er festet til kroppen ved hjelp av hudlim, som jo er den tradisjonelle metoden. Den kommer med X-stag som blir tilpasset gitaren, og en skalalengde på 25,4 tommer. Gripbrettet har en bredde ved sadelen på 1 3/4 tomme, mens den bredden er 2 1/8 tommer ved tolvte bånd. Lokket er framstilt av Engelmann gran, mens rygg og sider er gjort av mahogni fra Madagaskar. Halsen er gjort av ekte mahogni som Martin sier det, og det uten å indikere noe mer om opphavet. Gripbrettet er tradisjonen tro av ibenholt. Belisting er utført med flammet lønn med opphav i Europa. Lokket har et temmelig tydelig bjørneklomønster i treet. Utover dette er det man ser på bildene hva man får. Gitaren kommer dessuten i en koffert med en utførelse som matcher gitaren.

Som sagt ser det ut som om denne gitaren på mange måter er rimelig nøktern i designen totalt sett. Jeg kan utmerket godt huske når Christian Frederick Martin kom på besøk til Santa Cruz Guitar Company når jeg var der. Det var like inn på nittitallet, og Christian hadde med seg en jubileumsmodell som kom med en hel del mer innlegg enn D-45 Excalibur. Jeg hadde akkurat prøvd ut den ypperste modellen til SCGC på bakrommet hos dem, en FS modell som kun var utmerket håndverk og knapt nok et innlegg i det hele tatt, med unntak av noe svært diskret på hodet. Christian rakk med denne D-45 modellen, modell en million for Martin muligens, og det første jeg reagerte på var at den var tom, det neste at den lød svært ulikt alt annet – mest sannsynlig hadde dette alt å gjøre med det som hadde blitt plantet inn av innlegg over hele den gitaren. Lydmessig var den ikke særlig inspirerende overhodet. Denne modellen gir et helt annet inntrykk tross alt, men jeg tviler som sagt at man vil se særlig mye av noen av disse på noen av verdens scener, til det er både pris og tilgjengelighet litt vel knapt. Men, om du ikke har behov for den nye bilen, noe som bare blir mer og mer aktuelt i dagens Norge, kan du jo i det minste legge en Martin D-45 Excalibur på minnet. Miljøvennlig er den også siden den ikke en gang vil trenge til strøm – om du med det som begrunnelse kan slippe momsen er en helt annen sak.

Traveler Guitar har også presentert noen nye modeller, tre stykker for å være eksakt, og dette er modeller som først og fremst er ment for de som gjerne vil ha med seg en gitar overalt hvor man måtte reise eller befinne seg. Den første som nevnes her er en modell ved navn CS-10, og det er en ny akustisk modell fra Traveler Guitar. Det er en gitar med en kortere skala enn normalt, men ment for å bli stemt opp til normal stemming. Den kommer med cutaway, og i følge Traveler Guitar kommer den også med en lyd som matcher en vanlig fullskalagitar. CS-10 har et lokk av Engelmann gran, noe som gir denne gitaren en meget tydelig og klar lyd. Ryggen er gjort av Okoumé, som sies å lyde rikt og mykt som mahogni. Sidene er framstilt av Lacewood laminat. Halsen er gjort av Nato og den er limt på plass. Gitaren kommer ferdig satt opp med strenger fra D’Addario, nemlig et EJ-26 sett. CS-10 kommer i en gigbag og Traveler Guitar lover at de skal ha den klar for levering fra august i år. Prisen i Europa er satt til Euro 289,00.

Det kommer også to nye modeller i Pro-serien. Pro Series Standard er en hybrid akustisk/elektrisk gitar som kommer med en piezo pickup og en Alnico singel-coil pickup. Halsen har en skalalengde på 628 millimeter, og en er av en gjennomgående konstruksjon. Halsen er gjort av East American lønn, med et gripbrett av lønn. Gitaren har dessuten et eget innebygd stetoskopsystem via deres eget interne resonans pickupsystem, og det trenger verken til batterier eller forsterker. Hvilestykket mot låret kan fjernes for enda enklere transport. Den blir også levert i en gigbag, så det er bare å ta av med en gang den kommer inn. Den kommer i deres egen standard matt sort og er utstyrt med D’Addario EXL110 strenger. Prisen på denne er satt til Euro 469,00, og den vil også være tilgjengelig fra august av.

Traveler Guitar Pro Series Mod-X I vintage hvit er den siste I denne omgangen fra Traveler Guitar – www.travelerguitar.com – og den er inspirert av de første Traveler Guitar modellene som ble bygd. Pro Series Mod-X har noen nye egenskaper som gjør den til den mest anvendbare hybrid akustisk/elektrisk modellen Traveler Guitar mener å ha bygd. Den kommer med de samme stemmemekanikkene montert midt inne i kroppen, noe som effektivt eliminerer behovet for et hode på gitaren. Resultatet er at du får et instrument med en full skala i et instrument som er 28 prosent kortere og 58 prosent lettere enn en vanlig fullskala gitar. Halsen, som løper gjennom hele kroppen har en lengde på 628 millimeter og den er utført av East American lønn med en gripbrett av Pau Ferro. Den kommer som nevnt i vintage hvit og er utstyr med D’Addario EXL110 strenger. Gitaren blir levert i en Deluxe gigbag, og det skjer i enden av august. Prisen er satt til Euro 519,00.

Legg inn en kommentar