Forhåndsvisning – Preview Day

Preview Day er noe som ble innført av NAMM for noen år tilbake, og som nå ser ut til å bli blitt en tilnærmet tradisjon. Det er en veldig fin anledning for å møte og se på et lite utvalg av det som vil bli presentert i en litt større sammenheng når showet først er i gang. Utvalget av firmaer som er til stede varierer fra år til år, men det har blitt en fin blanding av både godt kjente travere i bransjen samt en rekke nykommere. Her vil jeg gi dere en presentasjon av de som var til stede i år. De følgende dukket opp, og dette er noe av det de viste fram denne dagen – dagen før dagen av det ordinære NAMM-showet. Med dette er man så smått i gang.

Adamson Systems Engineering – en produsent av lydutstyr med opphav i Canada. Mer enn å vise produkter var de der for å presentere hva de står får, og mer om det vil jeg ta litt lenger ut i tid, for både er det spennende og også rimelig omfattende å forholde seg til på en dag hvor man kun skulle få små smakebiter av alle de som var til stede. Her var det mer snakk om å knytte kontakter og etablere lenker som kunne benyttes underveis videre inn i dette showet.

AirHush ISAT Inc. – AirHush er et firma som presenterer en løsning for akustisk isolasjon som gjør bruk av, nettopp luft, for å oppnå gode resultater i følge dem sjøl. Det er hva resten av betegnelsen står for ISAT, nemlig Inflatable Sound Attenuation – eller sånn omtrent oppblåsbar lyddemping på norsk. Det de produserer er lette, transparente og modulære paneler som reduserer lydtrykket (SPL – Sound Pressure Level) og skaper isolasjon i midlertidige eller permanente installasjoner. Den er konstruert med en oppblåsbar kjerne sammen med det fremste i lyddempende materiale plassert i en ramme av aluminium. Med dette mener AirHush ISAT at de har et produkt som kan skape områder for blokkering eller isolering av lyd overalt. Hvert panel er cirka fire kvadratføtter store (cirka 60 x 60 centimeter). Med en stødig ramme av metall vil det dessuten også være enkelt å inkludere grafikk og belysning til disse panelene i følge produsenten. Panelene kan enkels kobles sammen for å skape en beholder, en vegg eller en mur – helt avhengig av de behovene man måtte ha. De er enkle å pakke samme, og veier som sagt ikke særlig mye. Tre paneler kan pakkes sammen på den samme plassen som et panel krever når det oppblåst. Konseptet når det gjelder AirHush panelene er at de gjør nytte av komprimert luft (eller andre gasser) kombinert med moderne lyddempende materialer for å gjøre jobben. De som ønsker å sjekke ut mer kan ta et besøk til nettstedet deres – AirHush.com/music for ytterligere detaljer.

Akai Professional / inMusic Brands – viste fram en variant av sine nye EMD produkter, og dette er produkter Akai har vært svært dyktige med lenge. De er absolutt verdt et noe dypere besøk for å sjekke ut alle detaljer, og ikke minst hva de kan levere av utstyr i dagens verden. Force, en musikkproduksjon / DJ Performance enhet er hva man kaller og beskriver den som. Den har en 8×8 klippmatrise som er RGB-basert, noe som jo også gjør denne enheten ganske så fargerik å jobbe på. Den er utstyrt med en OLED skjerm, har to lydinnganger og fire lydutganger. Den kommer med MIDI og CV I/O, samt en hel del andre fine egenskaper. Force bygger på en lang erfaring som Akai har hatt med en del slike produkter opp gjennom årens løp. AKAI MPC ble på mange måter en klassisker når den først dukket opp på markedet.

Aston Microphones Ltd. – presenterte sin Stealth mikrofon som kan tilby fire ulike innstillinger samt automatisk deteksjon av 48 volt. Dette er en kondensatormikrofon som er beregnet for både studio og scene. Mer om denne, og de andre modellene de produserer finner du på www.astonmics.com

BOSS – hadde med seg noen få produkter denne kvelden, for er det noe de er i stand til så er det å øse markedet godt opp med ulike produkter når de først er i gang.  De viste fram en Tube Amp Expander, for de med behov for å styre lyden ut av en forsterker uten at lyden blir for voldsom. Dette sammen med en av Blues Cube forsterkerne, og dette året har de utviklet en ny modell i samarbeid med Jeff «Skunk» Baxter, som man mange kanskje kjenner igjen fra Doobie Brothers. Blues Cube Sparkle Clean Tone kapsel er betegnelsen denne varianten har blitt gitt.

