CF Martin & Co

CF Martin & Co De Goni

CF Martin & Co er et gammelt firma etter hvert. Det ble etablert i 1833, når Christian Frederick, CF i firmanavnet og også navnet på dagens direktør, de fjerde i rekken, emigrerte fra Tyskland. Da hadde han allerede mange år bak seg som instrumentbygger, og hadde gått i lære hos en del av de viktigste og beste i Europa i den tida. Ting skjøt ikke akkurat fart med det samme, og produksjonen på den tida var fullstendig håndverksdrevet. Industrialismen hadde bare så vidt kommet i gang på det tidspunktet, men en ting var i alle fall falles da som det er nå – nemlig at det var viktig å alliere eller assosiere seg med tida store artister. Det valgte da også Marin, og i 1843 fikk de skikkelig napp da den tidas store gitarvirtuos la sin elsk på instrumenter fra nettopp Martin. Artistens navn var Madame Delores N. de Goñi, og hun var etter alle solemerker sin tids ypperste profesjonelle gitarsolist. Det var i forbindelse med at Martin hadde underholdt henne i sitt hjem at han besluttet at han skulle gjøre en gitar spesielt designet for henne.

CF Martin & Co De Goni

Valget falt på en gitarmodell som hentet format fra Martins Modell 1, en modell med en ganske liten kropp. Det som virkelig sto fram i forbindelse med denne aktuelle modellen var det var absolutt første gang Martin benyttes seg av spanter montert i X i lokket av gitaren, formet på slikt vis at det var med på å understreke formidlingen av den lyden som det instrumentet var i stand til å skape – ikke minst i hendene til instrumentalister som Madame Delores N. de Goñi. Hennes popularitetstid som aktiv solist varte fra 1841 og fram til 1892, og hun ga ved flere anledninger uttrykk for at hennes Martin var det fineste instrumentet hun noensinne hadde spilt på, både i Europa og USA, som var fullstendig overlegent andre instrumenter når det gjaldt tone, håndverk og spilleegenskaper.

CF Martin & Co De Goni – kofferten

I år kommer CF Martin & Co med en kopi av denne modellen, Martin Size 1 De Goñi Authentic 1943 gitar, en gitar som er en helt eksakt kopi helt ned til den avrevne papirlappen inne i gitaren til de nylonstrengene den kommer utstyrt med. Hudlim har blitt benyttet tvers igjennom hele konstruksjonen, og den kommer med en hals som treffer kroppen ved tolvte bånd. Lokket er av Adirondackgran som er behandlet med Martins VTS metode. Rygg og sider en er mahogni fra Guatemala. Den kommer med en høyglanset finish, en skalalengde på 24,9 tommer og en bredde på gripbrettet ved hodet på 1,875 tommer. Halsprofilen er hentet fra modellen fra 1943. sadelen er av elfenben og stolen av ibenholt, og strengene ligger i en radius på 16 tommer over stiolen. Gripbrettet er også av ibenholt, og ved tolvte bånd har det en bredde på 2,315 tommer. Stemmemekanikken er Demet type av messing, og sidemontert. Kofferten gitaren levers i er også hentet fra den samme tida, og den er formet nærmest som en kiste. Den kan dessuten også leveres for venstrehendte. Aberet da må nok være prisen, for i USA er den listet til $ 12.999, -, og hva den eventuelt skulle havne på i Norge er det distributøren her til lands som kan svare på.

CF Martin & Co CEO 9

Og når man snakker om CF og direktører så kan det også nevnes at den niende versjonen av CEO-serien til CF Martin & Co er ute i år. Det var en tradisjon som ble innført for noen år tilbake, hvor den aktuelle CEO’en, dagens CF, ga seg sjøl som oppgave å designe en egen modell. Årets modell er CEO 9, noe som jo naturlig nok betyr at dette er det niende året for det arrangementet. Årets modell tar utgangspunkt i Martins egen OO format, med en hals som treffer kroppen ved fjortende bånd. Det som setter denne gitaren ut en smule er valget av krøllet Mango som tre for lokk, rygg og sider. Lokket har blitt gitt en sunburst en smule inspirert av solnedgangen.

CF Martin & Co CEO 9

Gripbrettet er av ibenholt, og den kommer med innlegg i from av snøflak, slik man gjerne ser det på 42 type modeller fra Martin. Skalalengden er på 24,9 tommer. Stolen er kompensert og hviler på et stykke ibenholt. Stolen er hva Martin gjerne beskriver som Modern Pyramid. Halsen kommer med en meget spillbar V-form, og på hodet er det plassert kobberfarget mekanikk av vintage type med åpne skruer. Stolpinnene er framstilt av noe Martin kaller Liquidmetal, og det er et registrert varemerke for sikkerhets skyld.

CF Martin & Co CEO 9

Gitaren blir levert i en formstøpt koffert. Den er utstyr med en forhåndtrykket merkelapp med løpende serienummer, den kan leveres venstrehendt og har dessuten gått gjennom en PLEK behandling før den sendes ut til kjøper. Prisen i USA er satt til $ 4.399, -, og igjen er det andre som må svare på hva dette kan bli i kroner på det norske markedet.

CF Martin & Co D-35 Woodstock 5oth

I forbindelse med markeringen av 50 årsjubileet for Woodstock-festivalen har det gjort et par modeller. Den ene har blitt nevnt via et par tidligere blogger, for de som måtte ha interesse av å bla gjennom noe av det. Denne gangen vil jeg trekke fram den modellen som mer minner om noe som kom ut av den tida, nemlig en Martin D-35 Woodstock 50th Anniversary gitar. Denne modellen henter alt sitt fra en tradisjonell D-35, men noen unntak for å gjøre den til en skikkelig jubileumsmodell. Det er en D-modell tvers igjennom, med gripebrett av ibenholt og en skalalengde på 25,4 tommer.

CF Martin & Co D-35 Woodstock 5oth

Du vil kjenne den igjen ved innlegg på hodet og på plekterbrettet. Der har man hentet inn elementer fra den plakaten som ble gjort til Woodstockfestivalen i 1969, for femti år siden. Rygg og siden på denne gitaren er gjort av rosentre fra Øst-India, og det hele er satt opp med den samme tredelte ryggen som en D-35 har blitt kjent for. Lokket er av Sitkagran og er bearbeidet med toner for å få en viss vintage utseende. Det samme har Martin også valgt å gjøre med listene rundt gitaren. Dette er en D-modell med bånd som treffer kroppen ved fjortende bånd. Prisen på denne modellen er satt til $ 4.499, -, noen som betyr at det vil havne omtrent der man er vant til å finne en D-35 rent prismessig. Den leveres i en formstøpt koffert, kan leveres venstrehendt og denne har også gjennomgått PLEK behandling.

2 kommentarer

  1. Kjempeflott orientering . Takk! Hilsen en selvsagt helt nøytral hobbygitarist mhp Martin gitarer.

Legg inn en kommentar