Ashdown – Framus

Deler av fronten på en Ashdown 30 Little Stubby

Det har gått noen år siden starten av Ashdown nå, og det Mark Gooday har oppnådd så langt kan ikke kalles noe særlig annet enn en betinget suksess. Det har unektelig gått noen år siden han satt hjemme i stua i huset sammen med resten av familien og satt sammen de første forsterkerne og kabinettene. Godt hjulpet av kona Jane, sønnen Dan og datteren Daisy satt de hjemme på kveldene og satt sammen og klargjorde produkter. I løpet av dagtida var Mark på fart til musikkhandlere for å vise fram produkter og samle bestillinger. Det tok ikke lang tid før mye av dette begynte å betale seg i form av bestillinger som begynte å komme inn av seg sjøl. Alt det førte naturlig nok til de neste logiske skrittene, noe som resulterte i et egnet lokale for denne virksomheten. Den første forsterkeren hadde først gått under navnet KBM, og det var en forkortelse hentet ut av en av Marks favorittfilmer, Flash Gordon, og spesielt en scene hvor Dr. Zarkoff sier: «Skru opp Klystron Magnifieren.» Navnet utviklet seg videre og sklei inn i Ashdown Bass Magnifier, og kjent som ABM-serien til Ashdown. Noe som ikke minst gjorde disse forsterkerne godt synlige på de scenene hvor de dukket opp var et VU-meter som Mark hadde valgt å plassere på fronten. Det er noe som over tid har blitt en sak for Mark og Ashdown, og ikke minst brukt i forbindelse med markedsføring av produktene: «Spot the VU». Det samme går også igjen i de hodetelefonene han etter hvert også utvidet programmet sitt med. De finner du mer om her – https://metersmusic.com/ – og det kan synes som om også dette har vært et lykketreff for Mars del.

Ashdown 30 Little Tubby er rør først og fremst – her kvartetten med EL84 rør som driver det hele

En annen nyhet fra Ashdown dette året var en kompakt forsterkertopp i CTM-serien til Ashdown. CTM står for Classic Tube Magnifier, noe som ganske enkelt betyr at det her er snakk om en forsterker med rør som transportmekanisme for lyden. CTM-30 Little Stubby er betegnelsen på denne nye modellen. Noen av brukerne av forsterkere i CTM-serien er blant annet Nate Mendel fra Foo Fighters, James Johnson fra Biffy Clyro, James LoMenzo og Michael Rhodes.

Forforsterkerseksjonen i en Ashdown 30 Little Stubby

I følge Ashdown og Mark har de virkelig skjøvet teknologien et godt stykke i forbindelse med utviklingen av CTM 30 Little Stubby. Den veier ikke mer enn 12 kilo, og det i en pakke som måler 400 x 220 x 80 millimeter. Den har en rørdrevet effektsløyfe, en trafoisolert DI utgang og kommer med håndspunnede trafoer. Utgangen besørges av fire stykk ERL-84 rør, som gir denne tretti solide watt ut. Det er uavhengige kontroller for Gain og Master. Den har inngang både for passive og aktiver basser, henholdsvis 100 mV ved 1 Mohm og 300 mV ved 22 k. Tre-bånd EQ er fullstendig passiv. Rør man finner i forforsterkerdelen er en stykk ECC81, en stykk ECC82 og to stykk ECC83. forsterkeren har Zero Negativ Feedback. Chassiet er av stål og forsterkeren har selvjustert bias.

Ashdown 30 Little Stubby – DI utgang og terminaler til høyttalerkabinetter

For Mars og Ashdown markerer CTM 30 Little Stubby et nytt viktig steg i utviklingen av deres forsterkere, med forbedret tone, egenskaper og ikke minst enkelhet i transport. De tretti wattene denne forsterkeren leverer holder ikke igjen særlig mye i det hele tatt, og med et godt kabinett, eller to, vil den kunne levere en hel del tilbake det er klart. Den har dessuten også en høyst anvendelig DI-utgang som gjør den virkelig nyttig på scener av alle formater og ikke minst i studio. Har du en del effekter du ønsker å anvende sammen med CTM 30 Little Stubby så kommer den også med en effektsløyfe som gjør den saken unna på et helt greit vis.

Framus Devin Townsend Stormbender 7

Når Hans Peter Wilfer endelig fattet beslutningen om å starte opp Framus igjen så var det med en gang tydelig at de erfaringene han hadde hentet inn gjennom en hel del år med Warwick, og ikke minst mye internasjonal eksponering, var med på å sette standarden. Og litt av en standard har det virkelig blitt. Som med Warwick knyttet de raskt opp en god del artister til Framus fra oppstarten av. En av de som har kommet med under de siste årene er Devin Townsend, og ikke minst hans signaturmodell, The Stormbender.

Framus Devin Townsend Stormbender 7, den sentrale delen av karbonfiber

Nytt i år er Stormbender 7, og tallet på enden sier jo en hel del om hva det er som skiller denne fra tidligere modeller – nemlig at den kommer som sjustrengs gitar. Dette er en modell som kommer rett ut fra Framus Masterbuilt Custom Shop, noe som både sier en hel del om det arbeidet som legges inn i den, og også med en gang at denne ikke vil bli billig. For de som har interesse av det så kan det jo fortelles at seksstrengeren av Stormbender har kommet i en noe rimeligere utgave, for de som skulle finne gitaren interessant og gjerne vil sjekke den ut.

Baksiden av Framus Devin Townsend Stormbender 7

Bildene forteller en hel del om hvordan gitaren er konstruert. Sentralt i kroppen er et felt utført med karbonfiber i kombinasjon med flammet lønn. Kroppen er forøvrig av mahogni, komplett med et matchende deksel av mahogni over elektronikken. Halsen er gjort av flammelønn og kommer med et gripbrett av tigerstripet ibenholt. Halsen er utstyrt med 22 jumbobånd. Det er ingen merking på fronten av gripbrettet, med unntak av en lysende sirkel (akkurat om du vil ha den til å lyse eller ikke er ditt ønske – det er fullt ut mulig å bestille den uten også). Sidemarkeringene langs gripbrettet er fluoriserende.

Framus Devin Townsend Stormbender 7 med Graph Tech mekanikk, Tusq sadel og lysende logo

Mekanikken er levert av Graph Tech og er deres Ratio modell med låsmekanisme og knotter av tre. Sadelen er levert av Tusq, og er deres Low Friction modell. Stormbender kommer med Fluence humbuckere fra Fishman, og er utstyrt med volum og tonekontroller, som også er utstyrt med push/pull for variasjoner. Vippebryter for valg av pickuper og en stol fra Evertune. Warwick Security Locks er montert for sikker kobling av gitaren til den kroppen som skal bære den, via en dertil egnet reim. Den blir levert i en håndbygd RockBag av skinn. Gitaren blir kun produsert til ordre, noe som betyr at det går gjennom Framus Custom Shop. Hva prisen vil være finner man ut når man spør, men da vet man også at dersom man går for denne modellen så har man med en gang en hel del opsjoner, om man skulle ønske det. Det er helt ut avhengig av hva man ønsker at ens egen modell skal inneholde. Devin Townsend er helt klart en ubetinget spennende gitarist, og forøvrig også en meget trivelig fyr å samtale med – man har vært så heldig at man har gjort det noen ganger underveis. Og er det en ting man helt klart med fordel kan vite nå, er det at det som kommer av gitarer fra Framus i dag er meget solide instrumenter som ikke minst er meget spillbare og med en tone svært få vil ha noen som helst problemer med.

Legg inn en kommentar