C.F.Martin & Co. – presenterte et par modeller denne gangen. Den ene var en modell som hentet inspirasjon fra noe som foregikk for femti år siden nå, nemlig festivalen i Woodstock, og den modellen kom med grafikk som hentet inspirasjon fra de ulike elementene som var aktuelle i de dagene den festivalen foregikk. Den andre gitaren var en modell som kom med en hel del megst intrikate innlegg, både på baksida og på fronten. Temaet var True Love Forever. På fronten hadde man lagt inn deler av skjell som hadde blitt brent, eller tonet om man vil, i varm sand og deretter montert i et mønster rundt lydhullet til gitaren.

Clari Guitars Inc. – kom med noe de beskrev som den ultimate reisegitaren, og ideen så i det minste svært god ut. Det er en gitar som brettes sammen og legges i noe som ligner en liten ryddsekk, og den rettes like greit ut igjen og spenens fast ved hjelp av noe som så ut til å være en meget solid og gjennomført løsning. Så spørs det da om gitaren i seg sjøl er grunn nok til å velge en slik løsning, noe man kun finner ut den dagen man prøver den ut for alvor. Vel verdt en titt og sjekk for de som er på jakt etter eller mener de har behov for et slikt instrument. Mer vil det være mulig å finne på clariguitars.com

Collins Guitars – kom med en gitarmodell som var en miks mellom en vanlig dreadnought og en om, med rette spanter. De kan levere den med sider og rygg av mahogni eller med rygg og sider av rosentre. Den siste har dessuten også belisting langs gripbrettet. For de som måtte ha interesse av det så er det faktisk mulig at Collinsteamet kan legge kursen gjennom Norge i mai for en klinikk hos Vintage Guitar i Oslo. Skjer det vil dere garantert høre om det fra den butikken kjenner man det folket rett.

Cordoba Music Group – presenterte en minibass dette året. Det var et akustisk instrument med elektronikk innbygd, med fire strenger, og en hel del bass også faktisk. Den kan være nok et utmerket alternativ for de som ønsker å bringe med seg en bass, men hvor man ikke ønsker å ta med seg alt for mye utstyr som krever en hel del plass. Morsomt instrument var det i alle fall. To modeller er tilgjengelig nå, Mini II Bass MH-E og Mini II Bass EB-E. Begge har en skalalengde på 22 7/8 tomme og med strenger som kommer med fosfor-bronse over en nylonkjerne kan disse stemmes til lav E, som en vanlig bass. Forskjellen på de to modellene er mer utstyret, hvor den første er utført i mahogni rugg, sider og lokk, mens den andre kommer med granlogg og sider og rygg av stripet ibenholt.

D’Angelico Guitars – var også til stede med noen av de gitarene de kan tilby I dagens marked. D’Angelico er et spesielt navn å representere på dette markedet, og de startet opp med å tilby noen av de modellene som ble skapt av D’Angelico i sin tid, men de har utvidet den basen kraftig under de årene som har gått. Dette er ikke lenger instrumenter som blir produsert på det samme viset som D’Angelico i sin tid gjorde. Hans produksjon var både begrenset og svært kostbar. Dagens produkter er det mulig for de fleste å skaffe seg, og de har noen gitarer som det er vel verdt å sjekke ut helt klart.

Dangerous Music – presenterte sin D-Box2, en ny versjon av den originale D-Box, og dette var en dramatisk ny design av deres originale produkt. D-Box2 er en styringsenhet for monitor som inkluderer summing, D-A konvertering, Cue/Talkback, og hvor alt kan styres trådløst via Bluetooth.

Denon DJ – Denon kom en en ny DJ-mikser som til en pris av knappe 1.700 dollar helt klart burde være interessant for svært mange som er i gang i det faget. Det var lite som ikke var tenkt på i dette produktet, og en hel del som var først gang det har dukket opp på et slikt produkt.

