NAMM – Sony & AEA

Og man fortsetter, stadig vekk med NAMM, for med drøye to tusen utstillere, og en hel del annet gående så er det lett å hente materiale på den plassen. En hel del inspirasjon også. Med 115.301 personer registrert til stede så blir det en hel del trafikk, og det var jo øyeblikk hvor det kunne bli litt vel trangt her og der når man gjorde rundene gjennom hallene, rommene og de ulike bygningene. Det beste man gjør er å gå gjennom den appen som NAMM sjøl har satt opp, og som er fritt tilgjengelig via Apples App Store, for der har man oversikt over alt som foregår. I den appen kan man også sette opp egne preferanser og merke dem slik at man får påminnelser underveis. Det er også muligheter for å kaste seg inn i nettverk via den appen, noe som helt klart kan være med på å utvide opplevelsen dramatisk. Bruker man den blir man med en gang ganske så effektiv faktisk, så den kan med andre ord helt klart anbefales. Noe det er vanskeligere å unngå er NAMMtrax, og med såpass mange folk til stede fra stort sett hele verden, sier det seg sjøl at man raskt løper en viss risiko. Det var heller ikke få som fikk seg et snev av, eller en runde med det, i etterkant av dette arrangementet. Litt ubehagelig er det jo, og av litt ulik art for den enkelte som rammes, men det kommer på ingen måte med den samme graden av smitteeffekt som det å være til stede på NAMM.

Sony C-100 mikrofon

Sony kom til NAMM med noen nye kompakte innspillingsenheter dette året. Det er noen år siden Sony var en av de virkelig tunge aktørene innenfor profesjonell lyd. Det var et helt annet trøkk når de kunne vise fram både analoge og digitale flersporsmaskiner, mikrofoner og annet og da gjerne koblet med temmelig omfattende pressesamlinger i den forbindelse. Nå er det ikke slik at de verken produserer dårlige eller mindre spennende produkter i dag, det er mer det at det kommer gjennom helt andre produkter langt på vei. Dette året kunne de vise fram et par nye Hi-Res opptakere, Hi-Res mikrofoner, DWX trådløs serie og UPW-D serien med trådløse mikrofonpakker. Utover dette hadde de også med seg lydutstyr for kamerabruk og hodetelefoner.

Sony PCM-A10

Det er snakk om to modeller. Den enkleste av disse er Sony PCM-A10. Den kommer med innspilling på opp til 24 bit ved 96 kHz, noe som vil være med på å garantere en oppløsning på opp til 40 kHz i følge Sony, og det som de gjerne beskriver som Hi-Res innspilling. Dette er den mest kompakte av disse enhetene, og garantert en meget effektiv sak å ha med seg når intervjuer skal gjøres, eller om man skulle ha behov for en diktafon med litt ekstreme kvaliteter. Innspilling kan skje med enten WAV eller MP3, helt avhengig av hva resultatet skal brukes til i enden. Den kommer også med noen enkle lydredigeringsmuligheter innbygd, som kopiering og deling av filer. Den har også en manuell innspillingsmodus for de som gjerne vil ha kontroll med innspillingsnivå og dynamikk, for uansett hvor godt de automatiserte innspillingene blir så er det vanskelig å unngå at man kan oppleve passasjer hvor dynamikken kan bli så klemt at det høres. Det gjelder spesielt for musikk. Når det gjelder intervjuer er ikke like presserende, sjølsagt litt avhengig i hvilken sammenheng det hele til slutt skal brukes i. Skal det kringkastes på et eller annet vis så kan man nok med fordel gå så linjert som mulig, når det gjelder både filformat og innstillinger forøvrig. Denne enheten har en innebygd USB kontakt som bare er å brette ut og plugge inn i datamaskinen når filer skal overføres. Den har også mulighet for trådløs avspilling via Bluetooth samt NFC kompatibilitet. PCM-A10 kommer dessuten også med 16 GB innebygd minne, noe som gjør det mulig å ta den i bruk rett fra boksen om man skulle ha dårlig tid. Det er en kapasitet som enkelt kan utvides ved hjelp av et SD-kort. Til og med om man spiller inn ved LPMC 96kHz/24bit vil batteriene vare i opp til femten timer. Denne enheten er allerede tilgjengelig på markedet, og i USA ligger prisen på 229,99 dollar.

PCM-D10 er storebroren i denne sammenhengen, og utover det som allerede er nevnt kommer dem med noen ytterligere detaljer som kan være med på å løfte kvaliteten på innspillingene nok noen hakk for de tilfellene hvor det vil være kritisk. Det første er at PCM-D10 er i stand til å spille inn hele veien opp til 192kHz/24bit, noe som med en gang gir litt ekstra å gå på for å nå de nødvendige 40 kHz. Den er noe større, og muligens også litt mer robust bygd enn lillebroren, og det har gitt plass til to XLR-TRS komboinnganger i bunnen av enheten. Disse kontaktene er dessuten også forsynt med muligheter for 48-volts mating i de tilfellene hvor man måtte ønske å koble på mikrofoner som trenger til det. Denne enheten vil helt klart nyte godt av det, og riktig brukt kan man garantert oppnå svært gode opptak med denne og en stereomikrofon eller andre løsninger. Om du følger noen lenker i forbindelse med det neste avsnittet som tar for seg et nytt produkt fra AEA så kan du lære en hel del om det å ta opp musikk med kun en mikrofon. Det låter overraskende bra. PCM-D10 kommer også med en høykvalitets hodetelefonforsterker, en analog MAX9732, som virkelig er med på å løfte opplevelsen når man skal begynne å lytte tilbake litt kritisk på det man har tatt opp. Den har også en digital begrenser ombord, og all data hentes ut via en USB Type-C kontakt som kan benyttes både til det og så strømforsyning der man gjerne vil fortsette å jobbe uten å tenke på at batteriene skulle gå ut. Den har også et peakmeter med muligheter for tre innstillinger – -20dB/-12dB/Over. Venstre og høyre side av meter vises uavhengig av hverandre, og det samme gjelder i forbindelse med innspilling ved hjelp av den analoge volumkontrollen. De innebygde mikrofonene på begge disse enhetene kan stilles inn i tre ulike posisjoner, og det er X-Y, Zoom eller Wide. Det er også mulig å monitorere disse enhetene ved hjelp av en smarttelefon ved hjelpe av Sonys REC Remote App.  Som sagt spilles det inn både lineær PCM og MP3 formater, ed avspillinsstøtte for MP3, AAC, WMA, WAV og FLAC filformatene. Sony PCM-D10 vil være tilgjengelig i løpet av våren 2019 til en pris av 499,99 dollar.

