Frankfurt ProLight+Sound – Adamson

Adamson, med opphav i Canada, har etter hvert vokst seg til å bli en faktor når det gjelder konsertlyd i dagens verden. Skal man beholde den posisjonen må man hele tida utvikle de egne produktene, noe de nok en gang viste dette året i forbindelse med ProLight+Sound i Frankfurt. De har over tid etablert en ganske så solid base av erfaring, som kombinert med den kunnskapen firmaet besitter, er med på å forsvare posisjonen på et meget fint vis. Alt om Adamson finner man via – https://www.adamsonsystems.com/en/ – hvor produkter, og en hel del andre ressurser finnes. Dette året fikk også deres norske distributør litt ekstra oppmerksomhet. Det er Benum AS som representerer Adamson i Norge – www.benum.no – og de ble presentert med prisen som årets beste distributør av Adamson. Prisen ble overrakt i forbindelse med et arrangement under messa i Frankfurt. Så har Benum også gjort en formidabel jobb for Adamson i Norge, noe som en god del aktører har merket under de siste årene.

Nytt dette året er noen nye produkter som har blitt lagt til S-serien til Adamson, en serie som for deres del har blitt svært så populær. En må nok kunne beskrive det som et svært så vellykket produkt for deres del, og noe det helt klart ikke har vært spesielt vanskelig å selge inn i det norske markedet for Benums del. Produktene vi snakker om dette året er S7, som er et kompakt line-array kabinett, og en kompletterende sub med betegnelsen S118. i tillegg presenterte de også S7P og S10P som er Point Source varianter. Med andre ord produkter som enkelt kan tilpasses de fleste behov på markedet i dag.

Adamson S7 er et to-veis system som tilbyr full båndbredde, og det kommer i form av et Line Array kabinett som inneholder to ND7-LM16 Kevlar Neodymium drivere med en verdi på 2 x 16 ohm, samt en NH3-8 1,4 tommers kompresjonsdriver på 8 ohm. Sjølve lydkammeret produserer en litt kurvet bølgefront med et nominelt spredningsmønster på 100 x 12,5 grader, henholdsvis horisontalt og vertikalt. Effektiviteten i kammerne åpner for økt vertikal spredning uten at man på det viset mister tilstedeværelse av høyfrekvent informasjon i fjernfeltet. Ytterligere vil Adamsons patentert teknologi, Controlled Summation Technology, eliminere lobing i feltet mellom høyttalere som man ofte kan oppleve med to-veis systemer. S118 er den subben som går sammen med S7 for å danne et system. Det kabinettet er satt opp med en lettvekts 18 tommers S-Kevlar Neodymium høyttaler med lang vandring, som benytter seg av Adamsons Advanced Kone Architecture og en spole på 4 tommer for håndtering av en hel del tilført effekt. Denne driveren er montert med fronten ut i kabinettet, og har som hensikt å produsere en ren og musikalsk lavfrekvent informasjon. S7 har et frekvensområde som går fra 80 Hz til 18 kHz og kan produsere en maksimal Peak SPL på 138 dB. Vekta på dette kabinettet er ikke mer enn 15,9 kilo. S118 har et virkeområde fra 35 Hz til 100 Hz og et slikt kabinett veier 39 kilo. Begge benytter seg av Adamsons SideLock riggsystem, et enkelt og effektivt opphengssystem som har blitt ytterligere raffinert siden S10 kom, og nå ikke har behov for en pinne for stakkene. En enkelt tekniker kan forberede og fly et komplett array. S serien til Adamson var den serien som endret svært mye for Adamsons del, og som var med på å forandre det firmaet fra å være en produsent av høyytelse høyttalere til en tilbyder av komplette systemløsninger. Systemer bygd rundt S7 og S118 har allerede blitt tatt i bruk av partnere i USA, Canada, Sverige, Norge, Frankrike, Spania, Italia, UK og Kina, så de er på mange måter allerede godt i gang med det hele for sin egen del.

Adamson S10P

S7P og S10P er to nye Point Source kabinetter med full båndbredde. De er utstyrt med henholdsvis to stykk ND7-16 drivere for bass- og mellomtoneområdet, begge på 16 ohm, og to ND10-LM bass- til mellomtone drivere, disse også ved 16 ohm. Begge kabinettene er utstyrt med en NH3-8 en 1,4 tommer kompresjonsdriver, i 8 ohm. Spredningen fra disse kassene vil være 70 x 40 grader horisontalt og vertikalt. Disse kabinettene kommer med de samme hensynene som Adamson har lagt i alt sitt, noe som betyr at også vil oppleve en jevn og fin balanse i lyden også i de tilfellene hvor man beveger seg på utsida av det tenkte dekningsmønsteret, og hvor det da leveres lyd uten diffraksjon eller overlappingsproblemer som man kan oppleve i to-veissystemer. S7P leverer en Peak SPL på 136,5 dB og veier 15 kilo, S10P yter 139 dB og veier 21 kilo. Alle kabinettene til Adamson er konstruert av hva de beskriver som marint gradert laminat av bjerk, flygradert stål og aluminium. De er alle utstyrt med Speakon kontakter. S-serien er konstruert for å drives av Adamsons E-Rack, et system som enkelt integreres med og er konstruert for å virke optimalt opp mot alle Adamsons produkter. Forsterkerne i E-Rack blir levert av LAB-Gruppen og det bli kombinert med anvendbar inn/ut og industristandard strømtilkoblinger, så vel som en 20-porters Ethernet svitsj for ruting av dobbelt redundant Dante og kontrollsignaler. Som produktsjefen, Brian Faser uttrykte det: «S-serien kan skryte av en ytelse uten sammenligning i sin klasse og har bevist sin styrke for våre partnere og kunder over hele verden. De verktøyene vi har lagt til familien vil nok en gang løfte lista når det gjelder industriledende ytelse fra komplette systemløsninger fra Adamson.»

Ronald, Bruce og Bjarte med Universal Audio 2-610

Et lite tillegg på enden av denne bloggen. Bildet over viser til venstre Ronald Hernes, som er den som styrer det meste hos Benum i disse dager. Nå gjør han ikke alt alene, men med seg på laget har han et knippe med meget dyktige medarbeidere, og om det er det ingen debatt. Til høyre på dette bildet er det en som ikke lenger er med i selskapet, med det unntaket at han i stedet har valgt å fokusere på livet som aktiv musikant i stedet – noen har kanskje truffet han et og annet sted underveis. Mannen i midten er Bruce Swedien, som man helt klart kunne sagt en hel del om, men i denne sammenhengen skal det hele konsentreres om det produktet han holder opp framfor seg. Det er en Universal Audio 2-610, med andre ord en rackenhet som rommer to stykk Universal Audio forforsterkere for mikrfon, og annet om man vil, og et produkt han sjøl har benyttet helt siden han først vandret inn i studioet til Bill Putnam i Chicago på enden av femtitallet. Det er ikke rent lite musikk som har blitt produsert gjennom disse forforsterkerne opp gjennom årenes løp. Hvorfor det nevnes her og nå har mer med det å gjøre at Universal Audio fortsatt kan levere dette produkter, og en del flere, fra en analog tid og med kvaliteter som er udiskutable. Disse produktene vil i fortsetningen komme ut av Universal Audios Custom Shop, noe Benum, som jo distribuerer også produkter fra dette firmaet i Norge, garantert kan fortelle en hel del mer om.

Legg inn en kommentar