Dubreq Stylophone – og om noen er i stand til å huske Rolf Harris og hans bruk av den originale Stylophonen så må det sies at denne modellen er noe helt annet. Det er et ganske så interessant produkt blant alt det man nå finner av små og meget kompakte synther, og de som måtte lure kan jo sjekke ut alle detaljer på www.dubreq.com

Fender Musical Instruments Corporation – en nyhet er The American Acoustasonic Telecaster. Det er n Telecaster med en akustisk vri. Fasongen kjenner man igjen med en gang, men det er omtrent det eneste, for kroppen er uthult og designet sammen med et lokk med lydhull for en mest mulig realistisk akustisk lyd, og det låter faktisk ikke ueffent for å si det slik. Pickupsystemet består av tre unike elementer. Det første er en Fishman under sadelen, en Fishman Acoustasonic Enhancer og en Fender Acoustasonic Noiseless™ magnetisk pickup. Den akustiske motoren er i stand til å levere ti ulike kroppsstiler og varianter av tonetre. Det er en Mod knott som velger og blander de ulike stemmene. Fender har også ansøkt seg en patent på dette systemet, med betegnelsen Stringed Instrument Resonance System (SIRS). Den kommer med en integrert kontur for underarmen og med en hals av mahogni.

Sønn og sønnesønn etter Chuck Berry

Gibson Brands, Inc. – Gibson har helt klart vært travle siden firmaet fikk nye eiere og ny ledelse. Henry, og hans kumpaner, er borte og nye koster er på plass for både å gjøre noen nødvendige endringer så vel som det å gi alt rundt Gibson et helt annet fokus. Noe av det som skjedde var at Gibson trakk seg ut av NAMM, og mye av årsaken var i følge tidligere eier at man ville fokusere mer i retning av det langt større konsumentmarkedet, og i den forbindelsen vektla de deltakelse på blant annet CES og andre tilsvarende arrangementer større vekt. Nå er de tilbake på NAMM, og med det også tilbake med et langt større fokus på musikken som deres produkter tross alt har vært assosiert med i svært mange år. Det hele understekes av Cesar Gueikian, Chief Merchant Officer – forretningssjef – hos Gibson nå: «Vi vil gi ære til den gylne tidsalderen til Gibson gjennom å gjenskape autensitet for musikere med vår nye serie klassikere. For å være sanne til vårt DNA så har vi ført våre nye Les Paul Standard tilbake til den klassiske designen som gjorde dem berømte og anerkjente. Det samme kan også sies om andre modeller.» Dette er detaljer som Gibson mener vil være svært tydelige på både Les Paul og SG modeller som nå kommer. Les Paul vil komme med både 50-talls og 60-talls spesifikasjoner, så vel som en med P-90 pickuper. Du vil også kunne se Les Paul Specials i TV gul farge og Les Paul Junior utført med tobakktonet sunburst. Det vil være en SG Standard og to nye modeller med 61 detaljer med Maestro og «sideways» vibrato. Av de litt nyere gitarene vil det dukke opp en Les Paul Tribute Double Cut med en enkel P-90 og en Les Paul Tribute Double Cut Special med to P-90 pickuper – begge to vil komme med hva Gibson beskriver som en hyggelig prislapp, og de er bygd ved deres fabrikk i Nashville, Tennessee. De vil også introdusere et nytt konsept gjennom hva de beskriver som Las Paul og SG Modern. For å utvikle disse modellene var de ute blant handlere, musikere og entusiaster for å høre med dem hva de kunne tenke seg inkludert i noen slike instrumenter. Det har gitt som resultat instrumenter med lettere kropper, innovative halsprofiler med full tilgang til de øverste båndene, gripbrett av ibenholt og pickuper med en hel del signal og et push-pull kontrollsystem for bryte mellom humbucker og P-90 lyd – karakterer som mange vet en hel del om. Gibson har også gått i samarbeid med sønnen og sønnesønnen etter Chuck Berry for å skape en Gibson ES-350T, som de vil slippe i løpet av dette året. I den forbindelse kjørte de originalen gjennom røntgen og gikk gjennom den på makronivå for å få med alle de små detaljene som var den modellen. De vil også komme med en Chris Cornell Tribute Model ES-335, hvor det kun vil bli produsert 250 stykker og hvor deler av salget vil gå til ulike veldedige organisasjoner i hans navn. Det instrumentet er et resultat av arbeid Gibson gjorde sammen med Chris Cornell på mange av hans egne gitarer gjennom mange år, og de ideene han kom opp med er inkludert i denne modellen. Du vil finne detaljer som Lollartron humbucker pickuper, klare topphatt knotter uten nummer, en oliven matt finish og et Chris Cornell signaturinnlegg på hodet. Gibson lover også at de vil legge vekt til en del av de andre varemerkene de også eier, som Epiphone, Kramer og Steinberger, hvor den nye sjefen og CEO hos Gibson, James «JC» Curleigh spesielt framholder det første av disse markene: «Når du ser på Epiphones arv, den går tilbake til 1873 – og hele historien står fortsatt igjen å bli fortalt. Og hvem var det som spilte på Epiphone? Paul McCartney, Bob Dylan, John Lennon. Det er en utrolig linje der, og gitarene fra Epiphone er noen av de med høyest kvalitet og tilgjengelighet i verden. De er utrolige instrumenter, spesielt med tanke på prisen, noe som er en viktig årsak til at svært mange musikere spiller på en Epiphone. Historien om Epiphone er en vi ikke kan vente på å fortelle gjennom et helt nytt og moderne objektiv.» De signaturmodellene som er annonsert for 2019 er: George Thorogood – Epiphone Ltd. George Thorogood «White Fang» ES-125TDC. Jared James Nichols – Epiphone Limited Edition Jared James Nichols “Old Glory” Les Paul Custom Outfit. Chris Cornell – Chris Cornell Tribute Gibson ES-335. Dave Rude – Epiphone Limited Dave Rude Flying V Outfit. Dave Amato – Custom Shop Dave Amato Signature Axcess Les Paul. Brian Ray – Custom Show Brian Ray 62 SG Jr. Lee Roy Parnell – Custom Shop Lee Roy Parnell Signature 1959 Les Paul Standard. Slim Harpo – Slim Harpo ’52 ES-330. Michael Clifford – Michael Clifford Signature Melody Maker. Chuck Berry Estate – Custom Shop Chuck Berry Tribute ES-350T.