Wes Dooley

AEA står for Audio Engineering Associates, og det er et firma som har spesialisert på båndmikrofoner. Det har de gjort ganske lenge nå, og før den tida har innehaveren, Wes Dooley, vært med på en hel del moro forøvrig innenfor alt av lyd i svært mange flere år. Det han startet med var varianter av de gamle mikrofonene til RCA 44 og 77 modellene, som da lenge hadde vært ute av produksjon, men som fortsatt var en stor favoritt blant svært mange av de viktige lydteknikerne i bransjen. Jeg vet siden jeg har håndtert noe av de gamle originalene til Bruce Swedien, og som han brukte på innspillinger med både Quincy Jones og Michael Jackson i sin tid. De produktene Wes Dooley produserer i Pasadena i dag bærer med seg det beste av den arven samtidig som han også har tatt det hele noen solide skritt videre framover.

AEA KU5A mikrofon

Nytt dette året var modellen KU5A, og den går noen sidesteg i forhold til det man gjerne er vant med når det gjelder båndmikrofoner. Det viktigste ligger helt klart i karakteristikken. Der hvor man gjerne har vent seg til at båndmikrofoner kommer med åtte-tall, som gjerne er en forlengelse av deres natur er KU5A satt opp som en super-kardioide mikrofon. Det fører naturlig nok til at den med en gang kan gis en hel del andre oppgaver i et studio, eller på scenen om man måtte ønske det – for i følge AEA er KU5A helt ypperlig til bruk på scenen. Denne mikrofonen er i tillegg også aktiv, noe som betyr at den krever til 48-volt, eller Phantommating om man vil, for å fungere. Det har ikke med membranen å gjøre, et båndelement tåler ikke slik behandling og ville blitt godt svidd med en gang om den hadde opplevd det. Nei, forskjeller er at denne mikrofonen kommer med aktiv krets og en spesialbygd trafo som er optimalisert for alle typer forforsterkere. Med den nye karakteristikken kommer den også med en stor grad av avvisning av støy fra baksida av mikrofonen. Resultatet er at den får et langt bedre fokus på den kilden som skal tas opp, med alle de fordelene det kan gi. Alle kilder som havner innenfor 7,5 centimeter fra KU5A vil nyte fordel av den varme tonaliteten som dens næreffekt, proxsimity, gjerne gir ved å løfte bånn en hel del. Dette er en mikrofon som dessuten er i stand til å håndtere 135 dB SPL ved 1 kHz, så en del skal den nok tåle å håndtere. Det den liker dårlig er vind, som alle båndelementer er vare for, så det anbefales ikke å plassere den i en basstromme, eller like utenfor et basskabinett, da det ofte man bli litt vel trekkfullt til tider. Mikrofonens elektronikk kommer også med et integrert høy-pass filter som pent trekker av den lave enden ved hjelp av et 6 dB/oktav filter ved 283 Hz.. Den vinden som produseres av vokalister og andre instrumenter skal den ikke ha noen problemer med.

AEA NUVO Stereo Kit koffert med to stykk AEA N8 mikrofoner.

For de som ønsker å gå stereo så har AEA en koffert som kan settes opp med enten to stykk N22 eller to stykk N8 mikrofoner. Kofferten bærer betegnelsen NUVO Stereo Kit. Kofferten kommer med alt som kreves for å få satt mikrofonene opp som et Blumlein par eller som nært sammenfallende. For de som ikke har prøvd Blumlein så er det helt klart å anbefale. Nå er det ingen liten kostnad forbundet med å investere i mikrofoner fra AEA, så om man kan finne et par mikrofoner med åtte-talls karakteristikk som man kan starte med så får man et inntrykk i det minste. Det som er den ekstra garantien man får når man bestiller et stereosett av mikrofoner fra enhver seriøs produsent av mikrofoner er to mikrofoner som er så tett matchet som det er mulig å få det til. Det er svært viktig da det ikke skal mye til før signalet degraderes på et hørbart vis, og akkurat er man virkelig ikke på jakt etter når man går den veien. For å vite mer om AEA, produkter og teknikker kan du gå til https://www.aearibbonmics.com/ og bla deg videre derfra. Jeg vil helt klart anbefale det siden disse sidene har en hel del nyttig informasjon som du garantert vil kunne ha en hel del nytte av for egen del om du først begynner å ta den turen. Man må ikke kjøpe produktene for å få tilgang til den informasjonen. At det frister å gjøre det i enden er en helt annen sak.

Legg inn en kommentar