Heiserman Audio – var en annen som dukket opp med et par mikrofoner. De bar begge betegnelsen H-47, men hvor den ene hadde fått føyd på Tube på enden. Den første, H-47, var en reproduksjon av Neumanns U-47 Fet, mens den andre hentet inspirasjon fra den originale U-47 i rørbestykket versjon.

IK Multimedia – kommer også til dette NAMM showet med en del nyheter, og noe av det vil nok helt sikkert være svært så interessant for en god del folk, spesielt de som har aktiviteter gående mot alt som har med hjemmestudio å gjøre. Det er iRig Micro Amp, en batteridrevet liten forsterker med femten effektive watt. Den har tre kanaler for Clean, Drive og Lead, men der hvor IK Multimedia virkelig lover magi er via sammenkobling med iPhone, iPod, iPad og Mac/PC, og hvor du kan hente inn alt det IK Multimedia kan tilby av lyd for gitar. Den tilkoblingen skjer via 24 bit og 96 kHz, så litt kvalitet kommer jo den med også, sammen med det analoge som denne forsterker kan gi ved hjelp av seks AA batterier og en fire tommers høyttaler. Så er det iLoud MTM, en ny versjon av deres lille monitor. Det er en monitor som leverer en hel del i forhold til den fysiske størrelsen, og med sine 100 watt og mulighet for å styre ut opp til 103 dB vil de kunne gi fra seg en hel del lyd som en skjønner. Denne monitoren kommer også med en mikrofon og et målesystem for å sette opp en optimal lytterposisjon for de som tar den i bruk. Den store fordelen ligger ikke minst i den fysiske størrelsen, for dette er et system man kan bringe med seg omtrent hvor som helst hvor det er behov for lytting, og det er et system som også vil fungere meget bra i ulike hjemmestudioer.

KHS AMERICA/HOHNER – hos dem var det Marine Band som gjaldt, og da i en spesiell versjon. Hohner hadde fått med seg Billy Joel og laserte en signaturmodell av det munnspillet inngravert navnet til Billy Joel på fronten. Det blir levert i en fin liten boks, komplett med notene til Piano Man, så da skal man være i gang umiddelbart når man har fått munnspillet i hendene. Hohner hadde også en konkurranse gående på Instagram. Der hadde de lagt ut bilde av Billy Joel med munnspill og munnspillerholder, alt for en konkurranse hvor en person vil kunne vinne nettopp den holderen.

Korg USA, Inc. – noe av det mer spennende Korg annonserte dette året var et samarbeid, eller partnerskap, de hadde etablert med Greg Mackie og Peter Watts, og hvor planene helt klart er å skape en base for nye og spennende produkter fra Korgs side. På denne dagen viste de dog et par synther for de som måtte komme forbi – Volca Modular, som er en modulær microsynth, og den nye Minilogue xd, en analog polyfonisk synth. Detaljene er mulig å sjekke via nettstedet til Korg – http://www.korg.com

Music iLuv – presenterte et program for musikklæring og engasjement. Det var et program som var rettet mot barn så vel som voksne, og hvor det hele var lagt opp til et system hvor man både kunne gjøre ting på egenhånd, men også dele med andre på Nettet. Løsningen var sikret slik at det ville være mulig å bruke for alle aldersgrupper uten å løpe mange av de risikoene man gjerne assosierer med Nettet i denne tida. Det hele er en gratis løsning – musiciluv.com for mer info.

NEXI Industries – er en produsent av pedaler for gitar, og det store for deres del denne dagen var å presentere et par nye pedaler som de hadde utviklet i samarbeid med Orianthi, en gitarist en hel del nok både har hørt om og hørt en hel del av allerede. Den ene bar betegnelsen Nexiplexi, og var en reproduksjon av den gitartonen som Orianthi gjerne har kommet med. Den andre ble kalt Octaver, og den hadde som oppgave å legge til en oktav under for litt ekstra metning til lyden.

Peavey Electronics – dukket opp med en enkel kompakt forsterkertopp, invective.MH, og med en klar oppfordring om å ta en tur innom det standen de hadde i forbindelse med årets NAMM show.

Prestige Guitars – kom inn med en ny signaturbass som de hadde utviklet i samarbeid med Eric Bass fra Shinedown. Det er en bass med dobbel cutaway og en påskrudd hals av lønn. Prestige Guitars holder til i Canada, nærmere bestemt i Vancouver, og de var stolte av å kunne melde at de opplevde at ikke bare vokste det lønnetreet som de brukte i produksjonen av sine instrumenter omtrent bokstavelig talt i deres bakgård, de hadde også mulighet for å være med når utvalgene skulle foretas.

Roland – valgte å vise fram sin Roland VR-1HD, en AV streamingmikser. Det er en enkel og svært så effektiv enhet for live strømming med profesjonelt resultat bare gjennom å trykke på en knapp. Roland har sjølsagt en hel del mer opp ermet sitt dette året også, men det får man komme tilbake til litt lenger ut i tid.

Schiedmayer Celesta GmbH – de hadde hentet ut et instrument fra sin katalog for å gi i alle fall et inntrykk av hva de er i stand til å bygge. Deres Bellesta er nettopp det, en kombinasjon av celeste og klokkespill. Demoen lød overbevisende nok, og med en prislapp på rundt 6.000 dollar så burde man nok også forvente det. Dette var et virkelig seriøst instrument for de som måtte være på jakt etter noe slikt. Den spenner litt over tre oktaver, fra c2 til e5, og lydplatene er framstilt av forkrommede og børstede stålplater og kommer med resonatorer av tre.

Sennheiser – viste noen av sine trådløse produkter, og der kommer det en hel del mer i kjølvannet en den pressekonferansen de vil holde når showet virkelig er i gang for alvor.

Sound Enhancement LLC/MORLEY – Morley kom til denne dagen med en ny kompakt wah-wah pedal uten bryter. Når de gikk tilbake til nullpunktet slo den over til ren bypass, og akkurat det hadde de sørget for å gi brukeren mulighet til å justere tilslaget på. De feirer dessuten sitt førtiårs jubileum i år.

Soundbrenner Limited – dette er også et firma jeg kommer tilbake til noe lenger ut i tid. De er nå ved andre generasjon av sitt produkt, en smartklokke for musikere. Det som startet som en ren metronom er nå en god del mer.

Spalt Instruments – dukket opp med en gitar som var mer som et stykke kunst enn hva man umiddelbart forbinder med gitar. Mannen bak produktet, Michael Spalt, kunne fortelle at han hadde startet dette for sin egen del i Los Angeles for tjuefem år siden. Det hele hadde startet sim en kombinasjon av reparasjoner og vokste mer og mer inn i bygging av instrumenter. Etter hvert besluttet han seg for å flytte hjem igjen og ut av Los Angeles, og hjem var i hans tilfelle Østerrike. Der er han nå bosatt i Wien, og det er der han gjør sine instrumenter i dag. Det meste av det han gjør er bestillinger fra kunder som både vet hva han er i stand til å levere og som vet litt om hva det er han er i stand til å konstruere. Helt klart interessant, og ikke minst svært så spillbart også.

Synclavier Digital – her kan man virkelig snakke om utvikling! For tjue dollar kan du nå få en komplett versjon av Synclavier for iPad, og en gratisversjon for iPhone. Den siste kommer kun med 64 lyder, hvor mer kan kjøpes på Nettet om man finner det hele interessant. Den komplette versjonen til tjue dollar kom med nær tusen lyder, og den kan både spilles for seg sjøl eller kobles til et keyboard og brukes som en hvilken som helst Synclavier. Forskjellen i pris er omfattende siden det originale i sin tid kostet rundt 200.000 dollar. Synclavier ble brukt av svært mange artister i sin tid, hvor man kan nevne Sting, Stevie Wonder, Frank Zappa og Michael Jackson – den siste endte sitt liv som klesstativ i studioet til slutt. Garantien for at dette er et produkt som stemmer, og den korte demoen som ble gitt var et greit bevis på nettopp det, er at det er den originale personen som sto bak det opprinnelige produktet som også har konstruert dette produktet. Bare husk at tilbudet kun gjelder i de dagene NAMM foregår. Det ble ikke sagt noe om hva prisen ville bi seinere, men man må nok regne med at den vil bli litt stivere mest sannsynlig. Søk opp Synclavier Go blant Apples Apps.

The Guitar Strap Co. – hadde brakt med seg hva de beskrev som verdens dyreste gitarreim, og med en prislapp på litt over en million dollar er det nok ikke usannsynlig at de kan ha rett. Den reimen var helt klart reell nok, men det de nok la litt mer vekt på var hva de kunne levere av reimer, og da på et litt mer normalt prisnivå sjølsagt.

Tierra Audio – er et spansk firma med hovedsete i Madrid. De kom til denne dagen med en del produkter rettet inn mot profesjonell lydbehandling. De hadde med seg en mikrofon forforsterker og en kompressor, og forforsterkeren hente inspirasjon fra Rupert Neve. Dette er produkter som må prøves før man vet hvor godt de vil fungere, men det var ingen tvil om at det hadde gått mang en god tanke inn i disse produktene.

Welch Tuning Systems, Inc. – dette var en helt ny ide når det gjaldt stemming av trommer. Det krever dog at man må kjøpe enten enkelttommer fra dem eller komplett sett om skulle ønske, eller ha råd til det. Det smarte med denne løsningen var et system hvor det løp en enkelt streng rundt hele trommen, og hvor man ved å dreie på en enkelt skrue – i dette tilfellet noe som lignet litt på en vanlig bassmekanikk – kunne justere trommeskinnet på et øyeblikk. Om de kommer til å tilby det som alternativ for alt annet av trommer gjenstår å se, men de mente at det største problemet med det ville være at det da ville være så mange åpne skruehull etter alt den mekanikken som da ble borte at de fleste mest sannsynlig ikke ville ønske det. Priser og annet kan man garantert få fra dem om man spør dem – www.WelchTuningSystems.com – er adressen deres i alle fall.

Yamaha Corporation of America – hadde en presentasjon av et kompakt keyboard for låtskrivere og framførere. Det keyboardet som ble presentert denne kvelden var en Yamaha Sonogenic SHS500 Keytar, med andre ord et keyboard man kan bære på skuldra når man spiller på det. Ikke ulikt en gitar. Dette er et instrument som, om man følger Yamaha, spiller rett ut av esken.

Yorkville Sound – fra Canada kom med sitt nye arraysystem. De opererer i en helt annen ende enn de noe tyngre aktørene i den markedet, og sånn sett har de en hel del å gå på også i forhold til pris. Produktene de leverer er det overhodet ikke noe å utsette på, og vil helt klart være et interessant alternativ for en hel del aktører der ute.

Legg inn en kommentar